Search

IV Cursa de transports de Vilafranca

set. 09 2021

set.

09

2021

[vc_row][vc_column width=”2/3″][dt_fancy_title title=”Aquest 2021 la cursa no se’ns escapa, tornem a viatjar per la vegueria!” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space][vc_column_text]En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat s’ha celebrat aquest dimarts 21 de setembre de 2021, després del parèntesi del 2020 per la pandèmia,  la 4a edició de la Cursa de Transports de Vilafranca del Penedès, organitzada per l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès l’Autoritat del Transport Metropolità i més d’una desena de voluntaris.

Aquesta cursa serveix per demostrat quines són les veritables prestacions dels modes de transport, quant costen i què li suposen a la nostra atmosfera.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”18755″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Desenvolupament de la Cursa

La sortida de les 4 rutes s’ha fet des de la porta dels hospitals de Sant Camil (Sant Pere de Ribes), Sant Antoni Abat (Vilanova i la Geltrú), Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat) i Comarcal (Vilafranca del Penedès), amb un punt d’arribada comuna a la Rambla Nostra Senyora de Vilafranca del Penedès. Les rutes han cobert distàncies entre 1,5 quilòmetres (Hospital Comarcal de l’Alt Penedès) i 50 quilòmetres (Hospital de Bellvitge).

Pel què fa a la rapidesa porta a porta, el cotxe ha estat el mitjà de transport més ràpid en el cas de les rutes interurbanes. Concretament ha tardat 37 minuts des de Sant Camila enfront dels 68 minuts del bus (amb transbord a Vilanova), 37 minuts també des de Sant Antoni enfront dels 58 de l’autobús. Aquestes dades demostren que cal millorar el transport públic als hospitals de referència del Garraf, especialment amb l’Hospital de Sant Camil. En el cas de l’Hospital de Bellvitge el cotxe va tardar 52 minuts i el tren 1h 41 minuts (a causa d’un retard de més de 15 minuts del tren). Cal destacar que tot i aquest retard la velocitat comercial del transport públic des de Bellvitge (metro + tren R4) va ser de 29,7 km/h superior a la velocitat comercial del bus des de Sant Camil (22,5 km/h) i Sant Antoni (19,3 km/h). Pel què fa a la ruta urbana des de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès el mitjà més ràpid va ser la moto, cobrint el km i mig que hi ha fins la Rbla Nostra Senyora en 8 minuts. La resta de mitjans de transport van arribar amb menys de 5 minuts de diferència: cotxe benzina (13 minuts), cotxe elèctric (16 min), autobús i vianant (18 minuts en ambdós casos). Destacar que en aquest cas el bus urbà sí que va ser competitiu en temps de viatge respecte el cotxe, igualment es constata que anar a peu per Vilafranca és la millor opció si tenim en compte el temps, el cost (0 €) i les emissions zero que produeix. 

Pel què fa els costos, repercutint els reals; el cotxe ha costat entre 5 i 6 vegades més que el transport públic integrat en zona interurbana, imputant les despeses d’adquisició del vehicle, els costos de manteniment, impostos, assegurances, benzina i aparcament. En el cas del trajecte urbà el trajecte en cotxe ha costat 3 vegades més que en transport públic. Pel que fa el transport públic s’ha tingut en compte la desena part del cost d’una T-Casual integrada; equivalent a 1’14 € en el cas d’una zona, 2’24 € dues zones, i 3’92 € quatre zones. En aquesta gràfica es veuen les diferències de cost dels transports segons el quilometratge.

Finalment en matèria d’emissions contaminants el cotxe n’ha emès fins a 10 vegades més que el transport públic segons el recorregut i tipus de combustible. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18761″ img_size=”full”][vc_single_image image=”18767″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18764″ img_size=”full”][vc_single_image image=”18758″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Descarrega aquí les imatges dels resultats” color=”success” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F10%2FHospitals.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Metodologia de càlcul

Temps de viatge. Dels transports ens interessa el seu cost i la seva rapidesa, no pas la velocitat punta. Per això a la Cursa de Transports es calcula el temps de viatge de “porta a porta” entre un origen i una destinació. Això ha d’incloure el temps d’aparcament per al transport privat i el temps d’accés a la parada i espera del transport públic. Com a la realitat, a la Cursa de Transports tots els viatgers comencen i acaben a peu.

Costos directes (pagats per l’usuari). Els costos directes del vehicle privat inclouen la mitjana de la despesa per posar a punt un vehicle i fer-lo funcionar. Per tant s’hi compten des de les grans despeses fixes com l’adquisició del vehicle, manteniment, reparacions, impostos i les assegurances repercutides sobre la vida útil del vehicle, expressades en €/km. També s’hi compten les despeses variables, com és el carburant o l’aparcament. Així doncs, deixant de banda el preu de l’aparcament, que varia en funció del temps, al voltant d’unes tres quartes parts de la resta de costos directes del vehicle privat s’associen a l’amortització del vehicle, i en menor proporció al combustible gastat en el desplaçament. En el cas de la bicicleta, els costos són molt baixos perquè no té despesa de carburant i només és comptabilitza la part proporcional de l’amortització del vehicle en la seva vida útil. Els costos directes del transport públic, en canvi, no són proporcionals al recorregut realitzat, ja que les tarifes són planes segons la zona, i no depenen dels quilòmetres realitzats. Hi ha ha hagut una ruta d’una zona (Hospital Comarcal), dues rutes de dues zones (Camils i Hospital Sant Antoni) i una ruta de 4 zones (Bellvitge).[/vc_column_text][vc_single_image image=”18783″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Despesa energètica final. Es mostra el consum energètic final del vehicle per persona, tenint en compte els nivells mitjans d’ocupació: 1,18 persones al vehicle privat i un 20% de la capacitat als sistemes de transport públic. No s’han contemplat despeses energètiques de fabricació, manteniment i desballestament dels vehicles, ni la despesa relacionada amb la construcció i manteniment de les infraestructures que utilitzen. Per calcular el consum energètic dels transports per carretera s’ha considerat un vehicle dièsel Euro IV, que és el més representatiu de Catalunya, i el consum associat a la zona urbana o interurbana, segons recorregut.

Emissions de gasos amb efecte hivernacle (CO2) i contaminants locals (PM10 i NOX). Considerant la despesa energètica i la tecnologia dels vehicles de l’apartat anterior s’ha emprat la metodologia de l’Agència Europea del Medi Ambient per trobar les emissions de dos tipus de gasos: els gasos amb efecte hivernacle, bàsicament per a diòxid de carboni (CO2), que són el principal responsable de l’escalfament del planeta; i dos contaminants locals, les partícules sòlides amb diàmetre inferior a 10 micròmetres (PM10) i els òxids de nitrogen (NOX), que són els principals responsables de les malalties respiratòries i cardiovasculars en zones urbanes després de la dieta i dels hàbits alimentaris poc saludables. Les partícules sòlides es produeixen per dos conceptes: la combustió de carburant dins del motor, i el fregament entre pneumàtics i calçada. Per relacionar les emissions amb el consum energètic s’ha s’han tingut en compte dos conceptes energètics: la despesa energètica final a bord del vehicle (litres consumits al dipòsit o energia captada pel pantògraf, tròlei o bateries) i la despesa energètica de processar l’energia, ja sigui carburant o electricitat (des de la natura fins a la benzinera o a la xarxa elèctrica).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18774″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18780″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”18777″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”18664″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...