La PTP lamenta el tancament d’Avancar i reclama una política municipal i metropolitana d’estímul del carsharing

febr. 14 2019

febr.

14

2019

La retirada d’Avancar de Barcelona

Els clients d’Avancar van rebre el 22 de gener una breu comunicació de la companyia anunciant el tancament del servei a Barcelona i la seva àrea metropolitana el proper 28 de febrer. La decisió s’ha fet extensiva a París i Brussel·les, a més de Barcelona, però no a la majoria de ciutats on Zipcar, propietària d’Avancar, presta servei. Es dedueix que Zipcar / Avis ha considerat que era el moment de tancar els serveis que no li són rendibles.

Aquesta inesperada decisió suposa deixar sense servei de carsharing a més de 35.000 clients a Barcelona. En aquests dies són desenes els clients que s’han adreçant a PTP manifestant la seva desolació i indignació per aquesta decisió. En l’actualitat l’oferta de carsharing a la ciutat de Barcelona està composada pel servei de tres companyies: Avancar, Bluemove i Som Mobilitat.  Les dues primeres amb una oferta important, uns 350 vehicles cadascuna, mentre que la tercera, una cooperativa d’usuaris amb criteris socials, es troba en una etapa encara incipient. En conjunt, s’estima en 50.000 els clients del carsharing a Barcelona dels quals, 35.000 serien d’Avancar.

 

L’essència del producte carsharing

Convé recordar les bondats socials del producte carsharing. La filosofia d’aquest servei és de moure’s preferentment en transport públic, en bicicleta i a peu, i quan no hi hagi alternativa, utilitzar un cotxe de carsharing; encara que també existeix l’opció de segon vehicle familiar.

Cal recordar que el carsharing no és un vehicle sinó un sistema de mobilitat que provoca dos efectes molt positius: reducció de l’ús del cotxe en un 50% aproximadament respecte el model en propietat i increment de l’ús del transport públic. Cada client que es passa del cotxe en propietat al carsharing genera uns 100 viatges anuals addicionals en transport públic. Per tant, els clients del carsharing a Barcelona generen anualment uns 5 milions de viatges addicionals en transport públic en comparació amb la situació en la que només haguessin cotxes en propietat.

El consistori barceloní encara té pendent fer la regulació del carsharing, una situació insòlita a ciutats de les seves característiques a l’escala europea, on tots els ajuntaments han dictat polítiques favorables al seu ús i desenvolupament. L’Ajuntament hauria de fer pública una estratègia de desenvolupament del carsharing completament lligada amb la seva aposta pel transport públic col·lectiu; perquè quants més clients tingui aquest servei, més en tindrà metro, bus, tramvia i trens de la ciutat.

Recordem quins són els principals beneficis del carsharing:

  1. Estalvia la possessió d’automòbil en una proporció de 1 a 20.
  2. Redueix el trànsit, i per tant les emissions i el consum d’energia del transport
  3. Estalvis econòmics importants per als seus usuaris, uns 3.000 €/any, en no haver de fer front les despeses fixes de l’automòbil en solitari
  4. Estalvi d’espai públic dedicat a aparcament, a Barcelona, amb l’actual xifra d’adherits, unes 15 ha.
  5. Augmenta el nombre de viatges en transport públic, 100 habitatges/client-any
  6. Redueix l’accidentalitat viària (comportament responsable)
  7. Posa en valor la cultura de compartir

 

El necessari lideratge públic en les polítiques de carsharing

Avancar, inicialment denominada “Catalunya Carsharing”, va ser una companyia fundada el 2004 a iniciativa de la PTP, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i fou creada a partir d’un projecte de l’associació gestionat per la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, on també s’hi va implicar l’administració general de l’Estat a través de l’IDAE (Institut per la Diversificació i Estalvi Energètic). Per tant tot el sector públic va contribuir amb petites aportacions de capital a una iniciativa que permetia concretar una nova cultura de l’ús front la propietat, i de l’ús racional de l’automòbil lligat amb una estratègia de promoció del transport públic. La idea va permetre que Avancar quedés associada a la marca Barcelona. Posteriorment la multinacional de carsharing Zipcar va començar a invertir a Avancar fins el 2012, en què es va fer amb tot l’accionariat de la companyia. Finalment l’any 2013 la multinacional del cotxe de lloguer AVIS va comprar Zipcar.

Davant la situació descrita, la PTP considera que el sector públic s’ha de posicionar ara sobre la retirada d’Avancar de Barcelona i acreditar el seu interès i preocupació per la situació en què queden els milers d’usuaris que hi van confiar.  Per tant, emplacem l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana i la Generalitat de Catalunya a reprendre el lideratge inicial i trobar sortides en favor dels usuaris que permetin que el carsharing pugui continuar prestant-se a través d’Avancar o de la companyia que es convingui, com ha estat durant els primers 14 anys de serveis.

També et pot interessar...