• ELS PROBLEMES CONTINUEN.El primer AVE porta els viatgers de Barcelona a Madrid 8 minuts abans de l’horari previst mentre Rodalies acumula retards de més de 25 minuts a la C2
  • LES RODALIES CONTINUEN HIPOTECADES, AMB MENYS VIES PER L’AVE. Repeteixen els errors a la construcció de l’AVE a Girona
  • SENSE PLA, LES RODALIES NO TENEN FUTUR. Avui és un dia de celebracions només per alguns; però la majoria de ciutadans encara no tenim el Pla de Rodalies ni coneixem quin serà el futur dels trens quotidians, especialment de regionals.
  • LES TARIFES DE L’AVE SÓN ANTISOCIALS. L’AVE duplica els preus dels trens preexistents, s’expulsen els usuaris amb menor poder adquisitiu a la carretera.

ELS PROBLEMES CONTINUEN. Avui és un dia gran per als usuaris del Pont Aeri, s’ha posat en marxa l’AVE, la infraestructura més reivindicada pels poders econòmics del nostre país. L’eufòria de molts opinadors catalans dóna fe de la clara victòria del tren sobre l’avió en el trajecte Barcelona – Madrid.  Una eufòria que contrasta amb el desànim i cansament dels usuaris de Rodalies que, atònits, llegeixen les novetats del nou servei entre retards que no acaben. Cal recordar al conseller Nadal, que els retards de Rodalies no queden en anècdota gràcies a la inauguració de l’AVE de Madrid, com avui s’ha posat de manifest a la línia C2 de Rodalies.

SENSE PLA, LES RODALIES NO TENEN FUTUR. Sabem qui cuinarà els menús a la classe preferent de l’AVE (179,30 € anada) però encara no sabem quin serà el futur de les Rodalies: no s’ha presentat encara el famós pla de Rodalies de Foment. Sabem que l’AVE rebaixarà encara més els temps de viatge actuals, 2:38 hores entre Barcelona i Madrid, però desconeixem totalment quan trigarem de Manresa a Barcelona, de Cervera a Lleida, o de Reus a Vilafranca en el futur. La manca de full de ruta ferroviari es fa especialment flagrant el dia que l’AVE arriba a Barcelona, ja que era la data a la qual s’associaven moltes millores sobre els trens quotidians que no s’han fet realitat. Mentre l’AVE aconsegueix velocitats mitjanes superiors als 250 km/h, els trens de Rodalies triguen més que als anys vuitanta i amb prou feines superen els 40 km/h en els trajectes més importants. En alguns trajectes, Renfe no ha pogut millorar els temps de viatge oferts per Caminos de Hierro del Norte de España en temps de la República per manca d’inversió i rectificació d’infraestructures. Tampoc no coneixem quin serà el futur dels Catalunya Exprés ni si desapareixeran o es reduiran els semidirectes de Rodalies.

Avui és un bon dia per recordar les misèries de la xarxa ferroviària quotidiana. L’estat penós de la xarxa regional, la ratonera de Plaça Catalunya o la claveguera de Passeig de Gràcia contrasten amb el “lifting” practicat a l’Estació de Sants, que des d’avui acull els distingits clients procedents del Pont Aeri.

L’AVE HIPOTECA LES VIES DE RODALIES I REGIONALS. Les obres de l’AVE a Girona repeteixen els mateixos errors de l’accés de l’alta velocitat a Sants: ocupar les vies de Rodalies. Mentre tothom reconeix la manca d’inversions a Rodalies, pocs fan públic que la ràpida implantació de l’AVE s’aconsegueix gràcies a l’ocupació de vies de Rodalies. L’entrada de l’AVE a Sants ha obstruït l’espai que el PIT (1993) i el PDI de l’ATM (2001) reservaven a la quadruplicació de vies de Rodalies entre Castelldefels i Sants. Però no aprenem dels errors; recentment les obres de l’AVE han fet eliminar les terceres vies a les estacions de Montcada i Reixac, Montmeló i Mollet, fent impossible l’avançament dels serveis ràpids sobre els que s’aturen a totes les estacions entre Granollers i Barcelona.

LES TARIFES DE L’AVE SÓN ANTISOCIALS. L’AVE del Ministeri de Foment no només hipoteca les vies de Rodalies i Regionals, sinó també les butxaques dels contribuents. L’AVE duplica els preus dels trens preexistents. És intolerable que el preu de l’AVE Barcelona – Madrid costi 102-119,50 € en classe turista si tenim en compte que és una infraestructura pública construïda amb els diners de tothom, sota aquest lema publicitari:

“Aquest projecte, cofinançat pel Fons de Cohesió de la Unió Europea, contribueix a reduir les disparitats socials i econòmiques entre els ciutadans de la Unió.”

La tarifa “Web” i “Estrella”, que rebaixen el preu del viatge fins a 40€ a un nombre molt limitat de places, són pura almoina per a una ciutadania que a més de suportar aquestes dures obres no té alternativa ferroviària barata per viatjar al corredor Madrid – Barcelona. Els usuaris amb menor poder adquisitiu estan essent expulsats a la carretera amb rues d’autobusos que per 26,34 € cobreixen el trajecte en 7 llargues hores. Aquest model tarifari fomenta l’exclusió social i expulsa els usuaris amb menor poder adquisitiu que feien servir l’Àlvia i Talgo cap a la carretera.

Encara no coneixem quin serà el futur de l’últim tren assequible d’aquesta línia: l’Estrella Costa Brava, que per 38,40 € uneix les dues capitals oferint llitera i parant a altres municipis: Portbou, Llançà, Figueres Centre, Flaçà, Girona, Caldes de Malavella, Granollers Centre, Sant Vicenç de Calders, Tarragona (únic tren a Madrid), Reus, Móra la Nova, Flix, Casp, etcètera.

REDUIR EL PONT AERI I L’ÚS DE LA CARRETERA. Afortunadament, l’AVE serà l’alternativa sostenible a la més contaminant ruta de transport de viatgers d’Europa: el Pont Aeri Madrid – Barcelona; esperem la seva ràpida ocupació per reduir l’impacte sobre el canvi climàtic a partir de mesures que n’incrementin la rendibilitat social:

  • REVISIÓ TARIFÀRIA DE L’ALTA VELOCITAT. Revisió immediata de l’estratègia tarifària per a no marginar la ciutadania que ha patit i finançat aquesta obra.
  • LA VIA DE L’AVE, TAMBÉ PER A TRENS SOCIALS. Convertir l’AVE en una autopista ferroviària per a tothom, sobretot per al trànsit regional amb trens amb canvi d’ample automàtic que puguin arribar als centres urbans utilitzant també la xarxa de tota la vida
  • DIMENSIONAR LA XARXA FERROVIÀRIA DELS TRENS DE TOTHOM. Revisar tota la planificació ferroviària vigent per evitar que l’AVE continuï ocupant espais necessaris per incrementar el servei ferroviari de Rodalies i Regionals.