Festa del Tren transfronterer 2023

abr. 20 2023

abr.

20

2023

Reclamem més i millors connexions amb Europa

Enguany la PTP hem tingut l’oportunitat d’acollir aquest esdeveniment. L’escenari escollit va ser Vilajuïga, situat a uns 12 quilòmetres al nord-est de Figueres.

La festa va començar ben d’hora, oferint als assistents l’exposició ‘El Transport Públic et dona més’ i la possibilitat de comprovar l’eficiència energètica del ferrocarril a través del taller més popular de la PTP: ‘Estira del carro’. A més, gràcies a la col·laboració del celler Mas Pòlit, vam poder donar a tots els convidats un vi ecològic de la terra. El matí no podia començar millor!

La jornada al matí va començar amb l’obertura de Xavier Llorente Cabratosa (alcalde de Vilajuïga), qui va indicar que “Figueres, sent la ciutat que és, mereix una estació al centre del poble”. Seguidament, Christian Perrot (FNAUT Occitània), va remarcar l’escassesa de connexions transfrontereres que tenim, a diferència del Nord d’Europa. “És una llàstima que la línia Figueres i Perpinyà estigui infrautilitzada”, assegurava. Finalment, Adrià Ramirez Papell (PTP) va remarcar com l’acte arriba en una data molt assenyalada tenint en compte la pèrdua de relacions transfrontereres, els moviments dels trentrams i el trasllat de l’estació de Figueres.

El matí va seguir amb la ponència de Joan Carles Salmerón (Terminus CET), qui va fer un repàs als serveis transfronterers d’ahir, avui i demà. “El ferrocarril és avantatjós per a càrregues i passatgers a llargues distàncies, els canvis de via a Portbou i altres problemes de comunicació, senyalització i seguretat limiten les connexions transfrontereres de qualitat”, va indicar. A més, va assegurar que el Túnel del Pertús està desaprofitat, mentre que 11.000 camions passen cada dia per la Jonquera. Com a reflexió final va destacar que “cal millorar la capil·laritat, intermodalitat i la imatge del tren”.

Pep Gou (IAEDEN-Salvem l’Empordà) va reivindicar que l’estació urbana de Figueres és una peça clau a la línia de Portbou i que la variant nord per eliminar el tren del centre de Figueres és costosa i té un gran impacte ambiental. Com a conclusió Gou va tancar assenyalant que “cal veure el traçat ferroviari com una oportunitat per integrar el transport públic a la ciutat i protegir la línia de Portbou com a columna vertebral de la mobilitat sostenible a l’Alt Empordà”.

Intermodalitat i relacions transfrontereres, claus de futur

Durant el torn d’intervenció de les entitats, totes van estar d’acord que la intermodalitat i les relacions transfrontereres han de ser un element clau en el futur del ferrocarril del nostre país.

No tenim trens per connectar-nos i això és molt greu” assenyalava François Schneider (Associació dels Usuaris del Tren Perpinyà Portbou), afegint que “falta informació, no pot ser que hagi de consultar a les empreses d’Holanda o Alemanya per saber a quina hora passarà el tren!”.

Per la seva part, el nostre company Daniel Pi (PTP) ironitzava assegurant que “a Europa existeixen dos fenòmens clau: la por i la vergonya de volar, per això, en general, hi ha molt bones connexions”. Per finalitzar, va afegir que “la diferència en les connexions transfrontereres es troba en la coordinació de serveis i fiabilitat”.

Enric Balaguer (Trainentêt) va denunciar que “la línia entre La Tor i Perpinyà és la columna vertebral, però està en una situació molt precària”, defensant en tot moment que “el tren serà el transport de demà”.

Per últim, Estefania Molina i Àngel Aguilera (Comissió Tren-Tram Costa Brava i Palafolls-Blanes-Lloret) coincidien en assegurar que “els trentrams ajuden a pacificar i a una millor urbanització de les nostres ciutats. Són un projecte integral de transport i que permet ser una important vàlua dins de la cadena modal”. Molina i Aguilera van finalitzar la seva intervenció indicant que “sempre és una qüestió de voluntat política a on dediquem els recursos públics, i les entitats ciutadanes hem d’empènyer aquestes decisions”. 

En acabar les sessions del matí, vam comptar amb un dinar de germanor entre els assistents per agafar forces per la segona part de la jornada.

Visita tècnica a les instal·lacions del túnel del Pertús

Un cop acabat el dinar, l’autobús ens estava esperant per dur-nos a les instal·lacions de LFP Perthus, empresa que s’encarrega de l’operació i el manteniment del tram transfronterer de trens d’alta velocitat entre Figueres i El Voló, inclòs el túnel del Pertús. 

El director general, Petros Papaghiannakis, ens va fer una breu presentació de l’empresa que va convertir-se en un espai de debat i dissertació entre el director i els assistents sobre reptes i potencialitats de la infraestructura transfronterera. Amb un ample somriure (i molts mòbils a la mà), vam procedir a la visita Base de Manteniment de Llers, on vam poder veure diferents màquines a les instal·lacions.

Per acabar la visita ens vam traslladar al Centre de Control de Montesquieu-des-Albères. Només baixar de l’autobús, vam poder veure la boca nord del túnel del Pertús. Seguidament, vam visitar la Sala de Crisis i la Sala de Control, on vam descobrir que dues màquines aïllades estaven a punt de passar… podeu imaginar com vam acabar la visita? Efectivament, un total de 35 persones estàvem amb el mòbil a la mà a punt per gravar-ne el pas i acabar la jornada amb la millor de les sensacions.

En resum, podem dir que va ser una jornada completa i amb un èxit aclaparador que ben segur continuarem repetint.

Carles García Ureta
Tècnic de la PTP

No et perdis cap article de la revista!

També et pot interessar...