IV Cursa de Transports d’Osona

set. 23 2024

set.

23

2024

La bicicleta, com en les 3 edicions anteriors, es torna a imposar a la IV Cursa de Transports d’Osona entre Calldetenes i Vic

La Cursa de Transports és una iniciativa que impulsen a diverses ciutats de Catalunya organitzacions com la PTP (Associació per la Promoció del Transport Públic), dins el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, en la qual es promouen hàbits de mobilitat més sostenibles, eficients, segurs i saludables. Aquest esdeveniment no només premia el mitjà més ràpid sinó també les opcions de transport més econòmiques o que menys contaminen, i pretén conscienciar al públic de les alternatives de transport al cotxe.

Enguany, el recorregut de l’edició osonenca tenia l’inici a la Plaça 11 de Setembre de Calldetenes i l’arribada a l’estació de tren de Vic. El trajecte més curt entre aquests dos punts consta, per a totes les modalitats, d’un tram interurbà entre Calldetenes i Vic i un altre tram considerable que discorre dins la trama urbana de Vic.


És en aquest últim tram on la bicicleta va aconseguir avançar-se al cotxe, que va perdre molt temps a causa de la congestió que típicament es dona pels volts de les 7 de la tarda al centre de la ciutat. Més enllà de la poca eficiència d’aquesta opció per moure’s en entorns urbans, va resultar també ser el mitjà més car i amb més emissions. Aquest aspecte és especialment greu tenint en compte que es circulava per carrers com el Passeig de Vic, que tenen una gran afluència de vianants els quals es veuen afectats per la contaminació tan de l’aire com acústica. El transport amb automòbil també va endarrerir-se intentant buscar aparcament pels volts de l’estació de Rodalies de Vic, un aspecte que properament millorarà per als usuaris del transport públic amb la regulació d’aparcament d’intercanvi modal (exclusiu per a usuaris del tren i del bus) que l’Ajuntament ha anunciat que implantarà aviat a l’aparcament de l’estació de tren.


Pel que fa a la mobilitat en bicicleta, malgrat tenir el millor temps i ser un desplaçament amb una elevada demanda potencial, també cal apuntar que a Calldetenes es troben a faltar aparcaments on lligar la bicicleta -no n’hi ha cap a l’àmbit de la plaça Onze de Setembre ni al recentment reurbanitzat carrer Gran. 

Precisament, la reurbanització del carrer Gran sense haver habilitat la circulació en doble sentit en bicicleta, tal com havia reclamat Osona amb Bici múltiples vegades, fa que no es pugui seguir el recorregut més natural en bicicleta per anar cap a Vic, que animaria més gent a pedalar, igual que resoldre les discontinuïtats en els itineraris ciclables entre les trames urbanes de Calldetenes i Vic. Un cop a l’entorn de l’estació de tren de Vic, convindria un aparcament segur més gran i còmode d’utilitzar que l’existent a dia d’avui.


En el cas de l’itinerari en transport públic de Calldetenes a Vic, es dona el cas particular de solapament de les línies 487 (bus interurbà Vic-Calldetenes-Sant Julià de Vilatorta-Folgueroles) amb la línia L4 del bus urbà de Vic i Calldetenes, que a l’hora de la cursa van passar gairebé simultàniament per Calldetenes, amb la diferència que cadascuna s’atura a una banda diferent de l’av. Pau Casals -sense que estigui gaire ben indicat per evitar confusions, especialment pensant en nous usuaris que no hi estiguin familiaritzats, ja que a més a les marquesines hi ha horaris obsolets de línies que ja no existeixen o de l’operador anterior a Sagalés.

Més enllà de les necessàries millores en la informació a l’usuari, és evident també que una bona alternança d’aquests dos autobusos permetria una millor i més freqüent oferta de transport públic a Calldetenes.

Aquesta necessitat de millora es va fer notar especialment en el fet que, si bé les opcions amb bus tan sols van arribar algun minut després que en cotxe, va caldre esperar 10-13 minuts a que passessin els busos per la parada.


Una vegada més, comprovem que la mobilitat de la comarca se centra en gran part al voltant del cotxe, tot i no ser l’opció ni més ràpida, ni més econòmica, ni més eficient en molts trajectes. Aquest cotxecentrisme, a més, impacta directament en les opcions de transport públic o de mobilitat activa, que sovint disposen d’una infraestructura més minsa i sempre limitada per la manca de voluntat d’algunes institucions de cedir terreny aclaparat per l’automòbil, ja sigui el cas de les que mai s’han plantejat un canvi de paradigma o les que els darrers mesos sembla que hi vulguin posar fre.


Temps de viatge per cada mitjà de transport participant a la cursa (el primer autobús en arribar va ser l’interurbà).

Les ciutats plenes d’autopistes urbanes són demostradament menys capaces de moure persones de manera ràpida i sempre més sorolloses, contaminades i, en definitiva, llocs menys agradables i saludables per viure-hi. És per això que des de la PTP .seguim posant el nostre granet de sorra per conscienciar sobre el gran canvi que encara li cal a la nostra mobilitat.

A continuació, alguns gràfics comparatius del desplaçament en els diversos modes de transport, en relació a emissions contaminants, consum energètic i cost global del trajecte. Cal indicar que s’ha considerat que els autobusos eren dièsel, com encara ho són la majoria en aquestes línies, si bé tant al bus urbà de Vic com a les línies interurbanes que opera Sagalés a la comarca comença a haver-hi vehicles híbrids.

Emissions de CO2

Emissions de partícules PM10

Cost global del trajecte


Accedeix aquí als resultats de la IV Cursa dels transports d’Osona

Accedeix aquí a l’informe detallat de conclusions per a les curses urbanes.

Accedeix aquí a la metodologia de càlcul de les nostres curses.

També et pot interessar...