Search

La PTP demana explicacions pel caos produït per la interrupció total del servei ferroviari a la xarxa d’Adif

set. 09 2022

set.

09

2022

[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Demanem que Adif i el MITMA compareguin urgentment en roda de premsa i exigim el seu compromís ferm per evitar que torni a succeir una incidència d’aquesta gravetat.

Les inversions que s’estan fent a Rodalies han de garantir en tot moment el bon funcionament de la xarxa, procurant mitigar les incidències que sorgeixin.

Des de la PTP defensem que la ciutadania mereix un servei de qualitat enlloc d’un servei gratuït de baixa fiabilitat.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat!” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Ffile%2Fd%2F13Q6oiNdq0wEMNq-P3s9cZlofgpyClQ2a%2Fview%3Fusp%3Dsharing|title:Descarrega%20aqu%C3%AD%20el%20comunicat|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]Des de primera hora del matí, els serveis ferroviaris de Rodalies, regionals i de llarga distància que circulen per via convencional a Catalunya s’han vist interromputs completament, amb greus afectacions i perjudicis per a totes les usuàries i usuaris que utilitzen diàriament aquest servei. L’origen de la incidència, segons han apuntat Rodalies i Adif, es troba en l’actualització del software informàtic que permet la comunicació entre el Centre de Trànsit Centralitzat (CTC) situat a l’Estació de França i els diversos trens que circulen per la xarxa.

Des de la PTP considerem que aquesta és una afectació molt greu i emplacem a Adif a aclarir i donar les explicacions pertinents dels motius pels quals s’ha arribat a aquesta situació. Exigim que es prenguin mesures per tal d’evitar que aquest fet torni a succeir en un futur, com seria la posada en marxa del CTC d’emergència de l’estació de Sants i altres sistemes de comunicació. Demanem que s’expliqui el motiu pel qual  no s’han posat en funcionament les alternatives disponibles i que s’estudii i s’implantin mesures de contingència que evitin la creació del caos al conjunt de la xarxa, tal com ha passat aquest matí. És inadmisible que l’actualització d’un programari informàtic deixi sense trens tot Catalunya, ja que un sistema crític com és el control del trànsit ferroviari hauria de tenir sistemes duplicats i plans de contingència per evitar una situació com la que ha passat. [/vc_column_text][dt_fancy_title title=”En els darrers mesos el nombre d’incidències ha augmentat” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]L’error informàtic d’aquest matí ha estat l’últim d’una sèrie d’incidències que s’han donat  des de principis de l’estiu, tant per causes imputables a l’operador del servei com del responsable de la infraestructura. Si bé entenem que hi ha una part de les incidències que són per causes externes, com la meteorologia adversa o el vandalisme, la major part d’aquestes incidències s’imputen al dèficit de manteniment i a la manca de protocols de prevenció. 

Tanmateix, és evident que les obres que s’estan executant a tota la xarxa estan afectant el dia a dia de les persones usuàries. Tot i que celebrem que s’estiguin duent a terme tasques de millora, aquestes haurien de programar-se de tal manera que no penalitzin globalment a la xarxa, mitjançant planificacions més espaiades en el temps i no concentrar-les alhora. Durant aquest últim trimestre encara queden pendents més talls i interrupcions al servei, com el tall entre Passeig de Gràcia i Sant Andreu de les línies R2 Nord i R11 o els talls d’alguns caps de setmana a la R1, entre d’altres. Des de la PTP demanem que aquests nous talls i afectacions no suposin un greu perjudici per a les persones usuàries i que es realitzin i es programin amb prudència.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Abans d’apostar per la gratuïtat cal realitzar inversions contínues” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]Aquesta avaria té lloc poc després de la nova política abonaments gratuïts a la xarxa de Renfe. Des de l’inici del plantejament d’aquesta mesura la PTP hem reclamat que era necessari comprovar les inversions necessàries tant per a fer front a la demanda com per a no comprometre els serveis prestats. És ara quan la xarxa de transport públic, i Rodalies en concret, cal que operi amb eficiència, eficàcia i seguretat. Atesa la importància de captar nova demanda del vehicle privat i que aquesta utilitzi la xarxa de Rodalies de manera recurrent, necessitem un sistema molt més resilient i fiable, i aquest tipus de situacions generen desconfiança en l’usuari. 

Les obres i actualitzacions de la xarxa i els sistemes informàtics  suposen una millora en el servei, però després de la desconfiança acumulada, cal disposar de plans de contingència excel·lents.   Incidències com la d’avui, o com les que malauradament són habituals, poden ser motius per a que els nous usuaris desconfiin del servei i no tornin a utilitzar-ho, sumant-ho a les múltiples mancances, retards i desajustos. Cal, per tant, que Adif realitzi tasques de manteniment i inversions periòdiques, que permetin adaptar el servei correctament durant els períodes de canvi sense provocar grans afectacions a la xarxa.

Pels aquests motius exposats, des de la PTP demanem la compareixença urgent en roda de premsa de la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, així com de la presidenta d’Adif, Maria Luisa Domínguez, per a que detallin amb exactitud els motius pels quals tota la xarxa de Rodalies i regionals de Catalunya no ha pogut circular durant aquest matí, així com per definir quines son les mesures que Adif prendrà per a que no torni a succeir una incidència tan greu. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...