Search

És el moment per dedicar el nou túnel que creua Barcelona a Rodalies i no a l’AVE

jul. 06 2005

jul.

06

2005

COMUNICAT

Aquesta setmana l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, ha demanat a Foment la revisió del projecte del túnel de l’AVE que travessarà Barcelona. En la proposta de Clos, la cinquena des de l’aprovació de l’AVE, es demana resseguir l’eix del carrer Mallorca i evitar així el pas sota les mateixes vivendes, cosa que ens congratula.

En repetides ocasions, la PTP ha demanat tornar a l’esquema ferroviari previst per Foment en un principi i que fou rebujtat per l’Ajuntament. Però cap responsable polític s’ha fet ressò d’aquesta proposta. Aquest projecte preveia un nou túnel per a Rodalies i dedicar l’existent del carrer Aragó a l’AVE i els trens regionals ràpids. Els avantatges d’aquest esquema són molts:

  1. S’incrementaria la cobertura territorial de Rodalies. Si volem convertir els trens de Rodalies en un metro regional, aquest ha de tenir més parades i més repartides per tot Barcelona, per a què sigui més accessible a peu i en metro, bus i tramvia. En canvi, l’actual configuració de túnels concentra l’oferta a Sants, Meridiana i Pl.Catalunya-Aragó, amb unes estacions massa properes entre sí.
  2. El túnel del carrer Aragó és obsolet per a Rodalies i cal substituir-lo. El túnel només aporta una estació a la ciutat, que a més és el pitjor intercanviador de transport públic: Barcelona – Passeig de Gràcia. No només és el més llarg, sinó que les seves andanes i passadissos són obsolets per evacuar la gran quantitat de viatgers que arriben en els trens de Rodalies. Els usuaris el coneixen prou, i serien els principals beneficiaris d’unes noves estacions situades a un nou túnel, on s’enllacés d’una forma més directa amb el Metro del Vallès (FGC) i les línies del Metro TMB i tramvia de la Diagonal.
  3. Els trens de Rodalies necessiten més transbordaments que l’AVE. Per això plantegem l’ús del túnel del carrer Aragó pel tren de llarga distància, tal i com va preveure el Ministeri de Foment. D’aquesta manera garantim l’aprofitament d’una infrastructura construïda i la dotació d’una estació cèntrica per l’AVE, que és el que necessita aquest servei.
  4. Rodalies Renfe és el sistema ferroviari que més inversió i atencions mereix. L’extraordinari increment dels viatgers de Rodalies els últims anys, suportat amb una oferta invariable i unes infrastructures obsoletes, fan que el caos i el col·lapse siguin la tònica diària de Rodalies. L’estudi sobre les aglomeracions als serveis de Rodalies de Renfe i FGC de la PTP així ho destaquen. Però sembla els problemes dels usuaris de Renfe, tot i ser infinitament més nombrosos que qualsevol altre servei de Renfe, siguin menys prioritaris que portar l’AVE a l’aeroport o estendre la xarxa de metro més enllà de les seves possibilitats.

Per això, des de la PTP, exigim a l’alcalde Clos i les autoritats públiques catalanes la conversió del futur túnel a Rodalies i resoldre així dos problemes al mateix temps: l’arribada de l’AVE i la millora de les Rodalies. Al mateix temps, plantegem dues alternatives del traçat pel nou túnel: la prevista per foment, i un nou corredor que permeti més cobertura i enllaços amb la resta de transport públic.

 

20050707-proposta_mun-minil

 

20050707-proposta_atm-mini

 

20050707-proposta_ptp-mini

També et pot interessar...