Search

La IV Cursa de Transports del Camp de Tarragona posa a prova les millores del transport públic sota la pluja

set. 30 2014

set.

30

2014

20140930-logo-cursa-cdt

logo30-save Descarregar taula de resultats logo-facebook Accedir a la galeria de fotos

20140930-foto

Avui, 30 de setembre de 2014, s’ha celebrat la IV Cursa de Transports Interurbana del Camp de Tarragona, organitzada per l’ATM del Camp de Tarragona, la PTP Promoció del Transport Públic i el Departament de Territori i Sostenibilitat. La cursa és una activitat realitzada en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura  en unacomparativa de temps de viatge, costos directes, consums energètics, gasos d’efecte hivernacle (CO2) i gasos relacionants amb la contaminació urbana (Òxids de nitrogen i micropartícules PM10) entre diversos mitjans de transport. Aquesta edició és la que ha comptat amb més rutes de totes, amb vuit recorreguts interurbans i un d’urbà. Els interurbans s’han celebrat des de Falset fins a Marçà, al Priorat; i a l’àmbit central del Camp de Tarragona des d’Altafulla, Cambrils, Reus, Salou, Valls, Vila-seca, i el Vendrell fins a la plaça de la Font de Tarragona on s’ha afegit una ruta procedent del barri de Bonavista.

PARTICIPACIÓ. La cursa ha comptat amb la col·laboració de 26 participants aportats pels Ajuntaments d’Altafulla, Salou, Tarragona, Valls i el Vendrell, de l’ATM del Camp de Tarragona, de l’associació PTP, del Club Ciclista de Salou i dels Transports Públics del Priorat i Domènech S.L. La pluja intensa caiguda al llarg del matí ha fet retirar de la circulació diversos mitjans de transport que fins i tot havíen iniciat les seves rutes, com la persona a cavall des d’Altafulla, o les bicicletes des d’Altafulla i Salou. També cal remarcar la inclusió d’una ruta interurbana que no ha tingut Tarragona com a destinació final i que s’ha celebrat sobre un àmbit no metropolità, el Priorat.

UN ANY PER CELEBRAR MILLORES. Pel que fa el transport públic convé destacar tres importants novetats que enguany han capgirat l’oferta del Camp de Tarragona i que han estat incloses a la cursa de transports: els nous serveis de bus Expres.cat e1 (Tarragona – Torredembarra -El Vendrell) i e2 (Tarragona – Valls), els nous serveis de Rodalies ferroviàries RT1 (Tarragona – Reus) i RT2 (l’Arboç – el Vendrell – Tarragona – Cambrils – l’Hospitalet de l’Infant), i la inclusió dels serveis de regionals i rodalies al sistema tarifari integrat de l’ATM. Aquestes millores, implantades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, han tingut els següents efectes a la cursa:

  • Gràcies a la integració tarifària, s’ha produït un abaratiment del cost que paguen els usuaris per utilitzar el tren en comparació amb el vehicle privat, atorgant-se auxñu més avantatges a la mobilitat sostenible. En els trajectes de l’àmbit d’una zona, el preu del bitllet ha passat de 2,5 € amb bitllet senzill o 2,04 € amb Bono exprés a tant sols 0,98 € amb bitllet integrat T-10/30, que a més inclou la possibilitat de transbordaments gratuïts en una hora i quart. Es tracta de descomptes superiors al 50% respecte l’any anterior.

  • Més oferta als eixos ferroviaris per on passen les noves línies de Rodalies, amb una oferta més competitiva amb el vehicle privat respecte l’any anterior. En el cas de la línia RT1 Reus – Tarragona, l’increment d’oferta ha estat del 36% en dia feiner.

  • Gràcies a la implantació dels serveis Expres.cat, millora de freqüències i dels temps de viatge per autobús i en conseqüència la seva competitivitat relativa amb el vehicle privat.

  • La millora de freqüències dels trens també s’ha combinat amb la recent ampliació i millora dels serveis de l’EMT per accedir a l’estació de Rodalies de Tarragona, a través de les línies 21, 23 i 41, en el marc del pla de mobilitat engegat per l’Ajuntament de la ciutat.

Pel que fa la comparativa, cal esmentar el següent:

  • Consum energètic / Emissions de CO2. El CO2 és un gas no tòxic d’efecte hivernacle relacionat directament amb el canvi climàtic i les seves emissions són proporcionals a la crema dels combustibles, ja sigui als motors d’explosió dels vehicles o a les centrals tèrmiques. Tenint en compte el cicle total de l’energia (des del seu estat a la natura -energia primària-) les emissions de CO2 del turisme dièsel han estat més del doble respecte d’un autobús i deu vegades superiors als trens elèctrics de Renfe. Els vehicles lleugers electrificats (bici i moto) i els trens regionals són els transports motoritzats amb menys energia primària consumida. Pel que fa el cotxe híbrid és la mitjor opció pel que fa cotxes amb motor de combustió interna.

  • Costos econòmics. Per primera vegada, totes les rutes del transport públic s’han pogut cobrir amb del tarifari integrat de l’ATM, ja fossin de tren o bus. Totes les rutes podien recórrer amb bitllets d’una o dues zones. L’ús del cotxe, incloent-hi 2,5€ en concepte d’aparcament, amortització de la compra, manteniment i impostos, ha resultat entre 4 i 12 vegades més car que anar amb transport integrat de l’ATM. El preu per quilòmetre varia segons la ruta i les zones emprades: pel que fa el transport públic oscil·la entre els 5 i 35 cèntims per quilòmetre, mentre que el cotxe dièsel té un cost entre els 47 i els 133 cèntims. Pel que fa la bicicleta segueix com el mode més assequible per guanyar temps: els costos que s’hi imputen són els de l’amortització de la compra i els petits costos de manteniment.

  • Emissions de gasos contaminants en zona urbana: PM10 i NOx. Aquests contaminants urbans es consideren tòxics per a al salut humana en elevades concentracions, ja que afecten el sistema cardiovascular i respiratori. Les partícules inferiors a 10 micres (PM10) i els òxids de nitrogen (NOx), a diferència del CO2, no només depenen de la quantitat de carburant creamada sinó de la tecnologia i filtres del motor. Els vehicles dièsel, que tenen com a principal avantatge la reducció del consum de carburant i conseqüent reducció de gasos de CO2, tenen com a desavantatge una superior emissió de partícules PM10 i de NOx.

  • Temps de viatge. La pluja no ha perjudicat els temps habituals del vehicle privat mentre que algunes relacions en transport públic s’han ressentit per aquest factor. En qualsevol cas les diferències entre transport públic i privat no han estat superiors als 15 minuts a sis de les nou rutes. Pel que fa el servei de Rodalies ferroviàries, ha donat bons temps de viatge allà on no s’han patit retads, sobre les rutes des d’Altafulla, Reus, Salou fins a Tarragona. La ruta des de Cambrils ha patit considerables retards a causa de la resposta de la infraestructura ferroviària costanera en via única (tram Tarragona – l’Hospitalet de l’Infant) davant la pluja. Els serveis Expres.cat han obtingut bones posicions des de Valls fins a Tarragona però no des del Vendrell fins a Tarragona, on ha patit efectes de congestió urbana al pas per Torredembarra. Tanmateix, els serveis de bus des de Marçà Estació fins a Falset, i des de Vila-seca fins a Tarragona han obtingut bons temps de viatge.

Els assistents a la cursa han estat obsequiats amb un petit refrigeri i una T-10 integrada amb 10 viatges a realitzar en un any, un ventall i clauers de la Setmana de la Mobilitat.

També et pot interessar...