Search

Des de la PTP ens sumem al manifest presentat avui per Ecologistes en Acció per reclamar menys vols en pro de la disminució d’emissions.

A les portes del Simposi Mundial de Sostenibilitat de l’Aviació, organitzat per l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) i amb Iberia com a amfitriona, diverses organitzacions socials i ambientals han emès un comunicat conjunt en què insten els governs i la indústria de l’aviació a prendre mesures més dràstiques per reduir les emissions de CO2 del sector.

Les organitzacions signants defensen un model de mobilitat que prioritzi modes de transport més sostenibles, com el tren, i tecnologies que descarbonitzin de manera sostenible l’aviació. Argumenten que les mesures proposades per IATA, que inclouen l’ús de carburants sostenibles, la compensació d’emissions i el desenvolupament de tecnologies futures, són insuficients per abordar l’emergència climàtica.

Un dels punts clau de la crítica és la dependència excessiva de carburants alternatius actualment no disponibles i tecnologies que encara no estan a punt per a la seva implementació a gran escala. A més, les organitzacions expressen preocupació per la finançament públic d’un mitjà de transport contaminant i la manca de límits al creixement dels vols.

Entre les mesures concretes proposades s’inclou una moratòria en la construcció de noves infraestructures aeroportuàries, límits a les operacions dels aeroports, l’eliminació dels privilegis fiscals del sector i la promoció de carburants alternatius veritablement sostenibles.

Les organitzacions també sol·liciten un pla de transició justa per protegir els treballadors del sector i redirigir l’ocupació cap al transport ferroviari i altres sectors emergents. En última instància, fan una crida a la IATA perquè actualitzi la seva planificació amb mesures més ambicioses que accelerin la transició energètica en la indústria de l’aviació i reduïsquen significativament les seves emissions.

Amb la pressió creixent per abordar la crisi climàtica, aquest comunicat destaca la necessitat de repensar el futur de l’aviació i la seva contribució al canvi climàtic.

Més informació a la pàgina web d’Ecologistas en Acción: http://www.ecologistasenaccion.org/