Search

Els alcaldes de Salou i Cambrils ratifiquen la seva intenció d’eliminar les estacions cèntriques dels municipis i la seva indiferència pel TramCamp

febr. 19 2015

febr.

19

2015

20150218-rt2-alcaldes

Proposen escapçar la línia RT2 a l’Hotel Regina de Salou, fet que implicaria la supressió de les estacions urbanes cèntriques de l’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp, Cambrils i Salou, limitant per tant l’accessibilitat i la viabilitat d’un servei públic utilitzat anualment per més de 670.000 passatgers, i generant una important pèrdua de connectivitat interna dins el Camp de Tarragona

Aquestes propostes són un greu perjudici per als usuaris del transport públic i són contraries al Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona aprovat per la Generalitat, que preveu integrar urbanísticament la línia mitjançant la seva conversió a tren-tram.

Si tots els alcaldes actuessin com Dalmau i Granados, a Catalunya no quedaria ni una sola línia de Rodalies.

Dos dies després que l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i la plataforma en Defensa del FC del Camp de Tarragona (PDF.CAMP) denunciéssim en roda de premsa les intencions dels alcaldes de Salou i de Cambrils d’acabar amb la continuïtat de la línia Port Aventura – Salou – Cambrils – l’Hospitalet de l’Infant, els batlles han acabat ratificant la seva aposta pel desmantellament ferroviari en diversos mitjans de comunicació. L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, va manifestar que mai no s’ha demanat suprimir la línia RT2, tot i que va acabar confessant que sí vol treure les vies que aquesta línia utilitza i fer-la passar per la variant de Vandellòs, que només tindrà dues estacions perifèriques, una a Cambrils Nord i l’altra a l’Hospitalet de l’Infant. L’alcalde de Salou, Pere Granados, afirma que un baixador en cul-de-sac a l’Hotel Regina serà un èxit, tot i tractar-se d’una estació perifèrica, sense confirmació per part del Ministeri de Foment, ni pla d’explotació (quants trens hi pararan?), ni xifres de demanda. Els alcaldes demostren una nul·la sensibilitat amb un servei públic utilitzat anualment per més de 670.000 passatgers, destaquen només la perillositat dels passos a nivell, que es reduirà radicalment a partir de 2016 amb el desviament d’Euromeds i mercaderies; i supediten al llarg termini la integració urbana que suposaria convertir la línia a tren-tramvia. Per això demanen, abans que res, la retirada de les vies, i després “ja en parlarem” del TramCamp.

Des de la PTP insistim en què les propostes dels alcaldes són un greu perjudici per al transport públic, pels següents motius:

  • L’estació perifèrica en cul-de-sac a l’Hotel Regina és un fracàs anunciat, perquè no suma totes les demandes que actualment s’integren a una sola línia (l’Hospitalet de l’Infant – Cambrils – Salou – Port Aventura – Tarragona). Recordem el gran fracàs que ha suposat l’allunyament del tren del centre de Burgos o l’eliminació del caràcter passant de l’estació de León. Al cas català els efectes serien encara pitjor en tractar-se d’estacions de Rodalies, les primeres d’Espanya que els alcaldes demanen suprimir en comptes d’integrar.
  • L’oportunitat i l’economia del TramCamp es basa en l’aprofitament dels trams interurbans de la línia ferroviària actual (17 km) i l’adaptació de les travessies urbanes de Salou i Cambrils (4 km), no en una construcció nova de trinca. La proposta d’Eix Cívic de Granados i Dalmau, consistent en suprimir el tren i després “ja veurem”, encareix innecessàriament la implantació d’un tramvia que vertebri el Camp de Tarragona a l’àmbit de la costa sud.
  • És fals que la mobilitat majoritària dels salouencs i cambrilencs sigui cap a Barcelona, argument esgrimit per Granados per justificar trencar la continuïtat de la línia de la costa.
  • La integració urbanística de la línia ferroviària de la costa no necessita la interrupció del servei públic de passatgers, com s’ha demostrat a Alacant.

No és la primera vegada que la manca de cultura de transport públic i les polítiques de campanar anti-metropolitanes d’alguns alcaldes passen factura a la mobilitat sostenible del Camp de Tarragona. La plataforma en Defensa del FC del Camp de Tarragona (PDF.CAMP) i la PTP treballarem conjuntament per informar la ciutadania i per evitar la més gran agressió al transport públic viscuda en democràcia al Camp de Tarragona.

 

Document de denúncia i propostes:
https://nou.transportpublic.org/images/pdf/20150218-rt2-presentacio.pdf

Versió web: 
https://nou.transportpublic.org/component/content/article/57-camp-de-tarragona/1399

També et pot interessar...