Search

Perquè no ens fotin el tren i la PTP reclamen que cal un esforç més per garantir el transport alternatiu mentre duri el tall a l’R3

oct. 10 2023

oct.

10

2023

Finalment, aquest divendres 6 d’octubre, es va publicar la informació de les alternatives de transport que tindrem els usuaris de l’R3 mentre duri el tall entre la Garriga i Parets que s’iniciarà aquest dijous dia 12 i que durarà uns tres mesos.

No ens cansarem de dir que aquesta informació s’hauria d’haver planificat i facilitat amb molta més antelació. Els usuaris que fem servir el tren de manera regular per anar a treballar, a estudiar o per a d’altres activitats ens hem de poder organitzar.

Després d’analitzar la informació proporcionada, veiem que s’han incorporat parcialment les propostes que vam presentar des de Perquè no ens fotin el tren i la PTP. Tot i així, hem detectat algunes mancances que poden ser clau per garantir que els serveis alternatius siguin eficaços i evitin l’allargament innecessari del temps de trajecte o situacions de col·lapse i desinformació (adjuntem infografia que permet veure quines eren les nostres propostes i quina és la realitat actual).

El reforç de les línies de bus, una responsabilitat del Departament de Territori

Una qüestió fonamental és que el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, responsable de la mobilitat al nostre país, ha de concretar i fer públics els horaris de reforç del bus e12 amb origen a Vic. I, tal com hem manifestat en reiterades ocasions, considerem que cal aprofitar millor la línia 416, allargant-la fins al Figaró, per afavorir els desplaçaments des d’aquesta població i optimitzar les parades pels municipis de pas per tal de poder prestar serveis de transferència cap a la R2 a Granollers Nord.

La qualitat de la informació és vital

D’altra banda, considerem que la informació i comunicació als usuaris a les estacions és un aspecte clau per al bon funcionament dels serveis alternatius. Calen informadors que estiguin ben comunicats i que estiguin al cas de les possibles incidències i puguin actualitzar les previsions de pas de busos i trens.

Volem recordar que a dia d’avui, la informació publicada encara és incompleta. Per exemple, no s’ha precisat on s’ubicaran les parades de bus alternatiu a les diferents poblacions. Rodalies presenta dèficits sistemàtics d’informació pels diversos canals (web, xarxes, megafonia i panells) que cal corregir (un recurs web per poder trobar la millor alternativa a cada moment seria una eina molt útil). Tampoc no s’han especificat enlloc els horaris de pas dels autobusos a les estacions sense servei de tren (anunciar una freqüència de pas de 30 minuts no aporta informació suficient). I només s’ha dit verbalment que el bus esperarà l’arribada del tren corresponent en origen, però no s’indica amb quin tren està previst connectar al final del bypass.

Cal avançar l’horari del servei dels busos directes en la franja de migdia

Pel que fa als horaris dels busos directes, recordem que al voltant de les 15.00 h hi ha molts desplaçaments des de Barcelona cap amunt i, per tant, considerem que caldria avançar els serveis alternatius directes.

Som molt conscients que es tracta d’unes obres necessàries i llargament reivindicades però reclamem que es posin tots els mitjans perquè les alternatives siguin el màxim d’eficients.

També et pot interessar...