Search

Conferència al Pallars sobre el futur del ferrocarril de la Pobla i nova proposta d’horaris. Conclusions.

abr. 24 2019

abr.

24

2019

Conferència al Pallars sobre el futur del ferrocarril de la Pobla i nova proposta d’horaris. Conclusions.

Descarregar document presentació en PDF

Descarregar proposta horaris en XLS

 

[pdf-embedder url=”https://nou.transportpublic.org/wp-content/uploads/2019/04/El-futur-del-ferrocarril-al-Pallars.-Pau-Noy.pdf” title=”El futur del ferrocarril al Pallars. Pau Noy”]

 

Divendres, 19 d’abril es va celebrar la conferència “El ferrocarril del ferrocarril al Pallars. Passat, present i futur”, a càrrec de Pau Noy (PTP). També es va presentar la proposta de nous horaris de la línia de la Pobla que adjuntem.

Al final d’aquestes línies apareix en ANNEX una valoració dels actuals horaris de la línia de la Pobla.

La proposta presentada busca donar una major utilitat als 4 serveis diaris per sentit que fa FGC en dies feiners entre Lleida i la Pobla, sense incrementar ni el nombre de circulacions, ni el cost, tot millorant el servei de cap de setmana.

Està basada sobre les premisses següents:

 

En dies feiners

1. No té cap sentit un tren que surt de Lleida a les 5.25 del matí per arribar a la Pobla a les 7 del matí. És una circulació perduda perquè no hi puja ningú.

2. L’arribada a Lleida del primer tren procedent de la Pobla és massa tard. Cal avançar-la uns minuts, a les 6.53 h, com era durant l’època de Renfe, per fer possible deixar els viatgers a Lleida a les 8:26. Amb aquesta antelació es poden fer pràcticament totes les activitats que comencen a Lleida a les 9 del matí.

3. La darrera tornada de Lleida a la Pobla s’ha d’endarrerir. Actualment, tret de divendres, surt de Lleida a les 17:30 h per arribar a Pobla a les 19:03. Proposem que la darrera circulació surti tots els dies de Lleida a les 19:45, per arribar a Pobla a les 21:20 h, com a l’actualitat succeeix amb la darrera circulació dels divendres.

4. Tampoc no té cap sentit el tren que surt de la Pobla els divendres a les 21:22, una hora intempestiva sense utilitat.

 

Dissabtes i Diumenges

5. Es proposa crea una nova circulació, la de les 6.53 sortint de Pobla, dissabtes i diumenges, amb la qual cosa a tots els dies de la setmana hi haurà un tren a primera hora que permetrà arribar a Lleida a les 8:26 i amb molt bones connexions amb el sistema d’alta velocitat.

6. La circulació de les 13:00 del matí, sortida de Pobla, es proposa endarrerir a les 14:53. Serà molt més útil si surt després de dinar.

7. Nova circulació en sentit ascendent amb sortida de Lleida a les 19:45 h (ja esmentada per ser fixa tots els dies)

8. Diumenge es proposa oferir 4 circulacions en comptes de 3. La nova circulació és la de pujada a Pobla, sortint de Lleida a les 19:45. I la de baixada, la de les 6:53

9. A les circulacions actuals no esmentades, sovint es proposen petits ajustaments d’horari d’un quart d’hora.

 

Connexions amb l’alta velocitat a Lleida

Aquest és un punt molt ben estudiat en la proposta, tant per anar a Barcelona com a Saragossa i Madrid. Andalusia i el nord d’Espanya (Bilbao, Sant Sebastià, Pamplona, Valladolid, Galícia, Astúries). Els horaris nous permeten fer excel·lents correspondències.

 

Condicions de funcionament

Amb l’actual material mòbil dels trens Stadler es pot donar perfectament aquest servei. L’arribada del tercer tren al darrer semestre de 2020 permetrà organitzar millor el manteniment i cobrir les incidències, però no és estrictament necessari per oferir el servei que proposa PTP.

Cal, però, que un dels tren dormi a la Pobla, per la qual cosa FGC haurà de construir un hangar perquè quedi a resguard o organitzar un sistema de vigilància. No és una inversió elevada i tindrà una bona amortització, ja que permetrà incrementar substancialment el nombre de viatgers al Pallars. Cal recordar que a l’època de Renfe un tren dormia a la Pobla.

Un altra condició que compleixen els nous horaris proposats és que tots els trens s’han de creuar a Balaguer. Si en el futur, augmentessin considerablement el nombre de viatgers i calgués posar-hi una cinquena circulació, caldria dissenyar nous punt de creuament de trens, a Tremp o a Cellers.

 

Comissió d’Usuaris i Usuàries del Tren de la Pobla

Ha quedat constituïda aquesta comissió sota la coordinació de Marc Mateo, company de PTP.

El canal de comunicació dels usuaris és a través de facebook, https://www.facebook.com/groups/757759794598949/, i a través del correu [email protected]

Properament es demanarà una reunió a la direcció de FGC per presentar-los aquestes propostes.

PTP
Grup d’Usuaris i Usuàries del Tren de la Pobla

També et pot interessar...