Promoció del transport públic al·lega contra el Pla Territorial de les Comarques Gironines

20091112-digi2

GIRONA | PILI TURON L’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) rebutja l’avantprojecte del Pla Territorial d’infraestructures del transport de les Comarques Gironines perquè hi veu un greu desequilibri entre els projectes viaris i ferroviaris. Per remarcar-ho, la PTP destaca dos fets: que només el 21% de la població gironina té accés al tren i que el Baix Empordà i la Selva són les comarques catalanes amb més població sense ferrocarril.

Aquesta organització no governamental ha presentat al·legacions al document de la Generalitat -exposat al públic fins fa pocs dies- amb l’esperança “que el projecte definitiu sigui més just i sostenible pel que fa a mobilitat”, ja que ara hi troben un excés d’obres a carreteres en detriment del tren.

20091112-digi3

20091112-digi1No a “solucions faraòniques”

Per a la PTP és prioritari millorar la gestió de les infraestructures actuals i tirar endavant nous projectes de transport públic i de ferrocarril abans d’ampliar la xarxa viària, tal com ha previst el Departament de Política Territorial i Obres Públiques en el Pla de les Comarques Gironines.

L’associació considera que “la Generalitat ha generalitzat l’autovia com a solució als problemes de trànsit” i com a alternativa proposa millorar tant l’eficiència dels transports públics com la xarxa viària i canviar la gestió dels peatges de l’autopista, de manera que es tingui en compte un criteri de mobilitat i no financer; és a dir, incentivant l’esglaonament de les operacions de tornada o ordenant el trànsit de camions entre la resta de vehicles. Aquestes -segons apunta l’entitat- són algunes “alternatives de gestió per millorar el trànsit, sense solucions faròniques”.

En les seves al·legacions, la PTP critica que se solapin infraestructures, com entenen que passa amb el desdoblament de la N-II al costat de la C-32 al Maresme i de l’autopista entre la Selva i el Maresme. Des del seu punt de vista, aquests projectes són “una mesura radicalment desproporcionada”, tant pel que fa al seu cost econòmic com ambiental.

L’associació defensa la necessitat d’ampliar la xarxa ferroviària a Girona remarcant que és la demarcació catalana amb més vies tancades i menys quilòmetres de línia de tren per a la mateixa extensió d’autopista; que al Baix Empordà i la Selva hi ha la bossa de població més allunyada dels serveis ferroviaris de tot Catalunya; i que aquest mitjà de transport només és accessible per al 21% dels gironins, un percentatge que supera el 50 a la resta del territori -segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística i només exceptuant l’Alt Pirineu i les Terres de l’Ebre.

D’acord amb l’anàlisi de la PTC, les ampliacions ferroviàries previstes al Pla Territorial no es caracteritzen ni per la seva viabilitat ni per respondre a la demanda de transport. Sobre aquesta qüestió, critiquen que l’increment de l’oferta per a passatgers “es limita a un tímid tramvia entre l’aeroport i Fornells” i a “un faraònic Eix Transversal” d’alta velocitat “amb tres parades enganxades a Girona, l’aeroport i Santa Coloma de Farners”.