El resultat de la consulta sobre la Diagonal indica que cal definir un tercer projecte

maig 16 2010

maig

16

2010

20100311-diadonalxtothom

Tot i que la plataforma “Diagonal per a Tothom” va demanar el vot per les opcions “A” i “B”, per ser les úniques alternatives concretes que proposaven una mobilitat més eficient i sostenible per a tothom, atenint-nos al resultat que dóna la majoria absoluta a l’opció “C”, entenem que ara cal un tercer projecte.

L’opció “C” no nega la necessitat de la reforma ni la prioritat per a la mobilitat sostenible a la Diagonal, cosa que mai ha estat l’objecte de la consulta popular. Cal recordar que tots els grups polítics municipals, tret del Partit Popular, van acordar el 2008 la reforma de la Diagonal, la prioritat per a la mobilitat sostenible i la consulta ciutadana per escollir-ne el projecte. Al mateix temps s’ha de recordar que el Pla Director d’Infraestructures 2001-2010 de l’Autoritat del Transport Metropolità opta perquè sigui el tramvia l’espina dorsal del transport a la nova Diagonal. També cal recordar les mocions aprovades pels Ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Badalona, que ja gaudeixen d’aquest servei entre d’altres municipis, per connectar les dues xarxes.

La plataforma entén que cal també una reflexió profunda sobre la manera en què s’ha aconduït aquesta consulta popular. Finalment, la consulta ha degenerat fins al punt de convertir-se en un plebiscit polític. Hi ha hagut dèficits importants en la comunicació del projecte que han impedit que la ciutadania estigués ben informada. S’han maximitzat qüestions com el cost, terminis d’obra, o desviament del trànsit; mentre s’han minimitzat aspectes molt més importants, com són la capacitat del nou transport públic i de la mobilitat no motoritzada per absorbir la major part de la demanda actual, o la reducció de la gravíssima contaminació, el canvi climàtic, els accidents i el soroll. S’ha propagat una idea totalment perversa sobre el procés: “reformar la Diagonal col·lapsa l’Eixample”, fent que s’estengui la por entre la gent a la que es consulta. D’altra banda, des del camp polític no s’ha fet cap pedagogia sobre mobilitat; s’ha donat excessiva rellevància a aspectes visuals i formals, sense adduir les raons que justifiquen de forma indiscutible aquest canvi necessari per a l’avinguda.

Tot aquest soroll i poca informació han deslluït la primera oportunitat d’aplicar a Barcelona la democràcia directa, sense intermediaris polítics. Entenem que la consulta no només s’ha utilitzat per definir una opció de reforma per a la Diagonal, sinó per canalitzar un vot de protesta generalitzada sobre aspectes de descontentament popular en relació a altres temes aliens o poc relacionats amb la mobilitat sostenible que aquesta ciutat necessita.

En qualsevol cas cal mirar endavant i que l’Ajuntament no rebutgi ara els seus deures, ja que segueix sent la seva obligació actuar sobre la Diagonal per tal de millorar la seva oferta de mobilitat alternativa al cotxe. Conseqüentment, emplacem  tots els grups polítics a generar d’immediat una nova proposta de reforma que doni contingut a l’opció “C” i pugui ser millor consensuada.

La plataforma “Diagonal per a Tothom” continuarà treballant com fins ara, ja que segueix pendent la prioritat de la mobilitat eficient a la Diagonal i l’Eixample, la solució a la congestió, el respecte pel medi ambient, i la millora de la salut i qualitat de vida dels ciutadans.

20100502-diagonal

Foto: Toni Martínez

Demostració de la mobilitat sostenible el 2 de maig. Plataforma Diagonal per a Tothom.

Barcelona, 16 de maig de 2010

La plataforma “Diagonal per a tothom” està constituïda per l’APB (Associació de Patinadors de Barcelona), el BACC (Bicicleta Club de Catalunya), Catalunya Camina (Associació per la defensa dels drets dels vianants), la CCUB (Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta), CCOO (Comissions Obreres de Catalunya), Ecologistes en Acció de Catalunya, Greenpeace, la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona), l’OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), la PTP (Associació per a la Promoció del Transport Públic), el P(A)T (Prevenció d’Accidents de Trànsit) i la UGT (Unió General de Treballadors de Catalunya).

 

També et pot interessar...