Via Vallès i la PTP han presentat el document “TransVallès: Propostes per a una mobilitat més sostenible” avui dimecres 17 d’Abril a les 19:00 al Casal Pere IV de Sabadell.
Descarregar document resum en PDF
Descarregar document complet en PDF
El document és un recull de propostes que les dues entitats fan arribar a les administracions, entitats del territori i grups polítics que es presenten a algun municipi del Vallès a les eleccions municipals del proper 26 de maig, i que demanem que s’incloguin com a part de l’acció de la propera legislatura municipal.
Qui som?
L’associació Via Vallès va néixer amb la voluntat de reforçar el paper del Vallès en l’àmbit socioeconòmic, de l’ordenació del territori, de les comunicacions i la preservació dels seus espais naturals, de manera que pugui contribuir al desenvolupament de la regió barcelonina i de Catalunya, amb veu pròpia, lluny de ser considerat com a perifèria metropolitana.
L’associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) és una organització no governamental fundada a Barcelona l’any 1993 i treballa per impulsar l’ús del transport públic i la mobilitat sostenible a tot el país.
Diagnòstic de la mobilitat al Vallès
El conjunt del Vallès és format per 62 municipis (23 al Vallès Occidental i 39 al Vallès Oriental) amb una població de 1.324.194 habitants, el que representa un 18% del total de Catalunya i que en genera un 17% del PIB. Entre municipis del Vallès es fan uns 850.000 viatges/dia, dels quals només el 13% es realitzen en transport públic. En canvi, entre el Vallès i el Barcelonès es fan uns 580.000 viatges/dia, dels quals el 43% es fa en transport públic.
Des de Via Vallès i la PTP considerem que cal incrementar la quota d’ús del transport públic en desplaçaments entre municipis del Vallès, i que es poden aconseguir millores significatives a partir de propostes a curt o mitjà termini, i que requereixen un nivell d’inversió moderat.
Objectius
Via Vallès i la PTP hem fet arribar específicament aquest document a partits polítics que es presentin a algun municipi del Vallès a les eleccions municipals del proper 26 de maig de 2019 i entitats socials del Vallès, I ho hem fet amb els següents objectius:
- Compartir el diagnòstic i propostes que hem dut a terme, i obrir un espai de debat.
- Demanar-los que les incloguin com a part de l’acció de govern, d’oposició, de reclamació a instàncies de govern superiors (Generalitat i Estat) o de reclamació veïnal i social, segons la seva condició.
Propostes
1) Coordinar els esforços i la planificació entre municipis
- Establir mecanismes supramunicipals de presa de decisions, planificació i gestió de la mobilitat que tinguin com a marc de referència tot el Vallès: fòrums de debat, reunions de coordinació periòdiques entre municipis, plans de mobilitat d’àmbit supramunicipal o la transferència de competències a un organisme comú tipus “Àrea Vallès”.
- Crear d’un mapa unificat de la principal xarxa de transport públic del Vallès
- Canviar la política tarifària perquè no penalitzi els desplaçaments dins del Vallès
2) Aprofitar la xarxa ferroviària existent per a oferir nous recorreguts i més freqüències
- Potenciar la línia de rodalies R8: construint els intercanviadors amb les línies amb les que es creua (S1, S2, R4 i R3), augmentar la freqüència a un tren cada 30 minuts i crear la línia regional R80 Reus-Girona pel Vallès, com a alternativa de transport públic a l’AP-7.
- Connectar el Vallès i el Baix Llobregat, allargar la línia R7 que actualment acaba a Cerdanyola fins a Molins de Rei, el Papiol i finalment l’Hospitalet de Llobregat.
- Millorar els temps de viatge de la R4 construint el túnel de Montcada.
3) Redissenyar les línies d’autobusos per a tenir una xarxa interurbana ràpida i atractiva
Crear una xarxa de línies d’autobusos interurbans ràpida (amb prioritat, carrils bus, etc.), freqüent (cada 5-30 minuts depenent de la línia) i fàcilment reconeixible pels usuaris, als principals eixos, dels quals destaquem:
- Terrassa-Sabadell-Barberà-Cerdanyola-Ripollet, incloent una reforma de la N-150
- Rubí-Sant Cugat-Cerdanyola-Ripollet
- Sabadell – Granollers – Mataró (exprés e13)
- Vall del Tenes (exprés e7)
- Augment de freqüències de les línies TransGran de Granollers, i ampliació fins a La Garriga, Montmeló i Caldes de Montbui.
- Terrassa-Rubí-P.I. Can Sant Joan (Sant Cugat)
- I. Can Sant Joan-UAB-Mollet del Vallès, connectant la R3 amb el Vallès Occidental.
- Rieres de Caldes i de Polinyà, comunicant els municipis situats entre Granollers i Sabadell.
Annex 1. Mapa-resum de les propostes presentades en l’àmbit ferroviari. Les rodones vermelles indiquen els intercanviadors de la R8, i les fletxes vermelles el túnel de Montcada i l’allargament de la R7.
Annex 2. Mapa-resum de les propostes presentades en l’àmbit de línies d’autobús. Les línies de colors indiquen cada un dels eixos proposats.