Search

El Contracte Programa permetrà FGC culminar projectes estratègics per guanyar capacitat de transport

jul. 30 2022

jul.

30

2022

Contingut patrocinat per FGC

El conveni, signat amb la Generalitat, servirà per fer front a l’emergència climàtica i vertebrar el territori 

Incrementar la capacitat de transport públic a la regió metropolitana de Barcelona, l’àmbit de Lleida i, per primera vegada, al Camp de Tarragona. Aquest és l’objectiu principal del nou Contracte Programa, un conveni entre la Generalitat de Catalunya i FGC que assegura el finançament per executar projectes estratègics a curt i mig termini que no només permetran augmentar les capacitats d’aquestes zones, sinó també impulsar projectes de futur perquè FGC faci un salt qualitatiu en la seva activitat pel que fa al nivell de servei i impacte territorial. 

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, juntament amb el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Marta Subirà, van ser els encarregats de signar aquest nou contracte programa Generalitat-FGC per al període 2022-2026 que consolida Ferrocarrils com a agent de competitivitat, innovació i lluita contra el canvi climàtic. 

A més, cal destacar que tots els projectes estan alineats, alhora, amb els eixos principals de l’acció de Govern: descarbonització, desenvolupament territorial i digitalització. 

Per a la descarbonització de la mobilitat, els projectes a curt i mig termini (abans de 2030) són: 

  • Més capacitat a la línia Barcelona-Vallès: implementació de les noves freqüències (trens cada 5 minuts des de Terrassa i Sabadell i cada 2,5 minuts des de Sant Cugat a les hores punta) gràcies a l’arribada de les noves unitats 115 (2022). 
  • Connexió de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia: perllongament entre Pl. Espanya i Gràcia, amb una oferta de més de 60 milions de noves places de transport públic. S’està acabant el projecte constructiu. En servei l’any 2026-2027. 
  • Nou servei a la línia Llobregat-Anoia: pel que fa al transport de viatgers, millora dels serveis que permetran guanyar 25 milions de viatges l’any i integració urbana a Manresa i Igualada. 
  • En l’àmbit de les mercaderies, incorporació aquest 2022 de 5 noves locomotores híbrides. 
  • Millores a Lleida: arribada d’un nou tren per a la línia Lleida-La Pobla de Segur (2022) i operació del servei de la línia Lleida-Manresa (2024). 
  • Connexió ràpida entre l’aeroport i Barcelona: inici dels serveis ferroviaris amb la terminal T1 (2024-205). 
  • Tram del Camp de Tarragona: el 2022 és licitarà el projecte constructiu perquè pugui estar enllestit el 2025. 

Per a la descarbonització de la mobilitat, els projectes a curt i mig termini (abans de 2030) són: 

Projectes estratègics de futur (a partir de 2030) 

• Nou túnel que permeti desdoblar la línia del Vallès des de Sant Cugat. 

• El Metro del Delta del Llobregat. 

• El tren d’altes prestacions entre Barcelona i Occitània. 

• Rodalies de Catalunya. 

Increment de la capacitat de transport públic amb els nous projectes

Actor per a l’impuls territorial

Les explotacions turístiques d’FGC tenen una importància cabdal en l’àmbit del desenvolupament territorial. Entre els principals projectes destaquen la desestacionalització de l’activitat (serveis 365 dies l’any) en base a quatre eixos: sostenibilitat (instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a totes les estacions el 2022), equilibri territorial, promoció de l’esport de base i de competició i digitalització. També s’inclouen estimular el turisme sostenible a través de la potenciació dels ferrocarrils turístics i desplegar l’Estratègia de Patrimoni històric i cultural per preservar i posar en valor el patrimoni històric i ferroviari del país i potenciar-ne la seva divulgació.

Pel que fa a la digitalització, el projecte Estació 4.0 (digitalitzar els serveis de mobilitat); la transformació digital en l’àmbit de muntanya amb la implementació de ressorts digitals; la digitalització interna d’activitats i procediments per a millorar l’eficiència operativa, la capacitat de gestió i reacció i la qualitat del servei, i el desenvolupament i testeig de tecnologies sobre el 5G ferroviari (5G RailLab) són les principals actuacions on Ferrocarrils focalitzarà la seva activitat a curt i mig termini.

Marc pressupostari

En termes econòmics i financers, el Contracte Programa 2022-2026 manté una estabilitat en les aportacions per part de la Generalitat, a través del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, i desenvolupa una nova estructura societaria que facilita tant el finançament com l’articulació tècnica dels projectes.

Els projectes presenten un encaix pressupostari sense recórrer a l’endeutament i preservant els requeriments pressupostaris propis de l’activitat de Ferrocarrils i la seva evolució en un entorn cada vegada més exigent en termes de robustesa i aprofitament de la capacitat de la infraestructura i en termes de la qualitat del servei ofert al conjunt de les explotacions d’FGC.

Les aportacions de la Generalitat parteixen de la mitjana d’aportacions previstes en el Contracte Programa anterior (2017-2021) i segueixen un creixement tendencial del 3,1% anual d’acord amb la recomanació del Departament d’Economia. Les aportacions de l’ATM es calculen segons el marc pressupostari acordat. I els ingressos s’obtenen considerant la recuperació al 2022 de la tendència estimada l’any 2019, i un creixement anual del 3,1%.

Per tal de dur a terme les activitats de l’ens FGC, no es preveu nou endeutament per als propers anys 2022-2026, de manera que aquest disminuiria al llarg del període. 

 

També et pot interessar...