Volem la unió dels tramvies per la Diagonal
■ Celebrem l’acord Mas-Colau per desencallar una infraestructura bàsica del transport públic metropolità, que afecta 9 municipis
■ Diem prou a la manipulació sobre els resultats de la consulta de la Diagonal
■ Necessitem polítiques actives per la reducció de la contaminació, soroll i accidents
■ Cal un procés participatiu vinculat al PMU per millorar la qualitat de l’aire a tota la ciutat
PROU MANIPULACIÓ. La plataforma Diagonal per a Tothom i la plataforma per la Qualitat de l’Aire recorden que la consulta de l’any 2010 sobre la reforma de la Diagonal preguntava entre Bulevard o Rambla, no entre autobús o tramvia. De les tres opcions de vot a la consulta electrònica de la Diagonal, celebrada al maig de 2010, va guanyar l’opció “Cap de les dues anteriors” amb el 79,8% dels vots, amb una molt baixa participació; el 12,17% sobre un cens de 1.414.783 barcelonins i barcelonines. Sembla que aquesta consulta s’interpreta segons els interessos partidistes del moment: primer plebiscit contra l’ex-alcade Jordi Hereu, segon no reformar la Diagonal, i ara no al tramvia. Resulta desconcertant sostenir la teoria de què la ciutadania no vol el tramvia quan aquest és el mitjà millor valorat pels usuaris del transport públic, any rere any, de l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM, formada en un 51% Generalitat, 25% Ajuntament de Barcelona i 24% Àrea Metropolitana).
No acceptem per tant lliçons de democràcia ni de participació ciutadana provinents de l’associació Diagonal Comerç ni de CiU Barcelona, que han promogut i executat respectivament una reforma parcial tipus bulevard de l’avinguda entre 2014-2015 amb importants irregularitats de participació ciutadana i d’avaluació d’impacte ambiental segons la Sindicatura de Greuges de Barcelona. A més, la reforma imposada per Trias obviava deliberadament els acords de l’1 d’abril de 2009 del Pacte per la Mobilitat de Barcelona, diverses resolucions del Consell de Ciutat, i les mocions dels Ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Badalona en suport a la connexió tramviaire.
LA DIAGONAL ÉS DE TOTS, TAMBÉ DE L’ÀREA METROPOLITANA. Resulta sorprenent que l’atenció mediàtica i l’acció política sobre la Diagonal s’hagi centrat en un fals debat entre bus biarticulat i tramvia i no en combatre la greu contaminació atmosfèrica, el soroll i els accidents del trànsit a l’avinguda i al conjunt de l’Eixample. Els estudis del CREAL xifren en 3.500 morts prematures els efectes de la contaminació actual sobre Barcelona, causada sobretot pel vehicle privat. En conseqüència, el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) ha xifrat en un 21% la part del trànsit a transferir al transport públic i modes no motoritzats per poder complir la legislació europea de qualitat de l’aire. Per la seva banda, l’ATM ja va establir al Pla Director d’Infraestructures (PDI) 2001-2010 la necessitat d’ampliar la capacitat i qualitat del transport públic a la Diagonal amb tramvies en doble composició, connectant 9 municipis; i a l’eix del Pg. Zona Franca – Mitre – Sagrera amb una nova línia de Metro, connectant 5 municipis.
