Search

A Figueres ha de prevaler la llibertat d’expressió per raons de democràcia, i l’estació cèntrica per equitat i sostenibilitat

abr. 26 2009

abr.

26

2009

foto-pse01El passat dijous 23 d’abril, diada de Sant Jordi, dotze membres de la plataforma “Defensem el Tren de l’Empordà” i “Salvem l’Empordà” van ser identificats i cridats a declarar per la Policia Local de Figueres per delicte d’injúries en penjar el fotomuntatge d’un home anònim sense roba amb la cara de l’Alcalde, Santi Vila. Amb el títol “S’han posat de peus a la galleda”, es feia una sàtira dels problemes de traslladar l’estació d’autobusos i trens actual des del centre urbà fins al costat de l’autopista a Vilafant, cosa que implicaria un gran desplegament de xarxa viària per accedir-hi segons el Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Figueres (PDUSUF).

El cartell de la discòrdia va ser retirat per agents de la Policia Local de Figueres. Foto: “Salvem l’Empordà”

 

Hores més tard, el portaveu de “Salvem el Tren de l’Empordà” i soci de la PTP, Pep Gou, va ser traslladat a la Comissaria després de negar-se a signar una denúncia errònia que assegurava que s’havien distribuït en fulls volants fotos de l’alcalde despullat. Ja en Comissaria es va canviar el concepte erroni pel del fotomuntatge. Des del consistori figuerenc asseguren que el cas passarà a mans de la Fiscalia, que actuarà d’ofici per raons de “delicte d’injúries”, tot per un fotomuntatge. Els dotze identificats hauran de prestar declaració aquesta setmana.

 

foto-pse02

La patrulla de la policia local de Figueres enduent-se al Sr. Pep Gou, portaveu de la plataforma “Salvem l’Empordà” i soci de la PTP. Foto: “Salvem l’Empordà”

 

Davant d’aquesta situació, més pròpia de temps passats que d’una democràcia, la PTP suggereix a l’alcalde Santi Vila el següent:

  • Retirar immediatament les denúncies d’injúries contra els dotze membres de la plataforma i demanar disculpes per orquestrar una reacció tan desproporcionada i ridícula amb recursos públics
  • Emprar la policia local per mantenir la pau i la convivència, no per limitar la llibertat d’expressió
  • Moderar-se a l’hora de denunciar les caricatures polítiques, ja que en cas contrari podria acabar denunciant també tots els actors del “Polònia” de TV3, que cometen setmanalment les mateixes “injúries”
  • Donar sortida a les més de 6.000 signatures recollides per la plataforma “Salvem el tren de l’Empordà” per fer una consulta ciutadana sobre l’emplaçament de l’estació
  • Respondre la carta que la PTP va enviar-li el mes de gener de 2008 i que mai no ha estat contestada
  • Explicar quin són els interessos reals per eliminar una de les estacions de trens regionals i autobusos millor situades de Catalunya, sense opció a soterrar-les. No hi ha cap municipi al país que hagi emprat una solució tan radical per eliminar un trist pas a nivell com pretén el consistori figuerenc. Al Camp de Tarragona també es va equivocar l’emplaçament de l’estació, però al menys es manté l’estació de tota la vida que porta més passatgers que la nova.
  • Explicar com es finançarà l’operació del trasllat de la línia d’Adif d’ample ibèric fins a Vilafant, amb unes variants que inclouen un túnel sota el castell de Sant Ferran més llarg que el que originaria soterrant la traça actual i una ampliació descomunal de xarxa viària per accedir-hi
  • Explicar com es recolliran sosteniblement els viatgers de l’estació de Vilafant: per buidar un doble Catalunya Exprés s’haurien de posar en marxa 19 autobusos urbans com els que té Figueres simultàniament.
  • Millorar la imatge pública de Figueres. Una cosa és el surrealisme dalinià i l’altra organitzar escenes policials que estan a mig camí d’una pel•lícula de “Torrente” i una altra dels “grisos”

Els fulls volants de la discòrdia només pretenien anunciar l’acte de presentació del Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Figueres (PDUSUF) de la mà de la plataforma “Salvem l’Empordà”, que es realitzarà avui dilluns 27 d’abril de 2009 a les 20:15 al Cercle Esport de la capital altempordanesa.

La PTP recomana l’assistència a aquest acte a tots aquells interessants de l’Alt Empordà que vulguin mantenir l’estació al centre de la capital comarcal i a tots aquells que volen avançar cap a una mobilitat socialment més equilibrada i ambientalment més sostenible.

També et pot interessar...