Search

Número 52

març 21 2010

març

21

2010

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_raw_html]JTVCM2QtZmxpcC1ib29rJTIwaWQlM0QlMjIxNzE2OCUyMiUyMCU1RCU1QiUyRjNkLWZsaXAtYm9vayU1RA==[/vc_raw_html][vc_btn title=”També pots descarregar el PDF!” color=”success” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2Fmss52.pdf|target:_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1618992825822{background-color: rgba(201,214,201,0.31) !important;*background-color: rgb(201,214,201) !important;}”][vc_column_text]

MOBILITAT SOSTENIBLE I SEGURA?
El poble té la paraula

Editorial: 10-16 de Maig. Fem que Barcelona no descarrili

Història: Cerdà i el Transport Públic. Els bulevards i les Rambles.

Article central: Decàleg. 10 motius i 10 tòpics sobre la reforma de la Diagonal

Societat: El procés participatiu de la Diagonal. La plataforma Diagonal per a tothom

Futur: El Retbus. El Tramvia de la Diagonal. La línia 9 i 10 del Metro.

Societat: Ecomovilidad.net

Entrevista: Dídac Pestaña, vice-president executiu de TMB

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Els ciutadans i ciutadanes de Barcelona estan cridats a decidir com serà el futur de l’avinguda més simbòlica del seu terme municipal, la Diagonal. Amb aquesta revista, els nostres lectors coneixeran quins són els dos projectes que podran recolzar o rebutjar tots els empadronats majors de 16 anys de la ciutat (pàgines 9-10) i quins són els motius pels quals la PTP dóna suport a la reforma d’aquesta artèria urbana (pàgines 11-22).

Per primera vegada Barcelona es planteja un repte urbanístic que implica la millora del nostre sistema de mobilitat. Fins ara hem optat pel Metro pel subsòl i tramvies que s’han “colat” als extrems de la Diagonal, sense exigir gaires replantejaments de mobilitat. Així hem arribat a una Barcelona insostenible en termes de congestió, contaminació ambiental, acústica i accidentalitat. Però la reforma de la Diagonal obliga a aplicar racionalitat a l’automòbil en l’estructura de l’Eixample, un dels barris més afectats per la contaminació de Catalunya. Al mateix temps el transport públic i la mobilitat no motoritzada permetran mantenir la mobilitat actual, fins i tot ampliada, tot reduint els efectes nocius del trànsit sobre la vida ciutadana, d’acord amb el Pla de Mobilitat Urbana 2006-2012 de la capital catalana.

Tres grans esdeveniments pel transport públic estan cridats a revolucionar la mobilitat urbana l’any 2015: la culminació de la línia 9 de metro -el metro de cintura- (pàgines 26-27) que farà de l’àrea metropolitana una de les millor connectades amb Metro d’Europa; la unió del Trambaix i del Trambesòs per la Diagonal (pàgines 24-25), que permetrà absorbir el gran col·lapse de trànsit privat de la Diagonal actual; i la creació del Retbus (pàgines 28-29), un bus planificat pensat per competir amb el vehicle privat a tots els districtes de la ciutat. Tots tres són projectes amb una clara vocació d’interès general, ja que les ciutats només es descongestionen fent de la mobilitat sostenible una política prioritària. Aquests tres projectes, concretats de forma integrada, faran de Barcelona una de les ciutats amb millor transport públic urbà d’Europa.

Seguint l’estel·la d’Ildefons Cerdà, pare de l’urbanisme modern i un dels catalans més il·lustres, per fer de Barcelona una ciutat més inclusiva i sostenible cal recuperar la idea del carrer com a espai d’harmonia entre l’estança i la mobilitat. Avui no es complirien els paràmetres de qualitat de l’aire i salubritat pels quals Cerdà va dissenyar l’Eixample. Aprimar el trànsit i afavorir el canvi modal cap a la mobilitat eficient, equitativa, sostenible i saludable és fonamental per capgirar la dramàtica situació actual. A partir de projectes com la unió del Trambaix i Trambesòs i la nova xarxa Retbus, onze corredors amb un bus protegit cada tres minuts; Barcelona podrà ampliar la seva capacitat de transport millorant al mateix temps la seva qualitat de l’aire i seguretat vial.

El teu paper és crucial. Tant si ets o no ciutadà de Barcelona, pots prendre aquesta revista com un manual per un futur millor a la mobilitat del teu entorn. Podràs desmarcar-te dels tòpics impulsats pel “lobby” de l’automoció i conèixer de prop els avantatges del nou model de ciutat. Tot i que la consulta només afecta físicament un carrer, tindrà una transcendència més que positiva per a la resta de la ciutat. Les polítiques de mobilitat de la ciutat de Barcelona són seguides des de mig continent europeu i, per tant, les decisions que prenguin els seus ciutadans i ciutadanes diran molt de la ciutat fora dels seus límits urbans.

En aquest número comptarem amb la col·laboració d’importants experts sobre mobilitat que ens ajudaran a entendre la Barcelona actual, i a decidir-nos per la Barcelona del futur, als quals agraïm la col·laboració.

Des d’aquestes pàgines et demanem que si ets empadronat a Barcelona votis per la reforma de la Diagonal, amb el format que més t’agradi. Els ciutadans i ciutadanes tenim l’oportunitat de donar una lliçó de democràcia i mobilitat sostenible a les urnes, ben diferent al que van patir els nostres pares i avis, una imposició del vehicle privat a carrers sense capacitat ambiental de la mà d’una dictadura. Exercim el nostre dret a la mobilitat sostenible, votem per la reforma!

ENDAVANT AMB LA REFORMA DE LA DIAGONAL, UN CANVI QUE INTERESSA A TOTHOM!

Ricard Riol Jurado[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...