Search

Els reptes dels autobusos de Barcelona. Aclariment de la PTP a una crònica sobre el funcionament dels autobusos.

nov. 06 2005

nov.

06

2005

Els reptes dels autobusos de Barcelona.
Aclariment de la PTP a una crònica sobre el funcionament dels autobusos.

La PTP vol aclarir la seva posició arran d’una crònica que ha publicat avui el diari gratuït, Metro Directe, sobre el funcionament dels autobusos. Aquesta crònica es titula “Una treintena de líneas de bus pasan tarde y van a tope”. De la lectura de la crònica podria despendre’s que les valoracions que fa aquest mitjà sobre el servei de bus estan basades en opinions de PTP.
És cert que els autobusos de Barcelona, com els d’altres ciutats, tenen problemes en el seu funcionament. Aquests problemes es concentren en quatre apartats: velocitat, freqüència, compliment de la freqüència i desbordaments de passatge. Cadascun d’ells té un responsable: la velocitat i el compliment de la freqüència és responsabilitat de les administracions -especialment ajuntaments– que han de donar prioritat a l’autobús. S’ha demostrat amb l’exemple del tramvia que si les administracions volen i se li dóna prioritat en la circulació, el transport de superfície pot incrementar sensiblement la seva velocitat. La freqüència i els desbordaments són responsabilitats compartides entre l’operador i l’administració tutelar del servei, que en el cas de TMB és l’Ajuntament de Barcelona i l’EMT.
Aclarides les responsabilitats, volem destacar que avui la prioritat dels autobusos de Barcelona no és, tal com es diu a la crònica abans indicada, incrementar la freqüència de pas fins a 6-8 minuts sinó que els autobusos compleixin les freqüència anunciades ja que en la major part de casos són suficients. Si cal gastar més diner públic en millorar el transport ha de ser sobre tot en incrementar el servei fora de Barcelona que és on més falta fa, però no en incrementar de forma general la freqüència de 50 línies.
Avui el problema de Barcelona no és de freqüència sinó del seu compliment i de superar l’obsolet esquema de xarxa de bus, provinent dels anys 50, que avui encara tenim. Barcelona té el repte els propers anys de redefinir de soca-rel la seva xarxa d’autobusos amb una proposta que faciliti als ciutadans el seu coneixement. La gent coneix la xarxa de metro, però no la d’autobusos. Cal, per tant, que l’esquema de funcionament, és a dir, simplicitat, freqüència i garantia de servei, s’assembli el més possible al del funcionament del metro. Aquest és el repte de la ciutat per al proper any.
D’altra banda, el reforç del servei de metro i autobusos anunciat per a l’any a Barcelona que ve a donar satisfacció a els peticions d’entitats com la PTP que quan es van implantar les Àrees Verdes –nova regulació de l’aparcament en superfície-van demanar un reforç compensatori en el transport públic. La PTP ha fet arribar la seva felicitació a les autoritats responsables.
Barcelona, 7 de novembre de 2005

També et pot interessar...