El passat diumenge 26 de maig vam repassar la història de la línia Llobregat-Anoia de FGC a la visita a l’Espai Via Mètrica, situat al costat de l’estació de Martorell Central. L’espai es va crear arran de la necessitat de disposar de tot el material històric de la línia Llobregat-Anoia en un mateix espai que servís com a museu. Fins llavors, les diverses locomotores, vagons i automotors s’havien anat guardant en estacions, tallers i dipòsits escampats per tota la xarxa, però no va ser fins a l’any passat que es va poder dur a terme aquesta tasca de reunir tota la col·lecció en un sol espai. Actualment, l’espai conté 17 vehicles, entre locomotores, automotors, cotxes de viatgers o vagons de mercaderies.
La línia Llobregat-Anoia és una de les línies ferroviàries més antigues de Catalunya, amb una història que es remunta a finals del segle XIX. Originalment construïda per facilitar el transport de mercaderies i passatgers entre la ciutat de Barcelona i les indústries del Baix Llobregat i l’Anoia, aquesta línia ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament econòmic i social de la regió metropolitana. Amb el temps, la línia ha vist nombroses millores i modernitzacions, però sempre ha mantingut el caràcter singular i la importància històrica.
Martorell Central, ubicació d’aquest espai museístic, històricament hi ha jugat un paper clau, en ser el punt d’enllaç entre la línia d’ample ibèric cap a Barcelona i Tarragona amb les línies d’ample mètric cap a Igualada, Manresa i, fins a l’any 1973, el Berguedà. L’any 1919, la Compañía General de Ferrocarriles Catalanes hi va establir la seva base d’operacions, tot i trobar-se fora de les línies principals. És per això que, a partir dels anys seixanta del segle XX, pateix un declivi en favor de l’estació de Martorell Enllaç, i no recuperarà la seva importància fins a l’any 2007, quan en motiu de les obres de la línia d’alta velocitat es fa passar la línia general cap a Barcelona per aquest intercanviador amb Rodalies.
L’Espai Via Mètrica és més que un museu; és un testimoni viu de la història ferroviària de Catalunya. La col·lecció de vehicles inclou alguns dels exemples més representatius de la tecnologia ferroviària que ha operat a la línia al llarg dels anys. Entre les peces més destacades de la tracció a vapor, hi podem trobar les locomotores 106 “Garratt”, o la mítica 206 “Monistrol”, que fins recentment havia traccionat diversos trens històrics.
També es poden veure algunes locomotores dièsel que han sigut claus en la transició cap a una època més moderna del transport ferroviari a l’eix del Llobregat, com la locomotora 1003, de les últimes que van recórrer la línia fins a Olvan o Guardiola de Berguedà, o un exemplar de les potents locomotores dièsel de la sèrie 254, que fins fa molt poc remolcaven els trens de potassa des de les mines de Súria fins al Port de Barcelona. Igualment, la tracció elèctrica també ha viscut una evolució en els últims 100 anys. Des de la locomotora 304 “Patxanga” fins a l’automotor 211.04 “Copito”, es pot veure com les prestacions sota catenària també han anat millorant amb el pas del temps.
En aquest viatge pels vehicles disponibles a l’Espai, no ens podem oblidar del material remolcat. D’una banda, es pot apreciar com els viatges en trens de passatgers ha viscut una clara evolució, des dels cotxes de viatgers sense bogies fins a les ja esmentades UT 211. O bé també, la sofisticació dels cotxes de mercaderies, que cada vegada han anat protegint millor les mercaderies i adaptant-se a les càrregues a transportar.
A més de la col·lecció de vehicles, l’Espai Via Mètrica també ofereix una sèrie de plafons, objectes i vídeos que permeten conèixer millor el passat de la línia i que serveixen per complementar perfectament la visita a l’Espai.
La creació de l’Espai Via Mètrica ha estat possible gràcies a la col·laboració entre FGC i diverses entitats locals que han aportat recursos i coneixements per fer realitat aquest projecte. Aquest tipus d’iniciatives demostren la importància de preservar el patrimoni industrial i de fer-lo accessible al públic general. La història de la línia Llobregat-Anoia és una part integral de la història de Catalunya, i és fonamental que les noves generacions tinguin l’oportunitat de conèixer-la i apreciar-la.
En definitiva, la visita a l’Espai Via Mètrica no és només una oportunitat per veure de prop algunes de les peces més importants del patrimoni ferroviari català, sinó també per comprendre el paper que ha jugat el ferrocarril en el desenvolupament de la nostra societat. Des de les primeres locomotores de vapor fins als moderns automotors elèctrics, cada vehicle exposat a l’espai explica una part d’aquesta interessant història.Per a qualsevol persona interessada en el ferrocarril, la tecnologia o la història de Catalunya, l’Espai Via Mètrica de Martorell Central és una visita imprescindible.
Carles Garcia Ureta
Membre de la junta de la PTP