La Generalitat de Catalunya i Renfe milloren el transport públic aquest estiu

jul. 09 2012

jul.

09

2012

20120709-nomenclatura■ Després d’un període de retallades de serveis, la Generalitat ha anunciat algunes millores que impulsaran l’ús del transport públic
■ En matèria tarifària és destacable la creació d’un nou abonament trimestral de viatges il·limitats a Rodalies (inclòs regionals), l’establiment de la targeta T-10/120 a determinats corredors i l’anunci de la targeta sense contacte per al 2014
■ En matèria de serveis s’han dut a terme algunes millores en la línia R11 de regionals, serveis d’autobús de la costa Brava i s’ha anunciat la compra de dos nous trens per part d’FGC per reflotar la línia Lleida – la Pobla

■ Renfe ha introduït importants novetats en el canvi d’horaris de juny

Millores tarifàries

 

NOVA TARGETA TRIMESTRAL A RODALIES. La nova targeta trimestral de Rodalies de Catalunya (aplicable a la Rodalia de Barcelona i al serveis regionals) permetrà nous estalvis respecte l’abonament mensual i un nombre il·limitat de viatges unipersonals entre les dues estacions de validesa i parades intermèdies. Aquesta targeta vol donar resposta a la problemàtica sorgida arran la modificació de les condicions d’ús dels històrics abonaments mensuals regionals duta a terme per la Generalitat a principis d’any, en què es limitava la validesa del títol a dos viatges diaris per tal d’unificar els criteris tarifaris amb les Rodalies de Barcelona. Aleshores la PTP va demanar la restitució de les condicions prèvies dels abonaments mensuals. La PTP celebra que amb el nou títol, encara que trimestral, es doni solució a la limitació de la flexibilitat imposada sobre els abonaments mensuals, i a més s’hi apliquin nous descomptes.

 

TARGETA T10/120. A Catalunya existeixen relacions en transport públic no integrat extraordinàriament cares. Per posar-hi remei, la Generalitat està implantant una targeta molt més econòmica que el bitllet senzill, anomenada T10/120, que permet realitzar 10 viatges multipersonals en quatre mesos. En un moment en què la integració tarifària total catalana, prevista per a 2012, s’ha vist aplaçada per motius pressupostaris, la Generalitat ha trobat aquesta solució de transició per fer més accessible el transport públic a la població servida pels següents corredors no integrats:

  • Esterri d’Àneu – la Pobla de Segur – Lleida

  • Berguedà – Bages

  • Alt Urgell – Barcelona

  • La Cerdanya – Barcelona

 

TARGETA SENSE CONTACTE AL 2014: MOLT MÉS QUE UN CANVI TECNOLÒGIC. A més d’una modernització del sistema de validació a la regió metropolitana de Barcelona, l’ATM de Barcelona i la Generalitat han anunciat un canvi de model tarifari. El nou model afavorirà la fidelització dels usuaris d’acord amb les històriques reivindicacions realitzades per la PTP.

 

  • S’eliminarà el handicap de l’escalat tarifari: l’usuari no haurà de calcular prèviament quin títol de transport li surt més a compte (Bitllet senzill, T10, T50/30, T-Mes o T-Trimestre) perquè els descomptes podran aplicar-se en funció del consum real. D’aquesta manera l’usuari evitarà compres de títols inadequades o perdre viatges en cas que les previsions realitzades en el moment de la compra de la targeta no s’hagin pogut complir.

  • Es podrà premiar l’usuari encara que no tingui un patró de desplaçaments homogeni. El sistema actual només aplica descomptes sobre viatges amb un mateix nombre de zones, fet que obliga a usuaris habituals a combinar diverses targetes o haver d’utilitzar bitllets senzills, els més cars, en alguns dels seus desplaçaments.

  • La targeta passarà a ser nominal. En cas de pèrdua es podrà recuperar. Actualment hi ha molta gent que no opta pels títols de transport de llarga durada per temor a la seva pèrdua o no amortització.

  • S’unificarà la tecnologia de validació a tot Catalunya. Actualment, l’ATM de Barcelona utilitza tecnologia magnètica i les ATM del Camp de Tarragona, de l’Àrea de Lleida, i de l’àrea de Girona fan servir tecnologia sense contacte. Aquest fet afavoreix l’anhelada integració tarifària total del transport públic a Catalunya.

  • L’usuari podrà escollir entre un prepagament o un postpagament, com a la telefonia mòbil.

  • Es reduirà el frau zonal, ja que, previsiblement, no validar a la sortida implicaria el cobrament del màxim nombre de zones.

