Search

Un total de 14 entitats, entre organitzacions ambientals, socials, sindicals, ecologistes i juvenils, volem expressar el nostre fort malestar amb el PSOE i el Govern, acusant-los d’abandonar la descarbonització del transport en la Llei de Mobilitat Sostenible. En un comunicat conjunt, denunciem que el partit ha presentat el mateix text que va generar un rebuig generalitzat a la legislatura anterior, instan-nos a realitzar canvis substancials durant la tramitació per incorporar objectius ambiciosos i millores per a la ciutadania en el seu conjunt.

Critiquem la manca d’ambició climàtica en el projecte de llei, que, segons nosaltres, manca de mesures concretes per aconseguir un sistema multimodal de transport descarbonitzat, eficient, sostenible, just i inclusiu a Espanya. Advertim que el PSOE ha optat per la via d’urgència sense realitzar modificacions, generant una sensació de repetició i desagraïment entre els actors involucrats.

En la passada legislatura, el projecte de llei va provocar un rebuig significatiu, amb la presentació de 975 esmenes per part dels grups parlamentaris. Una part considerable d’aquestes esmenes provenia de les nostres propostes, i ara alertem sobre la manca d’atenció del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible cap a la gravetat del canvi climàtic.

El nostre comunicat destaca algunes de les propostes per revertir la situació durant la tramitació de la Llei de Mobilitat Sostenible:

  1. Aconseguir la neutralitat climàtica del sector transport-mobilitat abans del 2050, amb objectius intermedis per al 2030 i 2040.
  2. Establir objectius concrets de millora de la qualitat de l’aire a totes les ciutats per al 2030.
  3. Excloure qualsevol referència a combustibles fòssils com a possibles energies alternatives o combustibles de transició.
  4. Garantir finançament del transport públic i especificar fonts d’ingressos sostenibles.
  5. Assegurar que la mobilitat sostenible arribi a la zona rural i promoure la mobilitat elèctrica a tot el territori.
  6. Integrar l’eficiència energètica, prioritzant el transport públic, vianant, ciclista i ferroviari.
  7. Promoure el ferrocarril, l’electromobilitat i reduir impactes del transport aeri.
  8. Establir objectius per als combustibles renovables i millorar la mobilitat activa.
  9. Desenvolupar una estratègia estatal de la bicicleta i modificar el sistema d’etiquetatge de vehicles.
  10. Incloure mesures per a una transició justa i abordar la “pobresa en el transport.”

Instem el Govern a considerar aquestes propostes durant la tramitació de la llei per aconseguir un marc normatiu que contribueixi significativament a la descarbonització i sostenibilitat del transport a Espanya.

Llegeix aquí la nota de premsa completa (castellà) – https://transportpublic.org/wp-content/uploads/2024/02/240215-la-tramitacion-de-la-LMS-efecto-dia-de-la-mamota.pdf