logo-80

logo-80La Direcció General de Transports i Energia de la Unió Europea ha atorgat al Servei Català de Trànsit (SCT) el primer premi de la categoria “gestió del trànsit” per la mesura dels nous límits de velocitat, alguns d’ells variables, en els accessos de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Poques vegades Catalunya aconsegueix un premi europeu com aquest. Des de la PTP volem felicitar molt efusivament el SCT per la seva empenta i per aquest premi, que s’afegeix als èxits progressius del Pla Català de Seguretat Viària.

 

UN PREMI MERESCUT. Des d’un primer moment la PTP va donar suport al SCT, desmarcant-se de les opinions catastrofistes dels qui vaticinaven tota mena de desventures associades a les noves limitacions de velocitat. Poc a poc Catalunya va superant la por a la innovació i es fa menys dependent dels lobbys que actuen en nom del motor i no de les persones. Avui, amb els resultats positius dels nous límits de velocitat, i amb el reconeixement d’un premi que ens arriba des del cor d’Europa, ens sentim satisfets d’haver recolzat aquesta política des del primer dia. El resultats són clars:

  • Els nous límits de velocitat s’han plantejat per primera vegada des d’una òptica que integra la mobilitat i els seus efectes sobre la salut de les persones. S’ha aconseguit fluïdificar el trànsit i, en conseqüència, s’ha incrementat la seguretat viària i s’han reduït les emissions contaminants.
  • La mesura cada vegada té més acceptació ciutadana: al cap i a la fi, el trànsit funciona millor que abans, s’han salvat moltes vides i en hora vall només es tarda 15 segons més per quilòmetre.

EL CONTRAPUNT NEGATIU: ESPANYA DESPENALITZA ELS INFRACTORS. Els més rics podran estar al marge del nou límit de velocitat ambiental i ocupar els carrils bus, ja que només hauran de pagar les multes pertinents sense por de perdre els punts del permís de conduir. Aquesta és la trista conseqüència de la recent modificació de la llei del Permís per Punts aprovada pel Parlament espanyol.