XVIII Cursa de transports urbana de Barcelona

set. 09 2021

set.

09

2021

La bicicleta és la guanyadora en la majoria de punts des d’on ha participat. 

La cursa de la PTP ha comptat amb prop d’una quarentena de participants repartits per tota la ciutat. 

El cotxe ha seguit sent el pitjor mode de transport amb diferència i més si hi comptem la pluja.

L’any 2020, degut a la crisi de salut causada per la COVID-19, la cursa de la PTP es va fer en un format reduït (10 participants) i també en un format on-line on les persones participants van incloure els seus trajectes a la feina.

Aquest any sembla que la crisi comença a deixar-nos una petita finestra oberta i, amb totes les mesures de seguretat, volem recuperar la nostra cursa pels carrers de la ciutat de Barcelona el proper dia 20 de setembre de 2021.

El passat dilluns 20 de setembre la PTP i els seus socis, malgrat la pluja, no van rendir-se davant la possibilitat de fer, un any més, la ja clàssica cursa de transports de Barcelona.

Aquest any, encara marcat per la COVID-19, la cursa no ha pogut ser 100% com havia estat en anteriors edicions, tanmateix ha comptat amb un gran suport per part de socis i simpatitzants. Enguany, a més a més, cal fer una menció especial a la col·laboració del Palau Macaya que, molt amablament i a darrera hora, va acollir l’arribada dels participants de la cursa de la PTP per evitar que aquests acabessin passats per aigua donada la condició metereológica desfavorable. Així que encetem aquesta petita nota amb un cordial i sentit agraïment al Palau Macaya per la seva ràpida resposta davant la situació.

Des de la PTP hem volgut reclamar enguany la força de les nostres curses. Des de fa diversos anys, les curses que organitza la PTP són ja conegudes arreu del territori i tenen un impacte important. Aquest any, però, hem hagut de fer la cursa “a les amagades” ja que des de la Generalitat no s’ha considerat que fos una activitat a promocionar amb la COVID. Des de Lleida ens van preguntar perquè no fèiem cursa enguany si ja es permetien activitats, altres municipis han trobat a faltar una cursa per Tarragona… Més d’un municipi habitual de la cursa de transports metropolitana de Barcelona ens va insistir en que donéssim avís si la fèiem… Així doncs, des de la PTP hem volgut donar resposta tot i no comptar, com cada any, amb el suport de la Generalitat per realitzar activitats i suport tècnic durant la Setmana Europea de la Mobilitat. 

A banda de la cursa urbana de Barcelona, la qual l’Ajuntament no va considerar pas inadequada, hem realitzat també la cursa metropolitana de Barcelona en la seva desena edició. Sense poder celebrar un aniversari com déu mana, hem volgut reinvindicar el paper que tant la PTP com el BACC, entitat amb qui hem col·laborat any rere any, hem dut a terme en el suport tècnic i logístic amb molts municipis per la Setmana Europea de la Mobilitat. Aquesta tasca, invisibilitzada per la Generalitat i la COVID, està sent ara reclamada pels Ajuntaments ja que, sense una motivació com la que exercien les nostres entitats, ens hem trobat en que Ajuntmanet que celebraven la Setmana Europea de la Mobilitat amb entusiasme cada any, enguany s’han quedat a la banqueta.

Des de la PTP lluitarem per a que l’any 2022 puguem celebrar tots junts una cursa com la que fèiem sempre, amb moltes persones participants i molts Ajuntaments participant a la cursa de transports.

XVIII Cursa urbana de transports de Barcelona

La cursa de transports urbana de Barcelona va partir enguany de cinc localitzacions diferents:

Els punts de sortida s’han situat als extrems de l’àrea urbana del terme de Barcelona, de manera que els itineraris radials generats convergien en la plaça Verdaguer com a punt de centralitat. A més, aquesta distribució posava de manifest la utilitat de la unió dels tramvies per la Diagonal, l’inici de les obres es preveu per al 2022, i que hauria millorat significativament els temps de recorregut en transport públic per a la majoria dels recorreguts.