 

Millores al servei depenent de la Generalitat de Catalunya

 

Després d’un període de fortes retallades entre 2011 i principis de 2012 a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat, en els darrers mesos s’han executat algunes ampliacions del servei als següents corredors:

  • Rodalies de Catalunya. Línia R11. S’han perllongat un servei Barcelona – Girona fins a Figueres (i viceversa) i s’ha espaiat el darrer tren Barcelona – Girona per permetre allargar la jornada a Barcelona.

  • Autobús. S’ha reforçat el corredor Seu d’Urgell – Puigcerdà – Llívia i el Barcelona – Mataró (línies C1 i C2). S’han perllongat a l’Aeroport del Prat diverses expedicions de les línies que enllacen la Costa Brava amb Barcelona i s’han creat 4 connexions diaris per sentit entre el Baix Empordà i l’Hospital de Palamós.

 

També hem de celebrar la progressiva adaptació dels teleindicadors exteriors i interiors dels trens de Rodalies de Catalunya per mostrar el número de línia, com ja es fa als autobusos o als trens d’FGC. Aquesta era una de les mesures contingudes a les peticions de millora i integració informativa realitzades per la PTP fa un any i mig.

 

 

Compromís amb la línia de Lleida – la Pobla de Segur

 

Tant el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, com els mateixos FGC a la Comissió d’Usuaris, s’han compromès a comprar dos trens propis per, com a mínim, restituir el servei a la línia Lleida – la Pobla de Segur, fortament retallat a principis de 2012. Actualment es dóna la paradoxa que aquesta línia, l’única traspassada íntegrament de l’Estat a la Generalitat, és la que suporta el pitjor servei de tot el país: 1 sol tren diari per sentit. El llindar mínim de servei a la resta de línies catalanes, i també a la línia Lleida – la Pobla abans de les retallades, era 3 serveis a tota la línia.

 

L’anunci d’aquesta compra respon a l’objectiu de no subcontractar el servei a Renfe en un futur, ja que l’empresa estatal no disposa d’un model de gestió específic i econòmic per a línies de dèbil trànsit. L’objectiu d’FGC és aplicar un nou model de gestió com ja es va aplicar entre Martorell i Igualada, que garanteixi el futur i la viabilitat econòmica de la línia. A principis d’any, la PTP va criticar durament la retallada sobre aquesta línia d’FGC, i per tant celebra els plans de futur per a la mateixa. Demanem la màxima celeritat en la recuperació de la línia per acabar amb el descens de la demanda que ha patit el tren, i que no ha estat íntegrament compensat pel bus de substitució, com ja vam advertir.

 

 

Renfe recupera l’Intercity i sorprèn amb d’altres millores

 

El canvi d’horaris d’estiu de Renfe, iniciat el 17 de juny, ha sorprès els viatgers amb importants novetats en el servei i en les tarifes.

 

  • Nou servei Intercity Barcelona – Pamplona. El servei Intercity és un nou servei de llarg recorregut que utilitza l’alta velocitat i la xarxa convencional, com l’Avant, però amb un servei més econòmic i substituint la cafeteria per màquines d’autovenda. El nou servei Intercity Barcelona – Pamplona (un diari d’anada i tornada), s’afegeix als tres serveis Alvia ja existents.

  • Nou servei Intercity Barcelona – Valladolid. Servei de nova creació que substitueix la connexió amb transbordament entre un AVE Barcelona – Zaragoza i un tren regional dièsel entre Zaragoza i Salamanca, que queda reduït a la connexió Valladolid – Salamanca. El servei permetrà més comoditat i estalvis de temps als usuaris en la connexió entre Catalunya i les ciutats de Tudela, Castejón, Calahorra, Logroño, Miranda, Burgos, Palencia i Valladolid.

  • Integració tarifàra de l’Avant amb alguns serveis AVE a la relació Barcelona – Lleida. Alguns serveis AVE entre Lleida i Barcelona destinaran el cotxe número 8 a usuaris amb tarifa Avant, per tal de complementar l’oferta regional d’alta velocitat entre aquestes dues ciutats catalanes. Aquesta mesura suposa un increment d’oferta però també una racionalització en la despesa, en evitar la circulació pràcticament solapada d’alguns AVE amb serveis Avant.

  • Servei regional Madrid – Calatayud – Zaragoza – Caspe – Reus – Barcelona. Renfe ha unificat en un sol tren els serveis regionals Madrid – Arcos de Jalón, Arcos de Jalón – Zaragoza, Zaragoza – Barcelona. Amb aquest canvi es facilita la mobilitat interna dins d’aquest corredor, tot i que no es genera una oferta més econòmica -i evidentment tampoc més ràpida- respecte el servei nocturn Costa Brava o les tarifes amb descompte Web de l’alta velocitat.

 

Barcelona, 09 de juliol de 2012

També et pot interessar...