Search

3a Cursa de Transports de Lleida: el transport públic, la bicicleta i el vehicle elèctric surten més a compte per accedir a la capital

set. 25 2013

set.

25

2013

IIIa Cursa de Transports a Lleida

L’ATM de Lleida en col·laboració amb la PTP i 19 voluntaris aportats pels Ajuntaments d’Alfarràs, Alpicat, Balaguer, Maldà, Mollerussa, Rosselló, Tàrrega i Torrefarrera han organitzat la IIIa Cursa de Transports de l’Àrea de Lleida. Aquesta cursa és una de les activitats que se celebren anualment a l’àrea de Lleida, en el marc de la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i pretén ser una comparativa cívica en què diverses persones es desplacen simultàniament entre dos punts per comparar els temps de viatge, costos directes, consum energètic i emissions de CO2 que generen dos o més mitjans de transport en el seu recorregut.

A la III Cursa de Transports de l’Àrea de Lleida s’ha realitzat una comparativa entre cotxe i autobús des de 8 municipis fins a la capital del Segrià. Addicionalment, hi ha participat la bicicleta des d’Alpicat i Torrefarrera i 2 vehicles elèctrics des de Mollerussa cedits pel concessionari Renault Autansa.

La sortida de les curses s’ha fet des de la porta dels respectius ajuntaments entre les 8.30 i les 9.30 hores, i han anat arribant successivament a Lleida entre les 9.30 i les 10.30 hores. El punt de recepció de tots els participants ha estat l’Av. Blondel. Aquests són els els resultats més destacats:

  • Repercutint els costos reals; el cotxe costa entre 8 i 18 vegades més car que l’autobús en l’accés a Lleida, imputant les despeses d’amortització del vehicle i dos euros d’aparcament; i considerant l’ús de la T10/30 integrada per al transport públic. Al mateix temps l’ús del vehicle elèctric ha suposat un estalvi del 25% respecte el vehicle dièsel tenint en compte tots aquests costos. Si només atenem al consum energètic, el cotxe elèctric només costaria un 10% del que costa fer funcionar un turisme dièsel. La bicicleta és el mode de transport més econòmic, amb una despesa d’amortització i manteniment pràcticament insignificant.
  • En termes d’emissions i consum energètic, l’ús del transport públic suposa un estalvi de la meitat del consum energètic i d’emissions respecte el vehicle turisme dièsel. El cotxe elèctric ha aconseguit un estalvi del 75% respecte el cotxe dièsel. La bicicleta segueix ostentant el rècord d’eficiència ambiental, com és natural.
  • En temps de viatge: la bicicleta ha guanyat des d’Alpicat i a Torrefarrera només ha trigat sis minuts més que el cotxe. En conjunt l’autobús ha trigat un 50% més que el cotxe.
  • L’ús del tren al corredor de Cervera, Tàrrega i Mollerussa hauria donat la victòria al transport públic en temps de viatge, ja que per horari el servei de Rodalies triga menys que el cotxe en l’accés a la capital; però aquest servei encara no té prou freqüència de pas ni està tarifàriament integrat.

 

Lleida, 25 de setembre de 2013

IIIa Cursa de Transports a Lleida

També et pot interessar...