Cada una de les localitzacions va comptar amb diferents rutes i mitjans de transport, amb l’objectiu de comparar tant les emissions com el temps de recorregut dels mateixos.

El primer mitjà de transport que va arribar va ser una bicicleta des de Zona Universitaria, amb un temps de recorregut de 18 minuts. No és d’estranyar que aquest mitjà de transport sigui dels més ràpids ja que no compta amb la mateixa retenció que es poden trobar la resta de vehicles a la carretera i no penalitza per aturades o càrrega i descàrrega de passatgers. Amb la bicicleta, per a distàncies de trajectes curts entre 6 i 10 km, tenim una aposta clara per a guanyar en salut i en temps.

Tampoc és d’estranyar, però, que el transport públic, sobretot el metro i les rodalies, també siguin uns clars vencedors en temps de les curses de transport. Si hi sumem que la pluja va acompanyar-nos durant tota la vetllada, trobem que tant el cotxe com els autobusos van trigar molt més que no pas el metro. Queda clar, doncs, que en quant a temps, el ferrocarril té un clar avantatge: no està afectat pel trànsit congestionat de la ciutat.

Quan es tracta del temps, sovint, tenim en ment que el cotxe és la llibertat d’anar porta a porta amb més facilitat, tanmateix… hem de pensar que molts cops agafem el cotxe “una estona abans” per evitar l’embús i que això ens fa arribar abans de l’hora al lloc que desitgem, aquest temps d’espera… no compta?

Un tema important a tenir en compte també a l’hora de considerar el temps de recorregut del cotxe és la inversió de temps que fem en buscar un aparcament. Si volem que l’aparcament sigui gratuït i en superfície, aquest temps encara incrementa més. De mitjana, podem passar uns quinze minuts al volant simplement buscant aparcament, per tant és temps que se suma a temps “perdut” que no hem invertit en traslladar-nos purament.

X Cursa metropolitana de Barcelona

La desena cursa metropolitana, malgrat les condicions climàtiques, va poder-se celebrar. Enguany, però, no hem pogut comptar amb tants municipis com voldríem, doncs la COVID ha afectat força als ànims d’alguns i tampoc ha ajudat la desídia de la Generalitat de Catalunya a l’hora d’animar a la gent a sortir als carrers durant la setmana.

Tanmateix, vam poder comptar amb la presència de participants des de Badalona, Les Franqueses del Vallès, Molins de Rei, Sabadell, Vilafranca del Penedès i Terrassa. Molins de Rei, finalment, no va poder arribar degut a retards en les rodalies.

Aquest cop, no és d’extranyar, que tots els participants fessin millor temps en transport públic que en vehicle privat. Quan plou, la velocitat del cotxe es veu altament reduïda per condicions de seguretat, fet que a més incrementa la congestió de les vies i es tradueix en un augment del temps de recorregut porta a porta. En canvi, quan usem el transport públic, sobretot el ferrocarril ja que no comparteix l’espai amb el vehicle privat, les afectacions meteorològiques són menors.

Podem afirmar que les rodalies i el metro són els dos grans guanyadors de la cursa metropolitana, demostrant un cop més que escollir transport públic no és només un tema econòmic o de contaminació, sinó també d’estalvi de temps i comfort.

No tot són, però grans notícies… el factor humà influeix també molt en els temps… què pensarieu si diem que algun participant va estar a la boca del metro raserant-se de la pluja durant 10 minuts o més? Quin temps li hauriem de comptar, en realitat? Efectivament, alguns dels participants van comptar amb temps majors de l’habitual ja que no duien paraigües i quan van arribar per fer el “check in” de la cursa gairebé ho van fer amb el cotxe! Potser hauriem de dur sempre un petit paraigües plegable a la bossa, mai se sap quan això ens pot fer perdre una cursa!

 

Descarrega aquí el comunicat!

 

Descarrega aquí el resultat de la cursa urbana

 

Descarrega aquí el resultat de la cursa metropolitana

 

També et pot interessar...