Search

Compromís de Portbou. Per un tren transfronterer català

set. 20 2010

set.

20

2010

Avui 18 de Setembre de l’any 2010, Festa del Tren, nosaltres, càrrecs electes en diferents institucions d’ambdues bandes del Pirineu i representants d’organitzacions de la societat civil del mateix àmbit, ens hem reunit a l’estació de Portbou per fer pública la següent declaració:

1.- Conscients que la problemàtica mediambiental, els accidents i les congestions de trànsit fan aconsellable afavorir l’ús del transport públic, volem conservar i potenciar la línia de Cervera i Portbou com un tren de proximitat dins l’espai català transfronterer. Parlem d’una línia que, entre Perpinyà i Girona, uneix una vintena de municipis, fonamentalment de l’Empordà i del Rosselló i que ha de tenir un paper molt important però diferent del de la línia d’alta velocitat.

2.- Sabem que hi ha experiències ferroviàries transfrontereres molt positives en diferents països europeus. Volem que aquesta línia pugui funcionar, en un futur, com un servei unificat de transport de viatgers. Cal començar per garantir la qualitat i la regularitat del serveis actuals. És imprescindible tenir unes bones connexions transfrontereres, harmonitzant els horaris de la SNCF i la RENFE.

3.- Volem que aquestes connexions transfrontereres tinguin uns enllaços eficients amb el nou sistema de rodalies de les comarques de Girona que la Generalitat de Catalunya s’ha compromès a crear; de tal manera que, en l’espai ferroviari delimitat per les ciutats de Perpinyà i Girona, és garanteixi la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones: dels treballadors i dels estudiants, dels jubilats i dels turistes.

4.- Conscients que el transport per carretera va al col·lapse i conscients també que les necessitats de transport de mercaderies no podran ser resoltes per la línia d’alta velocitat del Pertús, considerem imprescindible potenciar el transport de mercaderies per la línia de Cervera i Portbou. Aquesta és també l’eina necessària per protegir els llocs de treball ferroviaris, a banda i banda de l’Albera.

5.- Conscients que els atractius turístics d’una i altra banda de l’Albera són sovint complementaris, volem afavorir l’ús d’aquest mitjà de transport per fer possible un turisme més sostenible i menys condicionat per l’estacionalitat. Un model turístic que doni a conèixer i protegeixi el gran patrimoni cultural, paisatgístic i natural d’aquestes comarques.

6.- Volem convertir aquesta línia comuna en un instrument per impulsar les iniciatives transfrontereres en tots els àmbits de la vida econòmica, social, educativa i cultural. Volem afavorir la mobilitat laboral, el comerç i l’economia local i, sobretot, millorar la qualitat vida de les persones que vivim en aquesta regió.

7.- Els sotasignats ens comprometem a treballar, en els nostres respectius àmbits, perquè aquest Compromís pugui ser una realitat el més aviat possible.

 

///////////////////////////

 

Portada dels horaris transfronterers creats  per la PTP

La Festa del Tren a Portbou va reunir més d’un centenar de ciutadans dels dos costats de la frontera per reivindicar un servei ferroviari sense fronteres. La festa va ser organitzada per l’Ajuntament de Portbou, Mairie de Cerbère, Conseil General Pyrénées-Orientales, Salvem el tren de l’Empordà, Association d’Usagers de la Ligne Ferroviaire Perpignan-Cerbère-Portbou, FNAUT (Fédération Nationale des Associations d’Usagers des Transports) i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic.

La PTP va elaborar uns inèdits horaris transfronterers que posen de manifest la manca de coordinació entre els trens de Renfe i la SNCF. Amb la festa del tren a Portbou, els ciutadans d’una mateixa Eurorregió ens hem unit per demanar més coordinació al servei (horaris), a la informació i a les tarifes.

logo15-save Horaris transfronters (PTP)

logo15-link Programa de la Festa del Tren a Portbou

logo15-link Galeria fotogràfica de la Festa del Tren

 

També et pot interessar...