Search

La mobilitat fora de l’AMB: un èxit a Osona

febr. 27 2022

febr.

27

2022

[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]👏La PTP fa una clara aposta per a la mobilitat fora de l’àrea metropolitana de Barcelona amb la taula de mobilitat d’Osona 

🚌Volem donar a conèixer la nostra tasca i la guia de transport públic de la comarca d’Osona actualitzada, una iniciativa de 2016 que creix fins avui[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat!” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F08%2FTaula.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]A finals de 2019, arran d’una trobada entre entitats en una televisió comarcal, es va proposar l’impuls de la Taula de Mobilitat d’Osona. La principal idea era que les entitats a favor de la mobilitat sostenible tinguessin veu pròpia a la presa de decisió sobre projectes de mobilitat a la comarca, i poguessin plantejar les seves propostes a les administracions d’Osona. Paral·lelament, des de la PTP, portàvem ja un temps buscant la manera d’aconseguir objectius de participació ciutadana fora de l’àrea metropolitana, és per això que, amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona, volíem generar un espai de participació, debat i divulgació a la comarca d’Osona.

Des de la PTP volíem posar èmfasis en:

  1. Remarcar les necessitats i apuntar aspectes de millora del transport públic en autobús a Osona
  2. Crear i/o difondre una “Guia de la mobilitat sostenible a la comarca d’Osona”

És per això que la Taula de Mobilitat d’Osona s’ha posicionat com un espai rellevant per a mantenir els objectius marcats per a l’entitat. En col·laboració amb el Consell Comarcal d’Osona (amfitrió de les trobades donant suport logístic i xarxa de contactes) les entitats passem a prendre una part important en les millores del transport públic. Gràcies a la taula de mobilitat, hem pogut crear estratègies i sinergies amb  OsonaAmbBici, el grup d’usuaris de la línia e12, SomMobilitat Osona i el col·lectiu “Perquè no ens fotin el tren”.

La Taula de Mobilitat es convoca cada 3 mesos, aproximadament, en sessió plenària, i hi assisteixen, a més de representants del Consell Comarcal i les entitats involucrades, alguns batlles o regidors, sindicats, associacions d’empresaris, ecologistes, de veïns i de diversitat funcional, entre d’altres. Cada una d’aquestes sessions disposa d’un tema propi, i totes les trobades solen mantenir una mateixa estructura: d’entrada, es realitza una xerrada sobre un cas d’èxit internacional. A continuació, s’exposen les problemàtiques del tema que ocupa la sessió i es presenta la feina realitzada per assolir els objectius que es proposen per a solucionar la problemàtica, la qual s’ha anat treballant a poc a poc des de la sessió anterior. Finalment, es fa el parlament de cloenda de la sessió.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Les primeres sessions de la taula: problemàtiques generals en matèria de mobilitat” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]En la primera sessió de la Taula únicament es van enfocar les problemàtiques més significatives en matèria de mobilitat que travessa la comarca, essent especialment preocupant el repartiment modal basat en el cotxe privat (61,7% del total de desplaçaments), mentre que la mobilitat activa arribava al 34,4% dels desplaçaments i la mobilitat en transport públic únicament comptava amb un 3,9% dels desplaçaments.

La segona sessió de la Taula, celebrada es va centrar en la mobilitat activa, principalment en el desplaçament a peu, i va culminar en la presentació del Pla de Camins d’Osona, mentre que la tercera sessió va tenir l’impuls del vehicle elèctric compartit a la comarca com a forma per estalviar viatges en vehicle privat, important sobretot en desplaçaments entre nuclis de població que no disposen d’una bona alternativa en transport públic.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”L’aportació de la PTP: R3 a Osona: més enllà del desdoblament” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]Des de la PTP es van presentar a la següent sessió les problemàtiques que presenta la línia R3 de Rodalies, que vertebra el transport públic de la comarca. L’Adrià Ramirez va realitzar una presentació basada en els estudis de l’entitat sobre la línia. Seguint amb els objectius de mobilitat sostenible marcats per l’entitat, i en el marc de la subvenció rebuda per la diputació, des de la PTP s’ha impulsat la creació del pacte per l’R3, així com les mocions relacionades. Seguint en aquesta línia, des de la PTP Osona, impulsarem idees similars amb la voluntat de dotar d’eines a ciutadania i entitats per a poder realitzar seguiment de les polítiques en matèria de mobilitat sostenible.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Un èxit més: Presentació del mapa d’autobusos interurbans” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]Des de la PTP s’ha donat suport i assessorament tècnic per a la creació del mapa integrat d’autobusos de la comarca. La PTP volia presentar una guia de transport que inclogués també les vies ciclables, malauradament aquesta fita va quedar-se gran a causa de falta de pressupost; tanmateix, no desistim en presentar de nou la idea en un futur. Aquest mapa va ser presentat a la darrera sessió de la taula, juntament amb l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana, donant lloc a un ampli debat sobre com continuar millorant la mobilitat de la comarca i induir al canvi modal.

Així doncs, des de la PTP treballem intensament no només per millorar el transport públic a les zones metropolitanes del nostre país, sinó que, juntament amb altres entitats i comptant amb el suport d’estaments com la Diputació de Barcelona, també treballem per a tenir un sistema de mobilitat més just, més verd i assequible per a tothom en qualsevol punt del territori català, plantejant-nos objectius realistes però ambiciosos.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...