Search

Jornades internacionals Tramvia i Ciutat: Manifest de cloenda

nov. 09 2004

nov.

09

2004

logo-jornades-tramvia-mini

En el decurs de les jornades “Tramvia i ciutat” s’ha debatut el paper del tramvia com a sistema de transport i la seva contribució a la sostenibilitat i a la millora de la qualitat urbana. Més de dues-centes persones han participat en aquestes jornades corroborant, en línies generals, la validesa del decàleg que la PTP va fer públic a començaments d’aquest any sota el títol “Sí al tramvia, 10 motius per canviar el xip”. Aquell decàleg atorgava al tramvia els següents qualificatius: ràpid, democratitza el carrer, rendibilitza l’espai públic, és el més segur, independent al col·lapse, és el més accessible, el més ecològic, econòmic, promou la integració urbanística i és amic del vianant.

En els primers sis mesos de funcionament, el tramvia de Barcelona ha superat els dubtes que podia tenir una part de l’opinió pública sotmesa a un intens exercici de manipulació, especialment en els temes que més interessen als ciutadans, la seguretat i l’oportunitat de la seva construcció. Quant a la seguretat, s’ha demostrat que els escassos accidents que ha sofert el tramvia des de que s’ha posat en marxa es deuen a la indisciplina viària dels cotxes privats. Pel que fa a l’oportunitat de la seva construcció, en els primers sis mesos de funcionament s’ha assolit la xifra de sis milions d’usuaris. Avui són més els ciutadans que donen suport al tramvia que els que s’oposen. Entre els que el fans servir l’opinió és francament bona.

En les jornades hem conegut directament les experiències i reflexions de ciutats com Londres, Burdeus, Estraburg, La Haia, Madrid, València, Alacant i Bilbao i Vitòria, a més de les opinions de moltes persones que han volgut venir a aquest fòrum de la PTP a opinar sobre els tramvies de Barcelona. El debat ha estat intens, respectuós i molt enriquidor. Des d’Europa ens venen tres missatges importants. El primer és que el tramvia triomfa arreu; quan se li dóna prioritat, encara més. El segon és que el tramvia, quan treu espai al cotxe, impulsa globalment l’ecomobilitat; és a dir, a més d’incrementar l’ús del transport públic, molta més gent camina i va amb bici. I el tercer, és que cada cop hi ha més projectes de tren-tram; en altres paraules, un tramvia que en sortir de la ciutat circula per els vies ferroviàries convencionals.

A mode de cloenda volem assenyalar des de la PTP que, encara que fem una valoració globalment positiva del Trambesòs i el Trambaix, queden un bon nombre de problemes per resoldre. El més important és la unió dels dos tramvies, des de plaça Francesc Macià fins a Plaça de les Glòries. Aquest tema s’ha debatut àmpliament en les jornades i s’ha projectat la idea, no solament que és la millor opció de transport, sinó també la millor proposta per impulsar la renovació urbanística d’aquest gran bulevard que avui els cotxes sotmeten a una pressió insostenible, amb la condició, però, que el traçat es faci en superfície. En el decurs de les jornades s’ha projectat una pel·lícula simulant el tramvia circulant en el tram central de la Diagonal que ha estat molt ben acollida.

Queden també altres temes importants per resoldre, com la connexió del Trambesòs amb l’intercanviador d’Arc de Triomf, una proposta contemplada en el PDI que encara no s’ha dut a terme, malgrat la importància d’aquest intercanviador. Altres temes pendents de resoldre són també la velocitat comercial del tramvia i les freqüències. La velocitat del Trambaix és encara lluny del valor de 20 km/h que es va anunciar degut a la manca de prioritat que l’Ajuntament de Barcelona atorga al transport públic en les cruïlles semaforitzades. No hi ha política favorable a la mobilitat sostenible si no es dóna prioritat al transport públic de superfície. Reivindiquem una vegada més aquesta prioritat en els semàfors del tramvia, a la Diagonal, i la seva extensió a les principals línies d’autobús de Barcelona, tal com –per cert– estan fent altres municipis. Les freqüències del tramvia són massa baixes, tant perquè es tracta d’un metro i hauria de tenir una freqüència en consonància, com perquè en hores punta els tramvies comencen a desbordar-se tot i que només fa sis mesos que circulen.

Totes les comunicacions i ponències presentades estaran properament penjades del web de PTP
Barcelona, 10 de novembre de 2004

També et pot interessar...