BUS O TRAMVIA: CONTROVÈRSIA POLÍTICA INTERESSADA. El tramvia de la Diagonal es va dissenyar per superar els problemes d’efecte acordió de l’acumulació d’autobusos a cruïlles i parades, que generen un transport de baixa capacitat i velocitat. L’opció del bus bi-articulat (que a Europa porta funcionant dècades) solaparia el servei de tramvia actual als extrems i oferiria només el 35% de la capacitat del tramvia doble al tram central de la Diagonal, quelcom insuficient donades les demandes actuals i previstes. La interconnexió de xarxes és l’operació ferroviària del PDI més rendible de totes: amb el cost d’una parada de metro es podran construir els 3,8 km de connexió entre els 29 quilòmetres ja fets, fet que doblaria la demanda actual d’aquest transport públic elèctric, arribant als 160.000 usuaris al dia. L’actuació disposa d’un gran consens tècnic però ha estat paralitzada durant 15 anys per dos alcaldes -Joan Clos i Xavier Trias- que no van dubtar d’utilitzar-lo com a arma política, intercanviant-se papers a favor i en contra. Recordem quan l’any 2009 Xavier Trias va atacar durament Jordi Hereu perquè no havia connectat els tramvies. Actualment l’equip de l’ex-alcalde Trias ha criticat el president Mas i l’alcaldessa Colau precisament per desencallar la connexió dels únics tramvies interruptus d’Europa. D’acord amb la llei ferroviària, cal recordar que és la Generalitat la que ha d’aprovar la connexió dels dos tramvies (Trambaix i Trambesòs), i l’ajuntament qui ha de decidir per quin carrer ha de passar. Durant els 15 anys de boicot municipal al projecte, 60 ciutats europees han ampliat els seus sistemes de tramvia o n’han creat de nous, estant igualment els autobusos biarticulats inventats fa dècades).
EFECTE XARXA. L’enllaç dels tramvies per la Diagonal no és cap caprici: és l’itinerari més ràpid i curt, més econòmic, amb més demanda de passatgers, amb menys afectació al sistema semafòric i viari, on hi ha més espai disponible, on es donen menys solapaments amb el metro i on es garanteix una linealitat coherent amb l’estructura ortogonal de la nova xarxa de bus del PMU. L’enllaç dels dos tramvies pot arribar a alliberar fins a 20 autobusos que actualment circulen lentament al tram central de la Diagonal, que es dedicarien a altres carrers més fluids per reforçar el transport públic a barris menys afavorits pel desplegament de la nova xarxa. La implantació del tramvia només necessita la supressió d’un carril de circulació i l’aprofitament dels carrils bus actuals, i no suposarà una hecatombe semafòrica a la resta de l’Eixample, ja que un tramvia de 400 passatgers requereix menys temps de verd per creuar que una rua d’autobusos.
LA SÍNDICA DE GREUGES DÓNA LA RAÓ A DIAGONAL PER A TOTHOM. Amb data 5 de juny, la síndica de Barcelona, M. Assumpció Vilà i Planas, va emetre un dictamen on donava la raó a la denúncia de la plataforma d’entitats “Diagonal per a Tothom” sobre els dèficits de participació ciutadana i irregularitats tècniques del procés de reforma parcial de l’avinguda Diagonal duta a terme entre 2014 i 2015 dissenyada per l’associació Diagonal Comerç i executada pràcticament sense modificacions pel govern de Xavier Trias.
La Síndica de Greuges ha elaborat un dictamen on consta el següent:
- el document base de reforma parcial de la Diagonal de 2014 va ser presentat com a projecte elaborat després de reunions amb l’Associació Diagonal Centre (pàgina 8, paràgraf 2n), entitat autora del projecte parcial de reforma que inapropiadament va actuar en representació de l’associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample
- la resta d’entitats, com la plataforma Diagonal per a Tothom, van ser convocades després que s’elaborés el projecte a reunions informatives, contradient els articles 30.1 i 22.1 de la Carta Municipal de Barcelona sobre participació ciutadana (pàgina 8, paràgraf 2n)
- el “procés d’implicació ciutadana” no pot considerar-se un procés de participació ciutadana, com va simular l’equip de Trias, pel fet que no es van marcar les condicions de la participació ni es van celebrar debats entre parts discrepants (pàgina 8, paràgraf 4t)
- s’observa un tracte diferencial vers les entitats, d’acord amb el nombre de reunions entre l’ajuntament i les entitats (FAVB (1), AAVV Dreta de l’Eixample (1), PTP (2), RACC Fundació (2), BACC (3) i Diagonal Centre (5)) contradient l’article 29.1 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i l’article 54.e de la Llei 19/2014 de transparència (pàgina 09, paràgraf 3r)
