?Les administracions no han estat a l’alçada de les circumstàncies. El canvi d’operador no pot usar-se com a excusa.
?♀️Des de la PTP reclamem una millor gestió, fiabilitat i més infraestructures pels autobusos de la comarca.
Els usuaris del servei de transport públic amb autobús del Baix Llobregat Sud van acomiadar el 2021 amb un canvi d’operador. El diumenge 26 de desembre, Avanza, companyia del grup multinacional Mobility ADO i que s’autodefineix com un dels principals operadors privats de transport de viatgers del món, es feia càrrec de part de la flota, la major part de les línies i personal que fins al dia anterior, havien estat sota les ordres de Mohn S.L., companyia que forma part del grup Baixbus (juntament amb Oliveras SL i Rosanbus SL).
Aquest canvi s’origina pel concurs que en el seu moment treu l’Administració que tutela el servei, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i en el que es veuen implicats els serveis interurbans dels municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Barcelona, els serveis urbans de Castelldefels, Gavà i Viladecans i el servei nocturn de l’àmbit del Baix Llobregat.
Canvi d’operador, situació empitjorada
El nou escenari ha portat una subrogació de la pràctica totalitat de la plantilla així com canvis a les instal·lacions (oficines, tallers i cotxeres no sempre en les millors condicions per l’operació). També ha suposat una nova pàgina web, presència a la xarxa social Twitter i canvis de millora de la xarxa, tot i que, per ara, no s’estan complint tots els serveis previstos per problemes tècnics anunciats pel nou operador que no té previst resoldre fins a finals de gener.
Feia algun temps que es podia observar un cert deteriorament del servei prestat per part de l’empresa operadora anterior, amb serveis que no sortien -quan no eren directament cancel·lats– per avaries dels vehicles, rampes no operatives, etc.
Ara i des de fa força dies, les xarxes socials (Twitter i Facebook) van plenes de queixes dels usuaris que critiquen en general la manca de fiabilitat del servei, doncs s’estan produint supressions constant d’expedicions, situació a la que segurament el virus SARS-CoV-2 que afecta als conductors també ha contribuït.
Els canvis empresarials no són fàcils i el malestar és ben visible tant pel que fa al client extern –l’usuari, la ciutadania- i en els clients interns, els treballadors professionals que s’han incorporat a la nova organització.
Reclamem a l’AMB garantir la qualitat del servei
És evident que un canvi d’aquesta magnitud que suposa una important renovació de la flota d’autobusos en un futur proper, dona problemes, però l’administració que tutela el servei ha de garantir la continuïtat dels serveis existents fins que es produeixin les renovacions i millores previstes i la seva qualitat en el període de provisionalitat tant pel que fa a la puntualitat i fiabilitat de les diferents línies i serveis com a l’estat correcte dels autobusos que presten els serveis, alguns d’ells aportats pel nou operador (procedents de Madrid, se suposa que fins arribin els nous) que no tenen els estàndards de manteniment i qualitat necessaris.
Els usuaris no han de patir les mancances de gestió i cal garantir en tot moment la qualitat i la fiabilitat del servei i aquesta és la responsabilitat de l’AMB i dels Ajuntaments afectats, és inadmissible que no s’actuï decididament per solucionar les incidències, que no poden mantenir-se de cap manera fins que la nova empresa tingui vehicles nous.
Des de la PTP cridem a les administracions responsables a actuar urgentment per resoldre els problemes de gestió que garanteixen el correcte funcionament del servei existent i la seva fiabilitat, en aquest període de transició pel canvi d’empresa operadora.
Baix Llobregat sud: un dèficit en servei de transport públic acumulat
Al Baix Llobregat sud, encara avui, no existeix cap carril bus segregat (B-32, Diagonal i C-31, Gran Via) de sortida/entrada a Barcelona; la manca d’intercanviadors moderns i eficients a l’alçada del segle XXI com és el cas de Cornellà bus/Rodalies. O projectes de millora que resten la velocitat comercial dels futurs autobusos exprés com és el cas del projecte de reforma de la carretera C-245 en Avinguda Metropolitana sense preveure una correcta segregació del carril bus i les més de 15 rotondes existents en aquest eix!
Volem també reivindicar que es realitzin a la major brevetat possible les infraestructures pendents pels autobusos (carrils bus, priorització semafòrica, millores de parades i intercanviadors, etc), amb integracions que garanteixin una òptima velocitat comercial d’aquests, doncs entenem que es tracta d’ actuacions bàsiques i imprescindibles per assolir que el transport públic i concretament els autobusos de la Comarca del Baix Llobregat siguin una alternativa real a l’ús del cotxe i el millor instrument de lluita contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. Precisament en aquest context d’emergència climàtica, descarbonització i de protecció de la salut, d’assoliment dels ODS… el servei d’autobús sembla ser el germà pobre del transport públic, una situació que s’ha de revertir!