20100223-busbcn1

Es defineix el projecte RetBus, una xarxa que farà competitiu l’autobús amb el vehicle privat i que revolucionarà les prestacions del transport públic
El món científic i els responsables públics de l’operació i infraestructura del bus concreten un projecte realista i innovador que oferirà un servei més eficient
La PTP encoratja als grups polítics municipals a donar suport al projecte i aconseguir una implantació completa el més ràpid possible, ja que l’èxit de la mesura recau en l’efecte xarxa i la prioritat dels autobusos al carrer.

La jornada tècnica “Disseny i operació eficient de les xarxes d’autobús”, celebrada el 23 de febrer de 2010 a l’Escola de Camins, Canals i Ports de Barcelona i organitzada pel Centre d’Innovació del Transport (Cenit) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Transports Metropolitans de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, ha marcat un abans i un després en el planejament de la xarxa d’autobusos de la capital catalana.

 

De forma històrica, TMB, com a principal operador de bus del país, i l’Ajuntament de Barcelona, com a responsable de la seva infraestructura, han concretat i acordat un pla de futur assentat en bases tècniques desenvolupades per la UPC. El pla preveu una nova modalitat de transport, anomenada inicialment RetBus, que en termes de capacitat i oferta es situa entre el bus convencional i el tramvia.

 

20100223-busbcn_miniLa jornada, amb un gran èxit de públic, va comptar amb l’exposició dels principis teòrics per part del professor de la Universitat de Berkeley, Carlos Daganzo (esquerra) i del director del Cenit i professor de la UPC, Francesc Robusté. La concreció dels principis teòrics en una projecte preparat per a la seva implantació va anar a càrrec del Sr. Ignasi Armengol (dreta), director general d’Autobusos de TMB i Àngel López (centre), director de Serveis per a la Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona.

 

El projecte preveu desenvolupar el RetBus, una xarxa d’onze corredors amb autobusos competitius respecte el vehicle privat al llarg i ample de la ciutat. Es tracta d’una xarxa ortogonal i interconnectada, com d’altres plantejaments anteriors, però amb importants innovacions conceptuals:

  • Eficiència: amb només 270 autobusos, procedents d’una part de la xarxa convencional, es permetria generar un servei cada 3 minuts en hora punta capaç d’absorbir fins al 50% de tota la demanda (actualment servida amb més de 900 vehicles). Això implica una capacitat de 60.000 viatgers en hora punta.
  • Competitiva. El disseny de la xarxa s’ha plantejat en clau de competitivitat amb el vehicle privat: la rapidesa del servei ha de compensar les possibles necessitats de transbordament per efectuar un recorregut de porta a porta. Convenientment protegits, els autobusos de Retbus han d’assolir velocitats comercials de 15 km/h (gairebé un 50% més ràpids que ara). Amb un sol transbordament es podrà anar de qualsevol origen a destinació de la xarxa, i sempre per dos camins, de forma més atractiva que a l’actualitat.
  • Jerarquia: el servei RetBus planteja una convivència amb serveis de proximitat actuals, com són el bus de Barri o les línies interbarris de menor demanda. Tanmateix, la xarxa RetBus articularà, juntament amb el tramvia, la xarxa de transport de superfície més important de la ciutat; i haurà de ser objecte de prioritat semafòrica i millores als carrers i carrils bus per on circuli.
  • Concentració de corredors: s’ha optat per una xarxa de 220 quilòmetres sobre 11 eixos separats d’acord amb un raonament teòric profund que integra aspectes de demanda, operativitat i velocitat comercial.
  • Evolutiva: el servei RetBus podria ampliar-se cap a altres municipis de l’àrea de Barcelona o nous corredors dins de la capital en funció de l’evolució de la demanda del sistema i el seu efecte sobre la xarxa convencional.
  • Híbrida. Es combina una estructura ortogonal per a la zona del centre i Eixample de Barcelona, amb una altra de tipus radial a les zones més allunyades, on algunes línies es desdoblarien. Aquesta estructura pretén ajustar millor la oferta amb la demanda, diferents tant diferents a la zona centre i exterior.

 

La PTP celebra l’èxit de la jornada i mostra el seu suport a la proposta

 

La PTP ha demanat des de fa molts anys que les administracions prenguin consciència de la importància de l’autobús, aprofitant la seva facilitat d’implantació i accessibilitat. Sota la premissa que l’autobús també pot ser competitiu, la PTP va celebrar en 2006 les primeres jornades internacionals sobre autobusos eficients celebrades a Catalunya; l’any 2007, l’entitat es va pronunciar sobre la crítica situació de l’autobús a una conferència titulada “Transport públic de superfície: renovar-se o morir” i va demanar als partits polítics que es pronunciessin sobre el seu futur a la darrera campanya electoral. En el marc de la reforma i enllaç tramviaire per la Diagonal Central, la PTP va elaborar un estudi on es recomanava incorporar al tramvia una nova xarxa de MetroBus o Bus BRT per generar noves connexions eficients per competir amb el vehicle privat.

El projecte RetBus, satisfà una de les propostes i demandes més reiterades de la PTP pel que fa una xarxa de bus més atractiva i eficient. Per tant encoratgem l’Ajuntament de Barcelona, amb tots els grups polítics inclosos, a implantar aquest projecte en el menor temps possible, aconseguint aviat l’efecte xarxa desitjat.