Search

La IX Cursa de transports de Barcelona: la mobilitat sostenible segueix al capdavant

set. 18 2012

set.

18

2012

20120918-cursa-bcn
Resultats|| Comparativa de costos vehicle privat – transport públic

 

BARCELONA HA CELEBRAT LA IX EDICIÓ DE LA CURSA DE TRANSPORTS. Dimarts 18 de setembre, de 18:00h a 20:00h, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i una cinquantena de voluntaris, va celebrar la 9a Cursa de Transports de Barcelona. Aquesta clàssica activitat de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura ha incorporat enguany un nou objectiu a la tradicional comparativa de temps de viatge, consum energètic, emissions i costos dels diferents mitjans de transport urbà. Es tracta d’una comparativa entre l’actual xarxa d’autobusos i la 1a fase de la nova xarxa que s’estrenarà a l’octubre, d’acord amb les previsions de l’Ajuntament de Barcelona. Les rutes han estat seleccionades per poder-se comparar l’abans i el després de la posada en marxa de les noves línies H6, H12, V7, V21 i D20 de la xarxa ortogonal.

 

La cursa ha comparat els transports vianant, ciclista, patinador, conductor de cotxe, motorista i transport públic (metro, bus radial actual i bus ortogonal actual) en 7 trajectes que des de diversos districtes van confluir a la Plaça Universitat de Barcelona. Cap al mes de novembre, es repetirà la prova amb el bus ortogonal futur.

 

SENSE COMPTAR PEATGES NI APARCAMENT, EL COTXE I LA MOTO JA SÓN 5 I 2 VEGADES MÉS CARS QUE EL TRANSPORT PÚBLIC. Malgrat l’increment tarifari dels darrers temps, anar en transport públic segueix resultant molt més econòmic que fer funcionar i mantenir un vehicle propi. Per calcular correctament les despeses del vehicle privat no pot tenir-se en compte únicament la despesa del carburant, ja que en un vehicle dièsel suposa només el 21% dels costos totals, que inclouen la pròpia adquisició del vehicle, el manteniment, l’assegurança, els impostos, el canvi de pneumàtics, etcètera. Per a un desplaçament diari de 30 quilòmetres, un cotxe dièsel costa uns 3.700 € per any, i un de gasolina uns 4.000 € per any. En el cas de la moto, amb un cost anual d’uns 1.300 €, el carburant és només el 17% del total. Si assumim una despesa en transport públic equivalent a 11 T-50/30 d’una zona i 250 € en bitllets senzills de diverses zones, el transport públic anual resultaria per 665 €, el 17% del que costa un cotxe i el 50% del que costa una moto per a una sola persona.

 

PEL MOMENT, EL BUS RADIAL DIRECTE GUANYA L’ORTOGONAL AMB TRANSBORDAMENT. Pel moment, els autobusos radials s’han imposat als eixos ortogonals actuals a totes les rutes, excepte la de Nou Barris (Can Basté), on la combinació entre el 74 i la línia 3 ha resultat més ràpida que el bus de la línia 47. Precisament, una de les coses que es pretén optimitzar amb la nova xarxa de bus són aquests desplaçaments ortogonals que avui no estan optimitzats. La nova xarxa contemplarà mesures com la reubicació de les parades per facilitar els transbordaments, la millora de la velocitat dels autobusos amb més carrils bus i prioritat semafòrica i l’increment de freqüències. Per comprovar totes aquestes millores es tornarà a editar una cursa de transports una vegada s’hagi implementat la fase 1 de la nova xarxa d’autobusos ortogonal.

 

REPERCUSSIÓ A PREMSA

20120918-cursa-bcn-btv

logo15-link BTV

 

logo15-save Resultats: temps de viatge, costos, consum d’energia primària i emissions de CO2

logo15-save Comparativa de costos vehicle privat – transport públic

També et pot interessar...