Search

El Pacte Nacional d’Infraestructures no comptarà inicialment amb el suport de la PTP

set. 09 2009

set.

09

2009

20090909-pniLa PTP, en veure’s incapaç de modificar ni una sola coma del Pacte Nacional d’Infraestructures, no subscriurà aquest document inicialment. L’entitat fou inclosa en el procés de negociació l’any passat, i s’han mantingut cordials reunions amb el Sr. Manel Nadal, secretari de Mobilitat, i el professor Josep Mir, coordinador del procés negociador.

L’actitud de la PTP davant d’aquest procés era intencionadament positiva, tot i que la situació de partida no era favorable per la mobilitat sostenible: moltes infraestructures fonamentals pel transport públic apareixen difuses, condicionades a estudis sospitosos de ser negatius i sota assignacions pressupostàries insuficients; mentre que el llistat de carreteres i autovies està perfectament concretat, és d’execució incondicional i compta amb un full de ruta invariable des dels anys vuitanta.

Més de 600 nous quilòmetres d’autovies en un país que ja és capdavanter en xarxa viària d’alta capacitat, no eren una bona situació de partida. Tot i així, la PTP creu en la filosofia dels pactes, així que va elaborar un extens document per millorar l’ambició i la definició tècnica de les propostes relatives al transport públic. Hores d’ara, cap de les propostes de la PTP no s’han introduït en haver estat presentades fora d’un termini que mai no s’havia concretat.

Arribats a aquest punt, creiem que l’excusa del termini és un pur formalisme que amaga reticències històriques a determinades actuacions que la PTP considera del tot imprescindibles per l’avenç del nostre transport públic quotidià, greument danyat en diversos punts estratègics als darrers anys. Per això considerem que ja és oportú fer públic el document que vam lliurar en la negociació del PNI, que trobareu al següent enllaç:

logo30-save Esmenes al Pacte Nacional d’Infraestructures (PDF, 14,20 MB)

Tot i el desequilibri històric entre el ferrocarril i autobús respecte el viari d’alta capacitat, alguns partits i institucions només valoren el PNI per la seva definició del Quart Cinturó. Pel que sembla, batre els rècords en autopistes i autovies, edificació i atur a Europa, no fan reflexionar gaire sobre la necessitat de reconversió econòmica -i de mobilitat- que el país exigeix a crits; i que el PNI només recull a títol introductori.

En qualsevol cas, la PTP es manté oberta al diàleg i a replantejar la seva adhesió al pacte en el futur.

També et pot interessar...