logo-pdfcamp-500px

 

logo-pdfcamp-500px

 

Avui, 3 de decembre de 2014, és compleix tot just un any de l’acte celebrat a Tarragona e impulsat per la pdf.camp AMBELTERCER FIL, NO PERDEM EL TREN on és van exposar les reivindicacions del territori respecte de la necessitat d’articularmillores, també pels viatgers, com a conseqüència de la decisió del Ministeri de Foment d’aprofitar l’actual recorregut per tald’instalar el tercer carril i possibilitar la circulació dels trens de mercaderies.

Tal i com va quedar evidenciat en la jornada del 10 d’octubre de 2014 a l’Antiga Audiència, organitzada per CEPTA i FERRMED,amb la destada ausència de qualsevol representant del Ministeri o de les empreses publiques ferroviàries, denunciem elescándalos retard en la ejecució de les obres del 3er carril i la constatació hores d’ara d’un tems de recorregut entre les localitatsdel Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre amb Barcelona que es manté des de fa més de 20 anys, amb necessaries actuacions demillora per reduir aquests temps tal i com s’han enllestit a les relacions de Lleida i Girona amb BCN.

Cal recordar que les reivindiccions plasmades al manifest del 3 de decembre de 2014 van generar un ampli i fort consensterritorial: Ajuntaments de Reus, Vila-seca, Altafulla i Tarragona, les empreses químiques, el Port, les Cambres de Comerç deReus y Tarragona, els Consells Comarcals de Baix Camp i Tarragonès, Federacions de Veïns de Reus i Tarragona i altres col·lectiusde defensa del transport públic de viatgers.

Bàsicament la proposta consensuada recollia aquets tres punts:

  1. Inclusió de la connexió del tercer fil de la línia convencional amb la línia d’alta velocitat a l’Arboç per apermetre el pas de trens de viatgers fins a Barcelona, que no trenqui la continuïtat dels serveis regionals i facilitil’accés dels serveis d’alta velocitat Euromed i Avant a Tarragona.
  2. Reobertura de la línia Reus/Perafort-Roda en via única com a solució complementària per al trànsit de mercaderiesamb avantatges evidents en matèria de seguretat, vertebració territorial, descongestió ferroviària i d’impulscentres logístics existents com la Terminal de Constantí. Aquesta línia permetria reduir la saturació del tram SantVicenç – Tarragona.
  3. Instal·lació del tercer carril en el tram des de Vila-seca fins a Reus per permetre l’accés a la ciutat dels regionalsd’alta velocitat Avant.

Malauradament, un any desprès, denunciem públicament que s’ha avançat POC, per no dir RES, i si bé és cert que des delMinisteri s’ha considerat la implantació del 3er carril també entre Reus i Tarragona, -un dels tres punts fonamentals pelterritori,- les obres avançen al nou traçat del Corredor Mediterràni al voltant de l’estació del Camp. El risc inminent, si no es fanles altres actuacions necessàries paralelament a aquests treballs, (connexió a l’Arboç, recuperació Reus/Perafort-Roda …) serà laperdua de l’actual trànsit de trens i viatgers per la línea de costa, ja que el gruix del servei regional procedent de Tortosa il’Euromed de València es desviaria cap a l’estació de l’AVE a Perafort. L’estació de Tarragona ciutat tindria ample internacionalper als trens de mercaderies però perdria un 60% dels trens de passatgers que actualment hi circulen.

Des de la pdf.camp considerem que és el moment de donar una forta espenta a aquets acords per tal de que més enllà de lesdotacions pressupostàries asignades es garanteixi l’inici de les obres i la ejecucuó dels projectes amb els terminis corresponents.

Tarragona, 3 decembre 2014