PTP Vallès, molt a fer! Un repàs als projectes de la PTP al Vallès

des. 14 2022

des.

14

2022

 

El passat 29 d’octubre els socis de la PTP del Vallès Occidental i l’Oriental vàrem trobar-nos per repassar i estudiar noves propostes de mobilitat. En aquest escrit faré un repàs d’algunes propostes que hi vàrem tractar.

El passat 29 d’octubre els socis de la PTP del Vallès Occidental i l’Oriental vàrem trobar-nos per repassar i estudiar noves propostes de mobilitat. En aquest escrit faré un repàs d’algunes propostes que hi vàrem tractar.

Però abans d’entrar en qüestió, posem-nos en context: el Vallès és una bioregió gran, amb 1.300 km i 1,3 milions d’habitants. Un territori metropolità i industrial, amb algunes de les ciutats més contaminades d’Europa. Al Vallès, la mobilitat hi juga un paper central.

Així com a la resta del país, el Vallès es veu greument afectat pel centralisme de la inversió pública: segons les dades del PEMV (Pla Específic de Mobilitat del Vallès) el 43 % dels vallesans que es desplacen a Barcelona ho fan en transport públic, mentrestant, els desplaçaments interns al Vallès en TP només són el 13 %. Un índex extremadament baix vinculat a la manca d’oferta de TP.

A banda, paguem els plats trencats suportant un sistema tarifari que talla les dues comarques amb una divisió de corones concèntriques i arbitràries.

Caldrà treballar de valent perquè la futura T-mobilitat no perpetuï els privilegis i greuges del sistema actual, i perquè les inversions es dirigeixin allà on no hi ha oferta de transport públic.

TransVallès: el nostre llibre sagrat

TransVallès és el document on recollim les propostes de mobilitat d’ambdues comarques. Redactat per la PTP i l’Associació Via Vallès el 2019, agrupa les principals propostes de mobilitat del Vallès amb catorze pàgines plenes d’idees i projectes, entre les quals destaquen:

  • Establir mecanismes supramunicipals de presa de decisions, planificació i gestió de la mobilitat que tinguin com a marc de referència tot el Vallès.
  • Crear un mapa unificat de la principal xarxa de transport públic del Vallès.
  • Canviar la política tarifària perquè no penalitzi els desplaçaments dins del Vallès.
  • Potenciar la línia de Rodalies R8, construint els intercanviadors amb les línies amb què es creua (S1, S2, R4 i R3), augmentant la freqüència a un tren cada 30 minuts i creant la línia regionalR80 Reus-Girona pel Vallès, com a alternativa de transport públic a l’AP-7.
  • Connectar el Vallès i el Baix Llobregat allargant la línia R7 que actualment acaba a Cerdanyola fins a Molins de Rei, el Papiol i finalment L’Hospitalet de Llobregat.
  • Millorar els temps de viatge de l’R4 construint el túnel de Montcada.
  • Redissenyar les línies d’autobusos per a tenir una xarxa interurbana ràpida i atractiva.
  • Crear una xarxa de línies d’autobusos interurbans ràpida (amb prioritat, carrils bus, etc.) i freqüent (cada 5-30 minuts depenent de la línia).

Totes les propostes estan encara per desenvolupar. Malgrat això, no hi ha millor agent social que una PTP persistent i insistent. Des del Vallès, volem formar un grup de socis cohesionat i coordinat per tal de mantenir vius els projectes i ser la mosca al nas de l’administració. Us convidem des d’aquí a unir-vos al grup!

Un Tren-Tram a la Riera de Caldes

Un dels projectes que els socis vallesans de la PTP ens portem entre mans és la proposta d’un nou Tren-Tram entre Caldes de Montbui i La Llagosta. En la passada trobada de socis a Santa Perpètua, vàrem poder recórrer alguns dels llocs per on circularia i faria parada aquest projecte.

Una mica de context. Entre Sabadell i Granollers habiten més de 100.000 persones en municipis sense estació de tren, amb una oferta de transport públic per carretera precària i quasi impracticable en desplaçaments intracomarcals. Autobusos que no arriben, retards, parades sense informació, transbords en llocs insegurs i insalubres…

L’eix de la Riera de Caldes és un important eix de mobilitat servit per diferents línies d’autobús amb una demanda elevada. Amb 14 kilòmetres de recorregut serviríem a 74.000 habitants, xifra que augmentaria per l’elevada concentració de llocs de treball en els polígons industrials per on discorre el traçat.

Facilitaríem la intermodalitat, connectant ambles línies de Rodalies, amb parada a les estacions de Santa Perpètua-Riera de Caldes (R8), Santa Perpètua de Mogoda (R3) i La Llagosta (R2 iR2N). Un transbord amb molt potencial, fins ara sense aprofitar a causa del mal disseny de les línies d’autobús actuals. Els ciutadans de la Riera de Caldes quedaran connectats amb comoditat i agilitat entre ells, i amb les poblacions servides per l’R3, l’R8, l’R2 i l’R2N.

Pel que fa a l’aspecte ambiental, el resultat és extremadament positiu. El Tren-Tram descarbonitzaria la mobilitat de la Riera de Caldes alimentant-se amb energia verda. Estalviaria tones de CO2 i d’altres partícules en una de les àrees més contaminades del país. A més, la mobilitat sobrecarrils és molt més eficient que la rodada.

Esperem que la proposta reculli una forta adhesió popular i que els ajuntaments hi donin suport. La feina tot just comença

Arnau Vilà Ujaldón
Soci i activista de la PTP, geògraf

No et perdis cap article de la revista!

També et pot interessar...