Search

Barcelona 22: transformem la ciutat

jul. 30 2022

jul.

30

2022

Una aposta per implantar el peatge urbà i millorar el transport públic 

Des de la PTP ens hem sumat a la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, el Bicicleta Club de Catalunya, Eixample Respira, Ecologistes en Acció de Catalunya i la Xarxa per la Justícia Climàtica per promoure la plataforma Barcelona 22, un projecte transformador del model de mobilitat de Barcelona i rodalies 

Aconseguir un aire net, combatre l’emergència climàtica, assolir la justícia social a la mobilitat, recuperar l’espai públic i reduïr el consum energètic, el soroll i la sinistralitat. Cinc objectius, transformats en les cinc anelles olímpiques, que, com ja va passar fa 30 anys amb els Jocs, volen transformar Barcelona i rodalies. 

Aquest és l’enfocament de la plataforma Barcelona 22 per cambiar el model de mobilitat de la ciutat i del seu entorn. Un model que, ara mateix, és insostenible i injust pels habitants de l’àrea metropolitana i que té un gran impacte i un alt cost ambiental, social i sobre la salut i el benestar del conjunt de la població. 

Per fer-ho, les entitats que en formem part hem elaborat un projecte que, amb tot el rigor que es requereix i aprenent de les experiències -i també dels errors- de la vintena de ciutats europees que ja ho tenen implementat, proposa el peatge urbà com a mesura d’implementació ràpida i eficaç per assolir els objectius fixats. 

PEATGE URBÀ, UNA MESURA RÀPIDA I EFICAÇ 

Aquest peatge urbà tindria un cost de 4 euros diaris i s’aplicaria de 7 a 20 hores, tots els dies de la setmana a tots els vehicles que circulessin per dins de l’àrea de l’actual ZBE (Zona de Baixes Emissions), delimitada per la Ronda de Dalt i la Ronda Litoral. 

De fet, al circular per aquestes zones on ja existeixen càmeres de control, la implementació podría ser molt ràpida i, es calcula, que es podria reduïr el trànsit en un 21,5% (un 30% del trànsit intern de Barcelona i un 17% del de connexió). 

Les úniques excepcions a pagar aquest peatge serien els vehicles d’alta ocupació (VAO), incentivant així l’ús compartit amb 3 o més persones; els de persones amb mobilitat reduïda, els vehicles d’emergències, el transport públic i el taxi; i els cotxes d’aquelles persones amb rendes baixes que el necessiten per anar a treballar. 

Això es tradueix en uns ingressos nets de 370 milions d’euros anuals, un 10% dels quals es proposa destinar per reforçar el sistema sanitari. 

La resta, es destinaria per impulsar una serie de mesures per cambiar el model de mobilitat de la ciutat i les seves rodalies, incloent un pla de xoc pel transport públic. 

Això sí, aquest increment en el finançament gràcies al peatge urbà, no sustituirà, en cap cas, la inversió que les administracions han de seguir fent al transport públic. 

Pla de xoc: 3 eixos per canviar el transport públic 

Cal senyalar, que el 69% dels cotxes que circulen per Barcelona venen de l’àmbit on arriba el metro o el tram. Pel 31% restant, aquesta és la nostra proposta per fomentar el transport públic defensada per Barcelona 22 es vehicula en tres eixos fonamentals:

EIX 1: INCREMENT DE L’OFERTA

L’increment de la oferta comença per establir o reforçar la xarxa diurna de busos entre Barcelona i les ciutats catalanes de més de 30.000 habitants, garantint que qualsevol persona podrà arribar a la capital abans de les 7 del matí i marxar després de les 20 hores. A més, allà on ja existeix un corredor ferroviari, el bus funcionaria com a línia d’aportació, aconseguint trajectes multimodals que no duplicarien recursos.

També s’aposta per crear un programa de finançament de busos d’empresa per anar a polígons amb gran presència de treballadors i per crear línies comarcals que facilitin la mobilitat de tothom, independentment d’on visqui.

Però la proposta no passa només per reforçar els serveis de dia: també volem ampliar la xarxa nocturna per tot Catalunya, evitant així l’efecte Ventafocs.

EIX 2: MILLORES TARIFÀRIES

Pel que fa a les millores tarifàries, les entitats que formem part de Barcelona 22 defensem l’extensió del sistema tarifari integrat per tot Catalunya, establint un sistema de preus proporcional en base a la distància recorreguda.

També apostem per la creació d’un abonament anual que permeti utilitzar tots els transports públics de Catalunya amb una tarifa única, seguint el model suís.

EIX 3: MILLORES EN LA INFRAESTRUCTURA

Sobre la millora en les infrastructures, hi ha una serie de mesures que es poden implementar a curt/mig termini com estendre la xarxa de tramvía i millorar els carrils bus, fent-los segregats i amb prioritat semafòrica.

A més, cal un pla de creació i millora de les estacions de bus de mitja i llarga distància, fent-ne més i amb més serveis: a Plaça Espanya, a la Diagonal, a Sants, a Sagrera, etc.

També et pot interessar...