? La PTP mostra la seva decepció davant el fracàs del projecte: s’ha implantat fora de tots els terminis previstos, no hi ha un calendari clar i no s’estan plantejant les millores tarifàries que inicialment es preveien.
?♀️ Des de la PTP exigim que s’identifiquin responsabilitats pels errors comesos i que es fixi un calendari d’implantació realista de la T-mobilitat, en totes les seves fases, perquè pugui ser una realitat.
? Reiterem que Catalunya necessita un sistema tarifari integrat conjunt i que necessita resoldre problemes dels sistemes actuals, com els “salts” de zona o la manca d’una tarificació social verdaderament integrada.
Que la T-mobilitat arriba tard i malament, ja és més que una evidència. El que havia de revolucionar l’ús del transport públic i permetre la unificació tarifaria de diversos serveis de mobilitat de tot el territori català, ha quedat en un accidentat i simple canvi de suport tecnològic dels títols de transport. A títol d’exemple:
- El projecte ha ultrapassat tots els terminis previstos, ja que segons el primer contracte, la T-mobilitat havia d’estar implantada l’any 2018.
- Per motius tècnics i de reducció de risc, les proves es van fer únicament a la primera corona, i actualment no hi ha calendari de la seva ampliació a altres zones.
- Encara no s’ha realitzat proves amb bitllets de nombre de viatges limitat
- No s’ha definit cap millora tarifària associada a les possibilitats del nou suport tecnològic, com els descomptes progressius amb l’ús, els personalitzats per a determinats col·lectius o el postpagament.
- Ja ni es parla de la integració tarifària de tota Catalunya, ni hi ha cap indici que s’estigui treballant en aquesta línia.
Des de la PTP considerem que l’evolució d’aquest projecte és decebedora, tenint en compte que, al seu moment, va ser rebut amb grans perspectives de futur. [/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Què ha passat amb la T-mobilitat?” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]Quan les institucions van presentar el projecte de la T-mobilitat, es va insistir que era molt més que un canvi tecnològic de les clàssiques targetes amb banda magnètica cap a nous suports sense contacte. A més d’una més que necessària actualització tecnològica, s’havia d’incorporar grans canvis al sistema tarifari i de transport públic del nostre país, així com la promesa de donar resposta als problemes de l’actual model:
- Integració de tot el transport públic de Catalunya, tant urbà com interurbà
- Sistema de tarifació que beneficiaria l’usuari com més ús fes del sistema, permetent una tarifació progressiva amb l’ús, no vinculada necessàriament amb el prepagament, podent triar la millor tarifa en cada moment
- Un sistema tarifari que superés les ineficiències de l’actual, especialment pel que fa a la problemàtica dels salts de zona i a la no harmonització de la tarifació social.
La T-mobilitat era un projecte complex, però innovador, un fet que ens feia veure’l amb molt bons ulls i que ens podia fer entendre l’alta inversió que s’hi pensava dedicar.
Tanmateix, des d’un inici vam reclamar un sistema de gestió pública, amb dades obertes i que suposés un canvi en els aspectes tecnològics, comercials i de gestió de la mobilitat. Sense negar la possibilitat de comptar amb el sector privat pel proveïment de serveis i finançament, vam reclamar que el control de la gestió fos de titularitat pública, aspecte que es va solucionar parcialment i que va afegir un retard que en aquest cas sí que estava justificat.
Considerem que hi ha hagut una mala planificació tant tecnològica com de governança entre les administracions que lideren el projecte: hi ha hagut un clar excés de confiança en la tecnologia i problemes de desenvolupament per part del soci tecnològic INDRA i una manca de transparència i de definició de l’agenda per part de l’administració.
El que tenim avui a les nostres mans, tenint en compte l’endarreriment acumulat del projecte i els canvis que ha sofert, és una solució que pot acabar naixent obsoleta. La tecnologia contactless ja l’havíem vist aplicada en més d’una ocasió a Catalunya, i fins i tot el postpagament. Si es tractava només de fer un canvi de suport tecnològic: es podria haver aplicat el 2018 al sistema tarifari integrat de Barcelona i es podria haver desenvolupat sense externalitzacions.
