Avui, 28 d’octubre de 2016, 168 anys després que s’estrenés la primera línia ferroviària de la península Ibèrica, és un bon dia per recordar que el tren segueix present a les nostres vides, generació rere generació. Sense la tecnologia ferroviària avui no es podria oferir tanta mobilitat en tan poc espai, i a un baix consum energètic. El ferrocarril segueix vigent, i és una peça clau per a la mobilitat del segle XXI.
En aquests 168 anys el tren ha hagut de fer front a una competència real, la carretera, i també a d’altres fictícies, com foren els monorails en un passat, o els vehicles autònoms i elèctrics en el present. Però en qualsevol cas la vella línia Barcelona – Mataró s’ha mantingut radicalment actual, passant dels 6 trens diaris per sentit en 1848, als actuals 106 trens diaris per sentit en dia feiner, i tot sense ampliar l’ocupació de sòl! És una mostra més de com els ferrocarrils poden assumir grans increments de demanda sense consumir més espai, gràcies a l’ampliació de la llargària dels trens i les millores tecnològiques de senyalització i material mòbil. A més del pioner Barcelona – Mataró, existeixen altres testimonis d’espectaculars increments de capacitat sense necessitat d’ampliar infraestructura, com són les línies 1, 3, 4 i 5 del metro de Barcelona o el Metro del Vallès (abans Tren de Sarrià) entre Barcelona i Sant Cugat.
La capacitat actual de la línia R1 entre l’Hospitalet i Mataró és de 4.100 seients i 10.400 places totals per hora punta i sentit, un 30% superior a l’autopista C-32 en condicions ideals i poc habituals de fluïdesa. El tren consumeix només una tercera part del sòl que necessita aquesta infraestructura viària.
La història a partir dels horaris
Tot i tenir pràcticament el doble de parades intermèdies, el tren actual és quasi el doble de ràpid que al segle XIX. El servei comercial de la línia va començar amb sis trens diaris per sentit amb tracció vapor que empraven una hora en cobrir el trajecte de 28 quilòmetres entre l’antiga estació Barcelona Terme (annexa a la posterior estació de França) i l’actual estació de Mataró, amb cinc parades intermèdies a Badalona, Montgat, el Masnou, Premià de Mar i Vilassar de Mar. Actualment un tren triga 35 minuts en cobrir el trajecte entre Mataró i Barcelona (El Clot-Aragó), també de 28 quilòmetres, però fent 9 parades intermèdies: Sant Adrià de Besòs, Badalona, Montgat, Montgat Nord, Ocata, el Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera de Mar.
L’horari original dóna idea dels importants canvis que ha sofert l’explotació i com s’ha popularitzat de la línia. El servei Barcelona – Mataró es va estrenar amb un preu de 12, 9 i 6 reals per a 1a, 2a i 3a classe respectivament; tarifes especials per a gossos, facturació d’equipatges (mesurat en arrobes) i control d’accessos, que es tancava a l’hora de sortir el tren.
Dues de les efemèrides més importants de la línia van ser la seva electrificació, culminada el 1948 amb motiu del centenari, i la reforma ferroviària de les olimpíades, que va canviar el final de la línia de l’històrica estació Terme (al costat de l’estació de França) fins a l’Hospitalet passant pels túnels de Barcelona i els seus importants intercanviadors: el Clot-Aragó, Arc de Triomf, Plaça Catalunya, estació de Sants i l’Hospitalet.
Actualment la línia R1 té un gran èxit de públic, amb 93.700 usuaris en dia feiner, i és la més freqüentada del nucli de Rodalies de Catalunya. Per millorar la capacitat i fiabilitat de la línia s’està instal·lant el sistema de senyalització ERTMS, que ja utilitza l’AVE, i que ha de permetre incrementar la capacitat i fiabilitat de la línia, especialment al seu pas pel túnel de Plaça Catalunya, que juntament amb el de Recoletos a Madrid, és el més freqüentat de la xarxa gestionada per Adif.
Agraïm el suport del Museu del Ferrocarril de Catalunya, Rodalies de Catalunya i el Centre d’Estudis del Transport en la confecció d’aquest comunicat.
El Museu del Ferrocarril de Vilanova alberga una rèplica de la primera locomotora i cotxes
Totes aquelles persones interessades en veure com era el primer tren del Barcelona – Mataró poden visitar una fantàstica rèplica construïda amb motiu del centenari de la línia, l’any 1948, i que es troba perfectament preservada i en estat de marxa al Museu del Ferrocarril de Catalunya, ubicat al costat de l’estació de Rodalies de Vilanova i la Geltrú. La rèplica inclou la locomotora “Mataró”, un cotxe de 1a, un de 2a i un de 3a. A més el museu disposa d’una extraordinària col·lecció de desenes de locomotores, entre les quals hi ha la locomotora “Martorell”, de 1854, la més antiga que es preserva a Espanya. Tota la informació a www.museudelferrocarril.org/. La locomotora “Mataró” es posarà en funcionament a la rotonda del museu avui, de manera extraordinària, i tots els diumenges a les 11:30h.
El museu és gratuït amb motiu del 28 d’octubre. Per a la resta de dies, els socis de la PTP disposen d’un 2×1 al bitllet “Combinat Rodalies” per visitar el Museu del Ferrocarril de Vilanova. Podran obtenir aquests bitllets presentant el seu carnet a l’oficina d’atenció al client de Rodalies de la plaça de Catalunya.
El pòster Catalunya sobre rails ja és a la venda a la botiga del Museu del Ferrocarril de Catalunya. El pòster elaborat per la PTP i presentat a la darrera Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura ja té el seu primer canal de venda en marxa. Properament també es vendrà a la botiga del Triangle d’FGC i a la botiga online del TRAM.
Accedir a la Botiga del TRAM (15 €)
El Museu ha creat, dins el seu Programa Educatiu per a Escoles, adreçada a estudiants a partir dels nivells d’Educació Secundaria, una nova activitat anomenada El Ferrocarril de Mataró i Miquel Biada. Aquesta activitat que estarà activa a partir del curs 2016-2017, està adreçada al col·lectiu de professors i alumnes de les poblacions per les quals transcorre la primera línia ferroviària, entre Barcelona i Mataró, de manera que un grup classe de cada una de les localitats –el que decideixi el seu consistori- pugui visitar el Museu abans del mes de març de 2017. Per fer-ho possible, Rodalies de Catalunya també participa en aquest programa aportant el viatge en tren d’anada i tornada a Vilanova i la Geltrú. Interessats contactar amb Ana Grande (anagrande@ffe.es / 93 815 84 91)
Barcelona, 28 d’octubre de 2016