Search

Entrevista Regió 7: “L’actual servei de Rodalies està pensat per a la gent que viu al costat de Barcelona”

jul. 04 2009

jul.

04

2009

20090705-regio7

Ricard Riol
president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic

ENTREVISTA DE XAVIER DOMÈNEC. MANRESA.
Va ser divendres passat a Manresa participant en els actes per exigir la millora de la línia de la Renfe, en el 150 aniversari de la inauguració.
“Els milions del pla de Rodalies serviran per arreglar el que ara no funciona, pero no per crear un nou escalat de serveis”

 

“L’actual servei de Rodalies està pensat per a la gent que viu al costat de Barcelona”

P. Què és la seva associació?
R. Una entitat creada al 1993 per ciutadans desencisats en veure que tota la inversió olímpica s’havia oblidat del transport públic.

P. El RACC diu que en cotxe privat s’entra a Barcelona més ràpid que en transport públic
R. Si véns des de la primera corona és més ràpid en transport públic. Però la gent de Mataró, Terrassa, Manresa, Vilafranca, Vilanova… tenen serveis programats amb poca eficiència.

P. En quin sentit?
R. Rodalies està pensat per a gent que viu al costat de Barcelona, que es beneficia de l’alta freqüència. Als que viuen més lluny els perjudica un tipus de servei que s’atura a totes les estacions. Catalunya ha de tenir serveis semidirectes, com totes les regions metropolitanes europees semblants.

P. La gent agafa el transport públic quan no hi ha altre remei?
R. Ho fa per la congestió i la dificultat per aparcar. No pas per altruïsme amb el medi ambient, tot i que treballem per crear consciència.

P. Els polítics van en transport públic?
R. Els diputats del Parlament de Catalunya tenen un aparcament a sota mateix. Això és un privilegi, i qui té privilegis no enfoca bé la realitat.

P. I si no el tinguessin?
R. Probablement els trens semidirectes ja estarien en marxa.

P. No es poden fer semidirectes a la línia de Manresa per la freqüència a partir de Terrassa.
R. Es poden fer actuacions. El futur túnel de Montcada pot fer estalviar fins a 10 minuts. I una connexió de línies entre Vacarisses i Martorell podria reduir el viatge a 45 minuts.

P. Li fa ràbia la inauguració de la magna estació del Sol, a Madrid?
R. Si més no, tenim un referent espanyol per exigir que no ens tractin diferent. Fins ara els referents els teníem a Berlin, a París…

P. Hi ha un pla de 4.000 milions per a Rodalies Barcelona.
R. Serviran per arreglar el que ara no funciona, però no per crear un nou escalat de serveis. El pla preveu especialitzar les vies en trens que s’aturin a totes les estacions. El pla de Madrid preveu quàdruples vies i millorar els temps de viatge.

P. Hem de canviar el sistema de transport, o hem de canviar el país perquè no hagi de desplaçar-se tanta gent cada dia?
R. Probablement els municipis han de ser més autosuficients en treball i serveis, però Barcelona és la capital de la vuitena regió metropolitana europea; sempre atraurà mobilitat i sempre necessitarà un transport públic que iguali les prestacions del vehicle privat.

P. Tornarà a casa en tren?
R. Visc a l’Hospitalet, i després de la xerrada [que començava a les 20.00] m’hauré d’afanyar, perquè el darrer tren de Manresa surt a les 21.52.

 

També et pot interessar...