Valoració de la festa del Cel

oct. 04 2004

oct.

04

2004

Desprès dels problemes d’aglomeracions al Piromusical de La Mercè, el passat diumenge 26 de setembre, els diferents operadors de transport públic que arriben a la zona de Ciutadella (TMB i Tram) han realitzar un reforç apreciable del servei. Les aglomeracions no s’han pogut evitar, perquè són consubstancials als grans esdeveniments, però sí que s’han pal·liat els seus efectes. Respecte al servei del diumenge anterior, els usuaris del transport públic l’han vist millorat de forma important. Així, tant TMB com TRAMMET han realitzat un esforç apreciable que la PTP vol agrair.

Per contra, no es pot dir el mateix de l’Ajuntament de Barcelona que permet que el cotxe sigui el rei del Mambo fins i tot en esdeveniments on la major part de ciutats civilitzades tallen el trànsit en ocasions com el Piromusical o la Festa del Cel.

 

A) SERVEI DE METRO

Informació: A través de la megafonia de les estacions s’avisava dels serveis llançadora de bus que hi havia. A les estacions havia personal que anava informant sobre les diferents opcions que tenien els usuaris.

Servei: Exceptuant els moments de màxima afluència, a l’estació de Ciutadella-Vila Olímpica no es van patir moments de caos, gràcies també al paper dels empleats de TMB que anaven regulant, tant a l’entrada com a la sortida, que la gent s’anés repartint entre les dues entrades del vestíbul.

Mesures aplicades: Es va reforçar la línia 4 amb una freqüència de 4 minuts durant una bona franja del dia. No obstant això, la majoria d’usuaris no tenien com a destinació alguna parada d’aquesta línia i feien transbordaments a altres. Com que les altres línies no estaven reforçades, el que passava era que el tap quedava més repartit entre diferents parades, ja que a vegades, a l’andana s’acumulaven usuaris de dos combois de la L4.

Globalment es pot donar una valoració positiva al servei del Metro.

 

B) SERVEI DE BUS

El transport de superfície tot i que va millorar molt, moltíssim, en relació al diumenge anterior, no va poder donar el 100% de les seves prestacions. Ja es va demanar des de la PTP que era necessari que la Guardia Urbana vetllés per respectar els carrils busos. El passat diumenge es va tancar al trànsit el Pg. Circumval·lació sentit a partir de mig matí. Al produir-se aquest fet, els carrers adjacents a aquest, es van saturar i la llançadora que tenia que passar per allà es quedava atrapada en aquest punt. De poc serveix segregar un sector del recorregut, si el volum de cotxes que es troben al voltant és superior.

Era imprescindible tallar al trànsit el carrer Ramon Trias Fargas i deixar-lo exclusivament pels autobusos i els serveis d’emergència. Feia pena veure els centenars de persones que esperaven l’autobús al final d’aquest carrer mentre era tot ple de cotxes, sovint amb una persona per vehicle, que l’embussaven. Durant tot el matí va ser constant el volum d’automòbils que impedien circular els autobusos en unes mínimes condicions.

Informació: Es van repartir uns fulls informatius a bord de la majoria de busos informant dels serveis alternatius al metro. En diferents punts estratègics hi havia personal de TMB que, a més de repartir els papers informatius, explicaven als usuaris els seus possibles itineraris de tornada. També informaven quan se saturava l’entrada de l’estació de metro de Ciutadella de les alternatives del bus llançadora que sortia del passeig de la Circumval·lació, per enllaçar amb l’estació d’Arc de Triomf de la línia 1, i  del Tramvia. Això és una gran novetat. TMB ha fet un gran esforç en aquest capítol i caldria que el mantingués en els futurs esdeveniments massius.

Pel que fa a la informació a les parades es van produir algunes errades. No s’avisava a les parades de bus del recorregut que feia el bus llançadora des de Sagrada Família.

