Situat a Barcelona, BiciHub és el primer centre de referència de la mobilitat sostenible a l’Estat espanyol, especialitzat en la promoció de la bicicleta com a transport urbà. BiciHub també se centra en l’Economia Social i Solidària (ESS), tot fomentant la intercooperació i la gestió comunitària amb una perspectiva feminista transversal, buscant implicar agents locals i el veïnat en el seu desenvolupament.
BiciHub es troba al barri del Poblenou, a l’edifici Can Picó (carrer Pere IV, 58-60), una antiga nau industrial construïda el 1907 per Miquel Picó i catalogada com a Bé d’Interès Urbanístic Patrimoni Industrial del Poblenou. Inicialment utilitzada com a despatx, residència de la família Picó i magatzem de carbó i terres refractàries, als anys 80 va ser ocupada per l’empresa de transports ‘Comarcas Catalanas SA’. El 2007, l’edifici va passar a ser de propietat municipal i va restar en desús fins al 2015, quan l’Ajuntament de Barcelona el va cedir a la cooperativa Biciclot.
El mateix any, la cooperativa Barabara es va unir al projecte. Amb el suport econòmic del consistori, ambdues cooperatives van dur a terme la reforma de l’edifici, finalitzada el 2018. Un cop instal·lades a Can Picó, van contactar amb més de vint entitats interessades a formar part del projecte. El febrer de 2018, es va iniciar un procés participatiu que va concloure a l’octubre, definint un pla de treball, governança i participació. El 2019, BiciHub es va constituir com una associació de segon grau, amb el compromís de vint entitats per conformar l’Associació del BiciHub. Així, el projecte es va posar en marxa amb el suport de l’Ajuntament, entitats de mobilitat sostenible, ESS i la comunitat del Poblenou.
El model impulsat pel BiciHub busca fomentar l’apoderament comunitari mitjançant la bicicleta. Les accions col·lectives generades milloraran les condicions de vida de les comunitats locals, establint connexions entre organitzacions socials i altres institucions, com l’Ajuntament. L’objectiu és consolidar-se com un espai de referència de la bicicleta i l’ESS a diferents nivells territorials (barri, districte i ciutat) i socials (processos de teixit de xarxes i formació col·lectiva). Aquests espais de referència són clau per a la visibilització, promoció i difusió de la mobilitat sostenible i l’ESS, tant en l’arrelament territorial com comunitari. BiciHub vol esdevenir una eina de canvi cap a una ciutat inclusiva, feminista, solidària i ecològica.
Estiu Cooperatiu de Sant Martí 2024
L’experiència de l’edició 2023 de l’Estiu Cooperatiu de Sant Martí ha permès conèixer millor les necessitats i realitats del territori, facilitant el suport a activitats econòmiques arrelades que redueixen desigualtats socioeconòmiques i són complementàries a les polítiques públiques de promoció econòmica. L’edició 2024, celebrada durant els passats maig i juny, va buscar visibilitzar l’ecosistema de l’ESS de Sant Martí, vinculat a un circuit econòmic i de mercat social alternatiu a l’economia de mercat tradicional.
Les activitats d’aquest últim Estiu Cooperatiu de Sant Martí 2024 van ser dirigides al veïnat del districte i a persones i organitzacions participants del mercat social del districte. Així, vam aconseguir atraure i generar coneixement sobre l’ESS entre les persones no familiaritzades amb aquest model econòmic, tot incrementant el nombre potencial de consumidores i usuàries del mercat social. També vam fer que persones ja actives en el mercat social s’interessessin per la iniciativa, donant a conèixer propostes i iniciatives socioeconòmiques del territori. Especialment, l’objectiu era apropar les persones joves al sector de l’ESS i els seus valors.
BiciHub Surt al Carrer (rambla del Poblenou)
BiciHub va sortir al carrer per donar a conèixer el seu ecosistema, vinculat a l’ESS del districte, la mobilitat sostenible i la bicicleta, amb activitats per a persones de totes les edats.
- Biciclot: Cooperativa fundadora del BiciHub, dedicada a la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, econòmic, saludable i sostenible. Van muntar un recorregut d’obstacles en bici per nens, una activitat molt exitosa.
- Lemur: Associació que busca reduir desigualtats, promovent processos participatius per millorar la qualitat de vida i la resiliència comunitària. Van crear un espai lúdic performatiu per infants, que van gaudir experimentant amb materials quotidians.
- Karin du Croo: Ciclista, il·lustradora i dissenyadora de la plataforma Dibuja y Pedalea, va organitzar un taller de creativitat amb materials reciclats, atraient petits i grans.
- La Isidreta Ràdio: Ràdio de barri nascuda al Casal de Ca l’Isidret, va emetre un programa en directe amb persones vinculades al BiciHub, compartint els seus projectes.
Escola del BiciHub (diversos espais del districte)
Cada setmana es van dur a terme xerrades, taules rodones, tallers i més activitats al voltant de quatre eixos temàtics: mobilitat sostenible, consum cooperatiu i de proximitat, habitatge cooperatiu i cultura. Entre les activitats, cal destacar:
- Què es cou a la Cuina Comunitària de Ca l’Isidret?: Jornada de col·laboració amb el Casal de Ca l’Isidret per compartir experiències de cuines comunitàries.
- Com està la mobilitat sostenible al districte?: Taula rodona amb experts com Gemma Simón i Mas, Genis Domínguez, Montse Garcia i Marta Casar, discutint sobre mobilitat sostenible.
- Sujeto: Actuació teatral a càrrec de cia BROTS d’uTOpia Barcelona, impactant i emotiva.
- Nit d’Estiu: Recorregut per Sant Martí explorant la història de l’habitatge, amb guies experts i l’acompanyament dels tabals de Son Llacuna.
- L’Habitatge a Sant Martí: Projecció de curtmetratges i debat sobre l’accés a l’habitatge, amb experts i representants d’experiències d’habitatge cooperatiu.
Acte de Cloenda (Sala Beckett)
L’acte de cloenda va ser un espai per reflexionar sobre els temes tractats durant l’Estiu Cooperatiu de Sant Martí, pensant en els reptes de futur per al barri i la societat, tot gaudint de bona música i companyia.