L’Associació per a la Promoció del Transport Públic està lliurant a tots els partits amb representació parlamentària 10 propostes per revitalitzar el transport públic de Catalunya. Mentre el sector de l’automoció reclama polítiques d’estímul a la compra de vehicles per renovar flotes amb objectius ambientals (Plan Vive, Plan Movele, etcètera), la PTP troba a faltar polítiques d’estímul de demanda del transport públic més enllà de les subvencions d’aquest servei. Tenint en compte els impactes socials, ambientals i econòmics positius de la indústria i serveis del transport públic, creiem que aquests han de ser prioritats per sobre de l’automoció en polítiques d’estímul de la demanda, en prioritat de les inversions i en gestió d’infraestructures.
10 propostes per revitalitzar el transport públic de Catalunya
Comparativa de les 10 propostes de la PTP amb els programes electorals
Pots seguir els nostres progressos via Facebook o Twitter.
Eleccions i mobilitat
La PTP ha repassat els programes electorals de les forces que actualment estan representades al Parlament de Catalunya. A tots els programes apareixen referències, més o menys insistents, a la importància del transport públic i resta de mesures de mobilitat sostenible. En matèria de gestió de la mobilitat privada tots els partits tenen propostes per reformar el sistema de peatges, amb diferent grau d’intensitat: des de modificar les actuals bonificacions a col·lectius concrets fins a la supressió total dels peatges privats. 5 de 7 concreten la seva oposició a la privatització de TABASA. 3 de 7 partits aboguen per l’aplicació de la directiva Eurovinyeta a Catalunya.
En matèria de gestió del transport públic gairebé tots els partits apunten que cal ampliar el transport públic, ja sigui mitjançant l’autobús i/o el ferrocarril. 4 de 7 partits concreten que cal implantar les Rodalies ferroviàries al Camp de Tarragona, Girona i Lleida. Només 2 de 7 han fet referències a la necessitat de millorar el finançament del transport públic i només un partit fa referència al transport públic com a sector industrial a potenciar.
En matèria d’infraestructures, el grau de concreció és molt més alt pel que fa la xarxa viària que la xarxa de transport públic en via reservada. Només dos partits es fan ressó de l’actual desequilibri entre infraestructura ferroviària i viària; un proposa aplaçar la construcció de noves vies d’alta capacitat i l’altre planteja evitar-les en casos de duplicitat. La resta, quan fan concrecions, aposten pel Quart Cinturó, el desdoblament de la N-II com a autovia, etcètera.
En general es troben grans acords en la implantació de l’ample UIC al ferrocarril entre la frontera i els ports, l’accés del tren de Rodalies a la nova terminal T1 del Prat o la culminació d’obres en curs com el perllongament de les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) o la línia 9.
2 de 7 també concreten l’aposta per un nou model de carril BUS-VAO basat en l’aprofitament d’infraestructures actuals.
Llista dels programes electorals
Convergència i Unió
Partit dels Socialistes de Catalunya
Partit Popular
Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa
Esquerra Republicana de Catalunya – Catalunya Sí
Solidaritat Catalana per la Independència
Ciutadans – Partido de la Ciudadanía
Consultar altres candidatures