Search

La PTP i la PDF presenten el document Objectiu Tren 2024 al Camp de Tarragona

juny 30 2020

juny

30

2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Una proposta ferroviària per reduir a quasi zero les emissions de CO2 del transport públic a Catalunya

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]L’Associació per a la  Promoció del transport públic (PTP) i la Plataforma per la Defensa del Ferrocarril del Camp de Tarragona (PDF) han presentat avui al Camp de Tarragona el document “Objectiu Tren 2024”, una proposta de serveis ferroviaris per a Catalunya per doblar la demanda del servei ferroviari a Catalunya (dels actuals 660 milions de viatgers al 2019 a 1.350 milions l’any 2030), i contribuir  a donar resposta a l’emergència climàtica i la contaminació urbana.

“Objectiu Tren 2024” detalla els criteris i les actuacions prioritàries per aprofitar els  avantatges del ferrocarril sobre la resta de transports motoritzats: capacitat, estalvi energètic, emissions zero de carboni i de gasos contaminants, seguretat, temps de viatge, millora l´equilibri territorial, estructurador de la xarxa de transport i socialment just. Es vol aconseguir un ferrocarril fiable i competitiu, per a tot el país (no només per “connectar Barcelona“),  configurant una xarxa única amb serveis basats en els principis de cadència, correspondència i en la integració de les xarxes. Considerem imprescindible descentralitzar les inversions abandonant la màxima “Metro per a Barcelona, Autovies per al país”.

Per assolir aquests objectius, el document proposa la creació d’un programa únic d’inversions ferroviàries, global i integrat, per a tot Catalunya, on es prioritzin les inversions que poden captar més passatgers i generar més connectivitat, al marge de qui sigui l’operadorAquest programa estaria cofinançat al 30% per l’administració de l’estat, el 30% per la Generalitat i el 40% restant procedent de la instauració de peatges i vinyetes a la xarxa viària catalana.

El document detalla les característiques que ha de tenir el servei ferroviari: freqüència, cadència (tota ciutat de més de 100.000 habitants ha de tenir una cadència mínima d’una hora) i amplitud horària (des de qualsevol estació s’ha de poder arribar a Barcelona abans de les 8 del matí), i detalla les actuacions necessàries prioritàries per assolir aquest nivell de servei.

Per al Camp de Tarragona, el document proposa a actuacions prioritàries en infraestructura:

 • La connexió entre la via d’alta velocitat i la convencional al nord de Tarragona, per permetre la circulació passant de trens de llarg recorregut per l’estació urbana de Tarragona.
 • La construcció de la nova estació del Camp sobre el corredor del Mediterrani en el punt d’intresecció amb la via Reus/Tarragona, conventint-la en un autèntic intercanviador intermodal
 • El TramCamp entre Tarragona, Port Aventura, Salou i Cambrils per recuperar un servei ferroviari que mai s’hauria d’haver perdut.
 • Nova estació de Reus-Bellisens, per cobrir l’altra meitat de la ciutat de Reus i donar accessibilitat a l’hospital comarcal i zona universitària. Esdevindria, a més, el principal node bus-tren del Camp de Tarragona, gràcies al fàcil enllaç dels autobusos suburbans Reus-Tarragona.
 • Adequació de l’estació de Vila-seca, amb 4 vies, centre de serveis i un park&ride (punt ideal per crear un park&ride a l’àmbit urbà del Camp de Tarragona), i l’enllaç de bus a Salou. A més,en un futur, també hauriad’allotjar el servei urbà del tren-tramvia (TramCamp) per connectar les zones urbanes de Cambrils i Salou, i Portaventura.

El document analitza els serveis actuals i la problemàtica de cada una de les línies que dónen servei al Camp de Tarragona, i proposa l’establiment dels següents serveis:

 • Freqüència de 30 minuts entre Reus, Tarragona i Barcelona.
 • Freqüència de 60 minuts en els trams comuns de la R13 i R14 i a la R16. (Terres de l’Ebre), i de 120 minuts a la resta de trams
 • Recuperació del servei ferroviari als centres de Salou i Cambrils i la connexió de Port Aventura amb el sud a partir del tren-tramvia (TramCamp).
 • Connexió amb el Penedès cada 30 minuts
 • Nou servei intercity pel corredor del Mediterrani, permetent superar l’absurda barrera de serveis que actualment hi ha entre Vinaròs i l’Aldea.
 • Nova línia: Tarragona – Cerdanyola Universitonnat – Girona
 • Establiment de parada al Prat de Llobregat a tots els serveis i implantació de bitllet combinat tren/metro.

Amb la presentació d’avui, les entitats de defensa del transport públic posen aquesta proposta a disposició de la ciutadania i les administracions de Catalunya, i s’obren al diàleg i l’intercanvi d’idees amb les entitats i ens que així ho vulguin.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Documents i enllaços

Enllaç al document complet

Enllaç al resum executiu

Enllaç a la presentació de la roda de premsa[/vc_column_text][vc_separator][vc_single_image image=”13521″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://nou.transportpublic.org/wp-content/uploads/2020/06/portada-tren2024-tarragona.jpg”][vc_separator][vc_single_image image=”13515″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://nou.transportpublic.org/wp-content/uploads/2020/07/CAMP-DE-TARRAGONA.jpg”][vc_separator][vc_single_image image=”13516″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://nou.transportpublic.org/wp-content/uploads/2020/07/comparativa_estacions_2.jpg”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=b0WSM-XHq4U”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...