Socis i sòcies de la PTP han tingut l’oportunitat de conèixer com seran les primeres estacions en superfície i viaducte del Metro de Barcelona, a la futura línia 10 sud a la Zona Franca. La visita ha consistit en recórrer el vestíbul i andana central de la parada de Zona Franca, situada al Carrer A, entre el Carrer 1 i el Carrer 2. La visita ha estat possible gràcies al personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
L’interès d’aquesta infraestructura radica en ser el primer sistema de metro segregat sobre un viaducte urbà en superfície construït a Catalunya. El disseny d’aquesta obra ha integrat nombrosos criteris urbanístics i estètics. Una de les novetats introduïdes al viaducte és la separació entre les dues vies per fer passar la llum a totes bandes evitant l’efecte cova sobre el carrer, així com el disseny de les piles i taulell, pensats per interferir mínimament en les visuals del carrer i reduir l’impacte acústic. A més del viaducte s’ha construït un passeig enjardinat lineal i unes estacions molt espaioses i lluminoses, que permeten entrar al metro amb un petit desnivell respecte el nivell del carrer. Aquesta tipologia constructiva presenta diversos avantatges en l’ordre econòmic i d’accessibilitat. El cost aproximat del quilòmetre de viaducte ha estat de 30 milions d’euros front els 100-150 del túnel, amb igualtat de prestacions sobre el servei. El cost de manteniment també és molt menor respecte les estacions molt profundes: amb un sol ascensor i una curta escala mecànica es resolen totes les barreres verticals. Es tracta de l’únic tram de superfície del Metro de Barcelona descomptant els trams descoberts puntuals entre Mercat Nou i Santa Eulàlia a la línia 1, i l’estació de Torre Baró | Vallbona de la línia 11.
Tipologies constructives més habituals al projecte de la nova línia 9-10 de metro
Túnel fet amb tuneladora especial de 12,00 m de diàmetre. Tram Fira / Motors – Zona Universitària – Sagrera – Gorg / Can Zam. La via d’anada i de tornada es disposen en dos nivells, una sobre l’altra. Això requereix construir una llosa intermèdia. Les estacions s’alberguen a la mateixa secció del túnel.
Túnel fet amb un tuneladora convencional de 9,40 m de diàmetre. Tram Fira – Aeroport T1. La via d’anada i tornada es disposen en paral·lel i contigües. Les estacions s’excaven des de la superfície.
Viaducte en superfície. Tram del carrer A del polígon de la Zona Franca, entre les estacions de Zona Franca i Riu Vell. La via d’anada i de tornada es disposen paral·leles, cadascuna sobre el seu viaducte, amb una separació entre elles on s’alberguen les estacions o un passeig de vianants a nivell de carrer.
La línia 10 sud, encara no inaugurada, té previst entrar en servei en etapes successives a partir de mitjans de l’any 2018; primer amb dues noves estacions subterrànies al Passeig de la Zona Franca de Barcelona, Foneria i Foc, que seran seguides per dues noves estacions subterrànies més a l’Hospitalet de Llobregat situades prop de la plaça Ildefons Cerdà i al barri de Provençana durant l’any 2019. Més endavant, i encara sense data, es posaran en marxa les primeres estacions del viaducte, la tipologia de les quals ha estat objecte de la visita de la PTP.
Coneix més detalls de l’estació Zona Franca amb la galeria de fotos de la visita de la PTP.