Foto: El Periódico de Catalunya

Foto: El Periódico de CatalunyaA la nit de Sant Joan ens va colpir la terrible notícia de la pèrdua de tretze vides humanes a la nostra xarxa de transport públic ferroviari, un dels màxims emblemes de la mobilitat sostenible i segura de la regió metropolitana de Barcelona. La PTP se solidaritza amb el dolor de familiars i amics de les víctimes, i recorda que la prudència ha de ser la principal salvaguarda per evitar noves tragèdies.

Avui és fa imprescindible recordar que les mesures tècniques no poden garantir el risc zero davant d’actes de màxima imprudència, com és el fet de travessar les vies fora de les zones indicades sense visibilitat a ambdós costats de les vies. La PTP recorda que creuar les vies s’ha d’evitar sempre que es pugui, fins i tot quan fer ús dels passos a diferent nivell comporten esperes d’un parell de minuts per aglomeracions puntuals, com la viscuda la nit de Sant Joan. En cas de no disposar de passos a diferent nivell mai s’ha de creuar fora de les zones indicades ni quan un tren oculti o pugui ocultar un segon tren en sentit contrari, com tampoc s’ha de fer en avingudes de doble sentit.

També és necessari recordar que l’estació de Platja de Castelldefels s’havia remodelat fa vuit mesos amb un pas a diferent nivell, que evita el pas dels usuaris per les vies. Aquesta mesura està contemplada a totes les estacions del nucli de Rodalies de Barcelona, amb diverses obres en marxa que han d’inaugurar-se progressivament fins el 2014.

És el moment d’extremar les precaucions per evitar tragèdies i no buscar culpables, sense detriment de les millores encara pendents a altres estacions de Rodalies i per les quals hi ha un Pla de Rodalies en marxa.