Una proposta ferroviària per reduir a quasi zero les emissions de CO2 del transport públic a Catalunya
L’Associació per a la Promoció del transport públic (PTP) i la Plataforma per la Defensa del Ferrocarril del Camp de Tarragona (PDF) han presentat avui al Camp de Tarragona el document “Objectiu Tren 2024”, una proposta de serveis ferroviaris per a Catalunya per doblar la demanda del servei ferroviari a Catalunya (dels actuals 660 milions de viatgers al 2019 a 1.350 milions l’any 2030), i contribuir a donar resposta a l’emergència climàtica i la contaminació urbana.
“Objectiu Tren 2024” detalla els criteris i les actuacions prioritàries per aprofitar els avantatges del ferrocarril sobre la resta de transports motoritzats: capacitat, estalvi energètic, emissions zero de carboni i de gasos contaminants, seguretat, temps de viatge, millora l´equilibri territorial, estructurador de la xarxa de transport i socialment just. Es vol aconseguir un ferrocarril fiable i competitiu, per a tot el país (no només per “connectar Barcelona“), configurant una xarxa única amb serveis basats en els principis de cadència, correspondència i en la integració de les xarxes. Considerem imprescindible descentralitzar les inversions abandonant la màxima “Metro per a Barcelona, Autovies per al país”.
Per assolir aquests objectius, el document proposa la creació d’un programa únic d’inversions ferroviàries, global i integrat, per a tot Catalunya, on es prioritzin les inversions que poden captar més passatgers i generar més connectivitat, al marge de qui sigui l’operador. Aquest programa estaria cofinançat al 30% per l’administració de l’estat, el 30% per la Generalitat i el 40% restant procedent de la instauració de peatges i vinyetes a la xarxa viària catalana.
El document detalla les característiques que ha de tenir el servei ferroviari: freqüència, cadència (tota ciutat de més de 100.000 habitants ha de tenir una cadència mínima d’una hora) i amplitud horària (des de qualsevol estació s’ha de poder arribar a Barcelona abans de les 8 del matí), i detalla les actuacions necessàries prioritàries per assolir aquest nivell de servei.
Per al Camp de Tarragona, el document proposa a actuacions prioritàries en infraestructura:
- La connexió entre la via d’alta velocitat i la convencional al nord de Tarragona, per permetre la circulació passant de trens de llarg recorregut per l’estació urbana de Tarragona.
- La construcció de la nova estació del Camp sobre el corredor del Mediterrani en el punt d’intresecció amb la via Reus/Tarragona, conventint-la en un autèntic intercanviador intermodal
- El TramCamp entre Tarragona, Port Aventura, Salou i Cambrils per recuperar un servei ferroviari que mai s’hauria d’haver perdut.
- Nova estació de Reus-Bellisens, per cobrir l’altra meitat de la ciutat de Reus i donar accessibilitat a l’hospital comarcal i zona universitària. Esdevindria, a més, el principal node bus-tren del Camp de Tarragona, gràcies al fàcil enllaç dels autobusos suburbans Reus-Tarragona.
- Adequació de l’estació de Vila-seca, amb 4 vies, centre de serveis i un park&ride (punt ideal per crear un park&ride a l’àmbit urbà del Camp de Tarragona), i l’enllaç de bus a Salou. A més,en un futur, també hauriad’allotjar el servei urbà del tren-tramvia (TramCamp) per connectar les zones urbanes de Cambrils i Salou, i Portaventura.
El document analitza els serveis actuals i la problemàtica de cada una de les línies que dónen servei al Camp de Tarragona, i proposa l’establiment dels següents serveis:
- Freqüència de 30 minuts entre Reus, Tarragona i Barcelona.
- Freqüència de 60 minuts en els trams comuns de la R13 i R14 i a la R16. (Terres de l’Ebre), i de 120 minuts a la resta de trams
- Recuperació del servei ferroviari als centres de Salou i Cambrils i la connexió de Port Aventura amb el sud a partir del tren-tramvia (TramCamp).
- Connexió amb el Penedès cada 30 minuts
- Nou servei intercity pel corredor del Mediterrani, permetent superar l’absurda barrera de serveis que actualment hi ha entre Vinaròs i l’Aldea.
- Nova línia: Tarragona – Cerdanyola Universitonnat – Girona
- Establiment de parada al Prat de Llobregat a tots els serveis i implantació de bitllet combinat tren/metro.
Amb la presentació d’avui, les entitats de defensa del transport públic posen aquesta proposta a disposició de la ciutadania i les administracions de Catalunya, i s’obren al diàleg i l’intercanvi d’idees amb les entitats i ens que així ho vulguin.
]Documents i enllaços