Servei: La totalitat dels vehicles que ahir arribaven a aquest punt eren de pis baix, a excepció puntual d’algun vehicle articulat, això va permetre accedir a persones amb mobilitat reduïda (PMR) a la Festa del Cel amb transport públic. Les principals aglomeracions es varen produir als corredors mar-muntanya,
concretament a les línies 10, 36 i71. Les altres línies que finalitzen al Pg. Marítim (45, 57, 157 i 92) tenien una alta ocupació. La llançadora de Sagrada Família (que a partir de les 11:30 admetia passatge a totes les parades de la línia 10 des de Sagrada Família) també va ser utilitzada per a molts usuaris.

Mesures aplicades: Es van reforçar les principals línies (10, 36, 57 i 157) i es van col·locar cotxes articulats en les línies 10, 36, 57, 59, 71 i157. La línia 45 segons informava la premsa també hauria d’haver tingut aquest reforç, però no el tenia. El funcionament de les llançadores va deixar algunes deficiències:

  • Arc de Triomf: La seva amplitud horària era insuficient, quan la majoria de reforços començaven entre les 10-11 del matí; aquesta línia va començar a circular a partir de les 12.
  • Sagrada Família: A partir de les 11 del matí la línia 10 va començar a deixar passatge a terra perquè no podia absorbir la demanda (principalment a partir de Sagrada Família). La llançadora no tenia a primera hora una gran ocupació per la qual cosa hagués pogut fer de reforç de la línia 10 que es va saturar de seguida. Els usuaris que quedaven a les parades van tenir una sensació d’impotència, ja que ells també tenien aquesta destinació. No va ser fins a les 11:30 que aquesta línia va a funcionar com a reforç de la 10. La finalitat d’un servei especial és la de dur la gent al lloc on es celebra un acte. Però la llançadora acceptava passatge de tornada a Sagrada Família alentint el seu funcionament. Per a futures ocasions es  recomana que en el viatge de tornada no accepti passatge per tal de guanyar temps i situar-se de seguida a la capçalera de línia.

Globalment, es pot atorgar una valoració positiva a l’esforç de TMB en la millora del servei d’autobús, encara que la negligent organització del trànsit, responsabilitat de l’Ajuntament de Barcelona, va impedir que els usuaris directament la totalitat de la millora.


C) SERVEI DE TRAMVIA

Informació: Per mitjà d’avisos situats a totes les parades s’informava de l’ampliació del servei en la franja horària compresa entre les 11 h i les 16 h, a una freqüència de cada 8 minuts.
Servei: En comparació amb el diumenge anterior, hi ha hagut una millora considerable, ja que s’ha passat d’un tramvia cada 13 minuts a un cada 8 min. En el futur caldria que el tramvia funcionés com un metro, cada 4 minuts en hora punta, en aquest tipus d’esdeveniments. A destacar que no es van patir situacions de caos, malgrat que els combois entre 10.30h i 12h i a partir de les 14h tenien una quantitat de passatge molt elevada.

Globalment es pot donar una valoració força positiva al servei del Tram.

D) ORGANITZACIÓ DEL TRÀNSIT

Informació: Només TMB va fer un esforç comunicatiu per recomanar a la gent que es desplacés en transport públic. No es van sentir missatges de l’Ajuntament en aquesta direcció, com tampoc se’ls ha sentit en el tram final del Fòrum, en el mes de setembre.

Servei: Es va permetre que els cotxes entressin on van voler. Només es van tancar els accessos de la Ronda del Litoral quan es van iniciar els col·lapses. Tota la façana marítima es va convertir en un aparcament perquè no més de 20.000 persones, front a les 400.00 que en total anuncia l’Ajuntament com a assistència, poguessin arribar en cotxe. No es va protegir la terminal d’autobusos del carrer de Trias Fargas tot i que entrava un bus cada minuts i hi havia centenars de persones esperant-los. En la regulació de cruïlles col·lapsades la Guàrdia Urbana ignorava l’existència d’un autobús per passar, negant-los cap prioritat.

Globalment, cal atorgar un suspens a l’Ajuntament de Barcelona per la seva organització del trànsit. O la Guàrdia Urbana es posa al cap que l’autobús no és un vehicle més, sinó que és un bé preuat a protegir, o no hi haurà forma de promoure que els ciutadans utilitzin aquests sistema de transport en grans
esdeveniments.

Barcelona, 5 d’octubre de 2004

També et pot interessar...