- el projecte de reforma integral de la Diagonal sotmès a consulta l’any 2010 (Bulevard o Rambla) va disposar d’estudi d’impacte ambiental que ha estat utilitzat en la reforma parcial promoguda l’any 2014; sense que la darrera inclogui tramvia ni canvis modals significatius (pàgina 10, paràgraf 3r)
- cal verificar doncs, si s’han assolit els objectius mediambientals de la reforma de 2014 amb l’estudi d’impacte ambiental de 2010, atès que finalment el tramvia no s’ha executat (pàgina 10, paràgraf 3r)
- “La Sindicatura considera que la informació rebuda evidencia que l’actuació del servei municipal ha estat insuficient i poc rigorosa, ja que inicia un nou procés treball participat sense fer la previsió adequada i sense activar mecanismes transparents i clars que no generin dubtes” (pàgina 10, paràgraf 6è)
LA PLATAFORMA DIAGONAL PER A TOTHOM I PLATAFORMA PER LA QUALITAT DE L’AIRE RECLAMEN QUE LES REFORMES URBANÍSTIQUES PENDENTS COMPTIN AMB LA PARTICIPACIÓ DE TOTS I SEGUEIXIN ELS OBJECTIUS DEL PMU. La reforma parcial executada entre 2014 i 2015 ha millorat parcialment el carril bici i les voreres entre Francesc Macià i Pg. de Gràcia, però no ha aconseguit millorar el transport públic, encara col·lapsat i lent, ni reduir la congestió ni la contaminació. No podem donar per vàlids plantejaments urbanístics que només tinguin en compte la superfície de vianants al voltant dels aparadors, cal posar l’accent en la seguretat vial, la qualitat de l’aire, la seguretat i comoditat dels vianants i ciclistes i un transport públic digne i d’abast metropolità.
Barcelona, 06 d’agost de 2015
QUI SOM?
Diagonal per a Tothom: Bicicleta Club de Catalunya (BACC); Associació per la Defensa dels Drets dels Vianants Catalunya Camina; Comissions Obreres de Catalunya (CCOO); Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC); Ecologistes en Acció de Catalunya (EAC); Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB); Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Prevenció d’Accidents de Trànsit (P(A)T), Unió General de Treballadors (UGT)
Plataforma per a la Qualitat de l’Aire: Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit – P(A)T; Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP); Catalunya Camina; Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris; Centre de Sostenibilitat Territorial; Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC); Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ; Ecologistes en Acció de Catalunya; Espai Ambiental; Martorell Viu; Associació Catalana de Comunicació Científica; Associació Catalana contra la Contaminació Acústica;Associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta; Associació Salut i Agroecologia; Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta ; Greenpeace; Xanxano; Escola de Natura de l’Estany de Banyoles; Assemblea 15M de Sarrià – Sant Gervasi; Club Ciclista Sant Joan Despí; La Saboga; Associació Catalana de les Ciències Ambientals; Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca (DEMASAB);Torrentera-Associació per la conservació del medi ambient de Santa Perpètua; BiciTerrassa Club (BiTer); ADDA -Associació Defensa Drets Animal; Plataforma per a la Defensa de Gallecs; Assemblea 15M Sants-Les Corts; SomBici cooperativa; Fundació Tam-Tam; Grup Ecologista Les Agulles; El Rebost del Delta; Observatori Territori i Medi Ambient Montcada i Reixac; Delta Viu; DEPANA Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural; AMPA Escola El Vapor (Terrassa); Fundació Ciència en Societat; Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya; Agrupament Escolta i Guia Xaloc; ADENC; 350BCN; Bici Baix Llobregat; Limnos, Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany; Eixverd; Userda 9. Cooperativa de consum ecològic i responsable; Mou-te en bici; Amics de la bici; Moviment Contra la Incineració a Uniland; Plataforma Cívica per la Defensa de la Salut i el Medi Ambient de Sta. Margarida i Els Monjos; Club Ciclista pedalsport; Col.lectiu BadaBici ; AMPA Bisbat d’Ègara; Vertilíquens; Gent per Valldoreix, Associació i Plataforma Ciutadana i Veinal. GxVdx; Associació de Veïns i Veïnes Torrent d’en Pere Parres (Terrassa).
Contactes
Ricard Riol Jurado PTP info@transportpublic.org
Sergi López-Grado Padreny FAVB sergi.lgp@gmail.com
Alfons López Carrete CONFAVC premsa@confavc.cat