Avui ens trobem amb un projecte amb nombrosos retards, sobrecostos i dificultats tècniques, on ningú vol assumir les responsabilitats, que ens obliga a continuar funcionant amb unes targetes de banda magnètica obsoletes i amb uns costos de manteniment que cada any són més cars, perquè cada cop hi ha menys personal i empreses dedicades a aquesta tecnologia, i que continua amb la greu incidència pel que fa a seguretat de l’octubre de 2021.
Hem perdut totalment la confiança amb l’execució del projecte i amb el seu proveïdor, però igualment considerem necessari mantenir els objectius que es perseguien fins que siguin una realitat.
Arribats a aquest punt, demanem a la Generalitat de Catalunya, l’ATM i la resta d’agents implicats en la T-mobilitat que responguin i identifiquin responsabilitats pels constants retards i sobrecostos. No poden usar com a excusa ni l’existència de diversos operadors (ja sabíem que aportaven complexitat) ni les complicacions del sistema tarifari actual. Demanem un lideratge públic ferm del projecte, amb transparència, rendició de comptes i que respongui a l’ambició que esperàvem d’aquesta solució tecnològica, deixant enrere la incapacitat mostrada actualment a escala administrativa i tecnològic.
Cap a quin model hem d’avançar?
És innegable que el canvi tecnològic que aporta la T-mobilitat era més que necessari. Precisament per això reivindiquem que també sigui la porta per iniciar el canvi tarifari de tota Catalunya. Des de la PTP reclamem apostar per:
- La integració de tot el transport públic de Catalunya, tant l’urbà com l’interurbà, en una xarxa intermodal amb horaris coordinats de bus i tren.
- Una tarifació que posi a l’usuari habitual del transport públic al centre i en garanteixi la millor tarifa, ja sigui a través d’una tarifació per quilòmetres, la remodelació i simplificació de les corones o una tarifa plana d’accés al transport públic; amb prepagament o amb postpagament
- L’harmonització de totes les tarifacions socials, evitant que en alguns llocs s’hagi d’accedir amb diferents títols en mitjans de transport que, per a d’altres àmbits, estan integrats.
Malauradament, des que es va anunciar el projecte de la T-mobilitat les administracions competents ens han donat massa vegades l’excusa d’ajornar millores tarifàries a “quan arribi la T-mobilitat”. Si bé és cert que el sistema actual té limitacions tecnològiques que no permeten millores complexes (tècnicament, la banda magnètica ja no permet incorporar més informació), d’altres eren perfectament factibles (com un canvi de zona d’un municipi o la implantació d’una T-usual de viatges il·limitats que surti a compte amb dos viatges en dia feiner).
Per aquest motiu, des de la PTP reclamem que s’abordi des d’ara mateix la definició del model tarifari que volem i se n’estableixi un calendari.
Si s’han d’avançar 14M€ del cànon a cobrar de Soc Mobilitat a futur per a evitar que el projecte decaigui, demanem que sigui també en la línia d’avançar cap a la T-mobilitat que se’ns va prometre. Reiterem la necessitat que l’ATM, els operadors implicats i les empreses identifiquin i demanin responsabilitats, i posin sobre la taula el futur de la T-mobilitat.
Exigim a la Generalitat de Catalunya i a l’ATM que plantegin un calendari d’implantació realista que situï un horitzó de futur complet del suport tecnològic i el conjunt de millores que hi van associades. Cal, ara més que mai, definir un full de ruta clar i precís de la implantació del nou sistema tarifari i de la integració del conjunt de serveis de mobilitat (Bicing, Bicibox, bicitancats, serveis de sharing, assegurances, etc.) que permetin la fidelització de l’usuari del transport públic i, alhora, esdevingui un verdader revulsiu del seu ús.
La T-mobilitat no pot demorar-se més: cal fer un canvi en el model tarifari i la T-mobilitat n’és la porta, cal deixar de mantenir un sistema obsolet de targetes magnètiques que suposa pèrdues i fer una aposta clara pel transport públic de tot Catalunya.