El primer dia de vaga a Renfe s’ha caracteritzat per la desatenció a les persones usuàries i l’incompliment flagrant dels serveis mínims.
Correspon als representants electes de la ciutadania decidir sobre la transferència del servei ferroviari a Catalunya. El paper dels sindicats en aquesta qüestió hauria de tenir com a objectiu assegurar el manteniment dels drets laborals dels treballadors i treballadores afectats.
Els serveis mínims establerts per la Generalitat de Catalunya (85 % del servei de Rodalies) eren molt superiors als imposats en vagues anteriors a altres operadors o a anteriors vagues de RENFE, però s’han incomplert de manera generalitzada.
La PTP lamenta que, en plena pandèmia i quan necessitem més mobilitat sostenible per l’emergència climàtica, el transport públic sigui notícia per un incompliment dels serveis mínims.
El primer dia de vaga a Renfe, i en venen més, ha comportat la pràctica paralització del servei ferroviari a la xarxa d’ADIF amb incidents de tot tipus i la desatenció gairebé total als usuaris: casos de circulacions interrompudes a mig trajecte, deixant els passatgers sense cap tipus de transport alternatiu, tancament d’estacions per aglomeració i una manca total d’informació per al viatger. A més, l’incompliment dels serveis mínim establerts ha fet que qualsevol desplaçament en tren hagi estat pràcticament impossible, afectant els usuaris d’una forma més severa que en vagues anteriors. La situació encara és més greu tenint en compte que continuem estant en pandèmia per la COVID19 i en molts sectors encara hi ha limitacions d’aforament. Les imatges d’aglomeracions en espais tancats que hem vist avui justament són les que segons les autoritats sanitàries s’haurien d’evitar.
Segons el sindicat convocant, els motius per la vaga són literalment “las transferencias de personal y material, la recuperación de los trenes, la recuperación del empleo y la recuperación del servicio al ciudadano”[1] i “acción frente a la posible transferencia de activos, material y personal a Rodalies de Catalunya”[2]. Aquests motius es reiteren en el comunicat emès amb motiu de la convocatòria de vaga [3]. Respectem el dret de vaga de qualsevol col·lectiu, però veiem que els motius no fan referència a les condicions de treball sinó a l’organització del servei Creiem que es tracta d’una qüestió que correspon resoldre als representants electes de la ciutadania, i en aquest cas l’acció sindical hauria de tenir com a objectiu assegurar el manteniment íntegre dels drets laborals dels treballadors i treballadores afectats. És més, el serveis ferroviaris públics necessiten més trens i més personal per poder convertir-se en la opció de mobilitat preferent a Catalunya
El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, en tant que administració competent, va dictar uns serveis mínims del 85 % per a Rodalies. Es tracta d’uns serveis sensiblement superiors als que s’han aplicat en les darrers vagues d’operadors d’àmbit metropolità, justificats per l’administració pública en base a la situació sanitària actual (per evitar aglomeracions), però l’incompliment generalitzat dels serveis establerts els ha deixat en no-res. La disponibilitat de les circulacions essencials establertes és un dret de la ciutadania, i cal demanar responsabilitats per la no circulació dels trens previstos.
En plena lluita contra el canvi climàtic, amb unes ciutats que estan recuperant els nivells de congestió i contaminació prepandèmia, situar al transport públic en el punt de mira mediàtic com a un sistema fallit, és la menys intel·ligent de les estratègies possibles quan el que es pretén és un bon servei per a la ciutadania.
Referències
[2] https://www.semaf.org/informaciones/semaf-mantiene-el-pulso-del-ferrocarril/
[3] https://www.semaf.org/informaciones/semaf-convoca-huelga-en-todo-el-grupo-renfe/
Descarrega aquí el comunicat!