Des de la PTP creiem què es tracta d’un projecte de vital importància ja que dóna lloc a un transport públic ràpid i vertebrador de la tercera àrea urbana catalana, on a més se situa un dels polígons petroquímics més importants de la península, a més d’una zona turística de primer ordre amb el parc temàtic més visitat d’Espanya i el segon port de mercaderies de Catalunya.
El TramCamp donarà servei a set municipis sense transport públic urbà en via reservada amb una població superior a les 330.000 persones, xifra que augmenta considerablement si tenim en compte la afluència turística a la Costa Daurada.
El TramCamp està cridat a resoldre les fortes desigualtats entre els ciutadans que es mouen en cotxe i els que ho fan en transport públic al Camp de Tarragona. L’extraordinària dotació d’infraestructures viàries del Camp de Tarragona no és capaç de resoldre el problema de la congestió i la contaminació als principals moviments entre els quatre principals nuclis de la conurbació: Reus, Tarragona, Salou-Cambrils i Vila-seca.
El TramCamp ha d’evitar la desaparició del servei ferroviari a tres importants estacions catalanes: Cambrils, Salou i Port-Aventura. El trasllat del Corredor Mediterrani per als trens de llarg recorregut i mercaderies des de la traça actual cap a un eix paral·lel a l’AP7, previst cap al 2011-2012, amenaçava de retirar el servei ferroviari al la Costa de Ponent del Camp de Tarragona. Gràcies al TramCamp, aquestes estacions es connectaran amb lògica metropolitana amb Tarragona i Reus, i amb les estacions de l’alta velocitat de Cambrils Nord i l’Aeroport de Reus.
El projecte del TramCamp va néixer de la societat civil i fou liderat políticament des dels Ajuntaments del Camp de Tarragona. L’any 2002 el DPTOP va incloure’l per primera vegada en un document oficial: el Pla de Serveis de Transport Públic del 2002, però aquest pla mai fou exectutat íntegrament. Després d’aquella fita han hagut de passar massa anys per avançar en una infraestructura fonamental per a la vertebració social i ambiental del Camp de Tarragona.
En el seu conjunt, la PTP es mostra globalment favorable al traçat presentat pel DPTOP tot i que presentarà al·legacions per ampliar la demanda potencial del servei. Resum de les al·legacions:
-
Proposta d’inauguració pel 2016, amb motiu de la candidatura de la ciutat de Tarragona a la Capital Europea de la Cultura. Entenem que és un objectiu factible si la primera fase es centra en l’aprofitament de la plataforma actual d’Adif i la seva connexió amb la nova estació de Cambrils Nord i l’actual estació de Tarragona.
-
Primera fase del TramCamp aprofitant la plataforma en desús del Corredor Mediterrani un cop s’elimini el servei ferroviari des de Cambrils fins a Vila-seca i també fins a Tarragona. La inclusió d’un tercer carril a la infraestructura actual entre Vila-seca i Tarragona (per la línia antiga de Tortosa o la de Reus) permetria el TramCamp donar servei exprés i a curt termini fns el Balcó del Mediterrani, mentre no s’executa una plataforma tramviaire pels barris de ponent de Tarragona. A més, aquesta entrada milloraria radicalment els temps de viatge previstos pel TramCamp entre Cambrils i Tarragona (42 minuts), ja que seria directe entre el Balcó del Mediterrani i Vila-seca/Port Aventura.
-
Millorar la intermodalitat entre el bus, Renfe/Adif i el TramCamp en les etapes successives del projecte. A Reus es plantejarà l’oportunitat d’ubicar un intercanviador amb servei de bus interurbà i del TramCamp a Bellisens, en una zona dotada d’universitats, d’un nou hospital, proximitat al centre de Reus pel sud i per on ja passa la via de Renfe. A Tarragona es plantejarà que el tramvia no s’aturi a Imperial Tàrraco com està previst i que continuï fins l’estació actual de Renfe/Adif per Pere Martell, de forma que a curt termini es millori la intermodalitat i de forma permanent es connecti la part alta i baixa del centre de Tarragona, amb parades a Imperial Tàrraco, Tàrraco Arena, el Serrallo i estació Adif.
-
No condicionar l’accés del TramCamp entre Vila-seca i Reus al desviament de la infraestructura d’Adif/Renfe. Entenem que aquesta operació impossibilita la construcció d’un important intercanviador a Bellisens i endarrereix sine die la important connexió entre Reus i el front marítim.
-
Integració dels barris de Ponent amb el centre de Tarragona. Creiem que s’ha d’aprofitar la implantació del tramvia per relligar els barris de Ponent de la ciutat de Tarragona, que és on actualment hi viuen més de 35.000 persones. Per això creiem més interessant construir la nova línia de tramvia per l’interior de Torreforta, Campclar i Bonavista que no passar-hi tangencialment per la T-11. Aquest projecte formaria part d’un pla de regeneració dels barris associant urbanisme i mobilitat, com s’ha fet a La Mina.
-
Simplificació de la connexió entre l’Aeroport de Reus i l’estació del Corredor Mediterrani. Entenem que és més òptim situar la connexió entre aquests dos nodes de transport dins de la línia general Tarragona-Reus que construir un petit ramal de baixa freqüència de pas. S’estalviarien quilòmetres de nova línia i se simplificaria l’explotació, tot incrementant la utilitat general del sistema. Per fer-ho caldria travessar les pistes de l’Aeroport amb un túnel transversal. Així s’estalviaria el transbordament forçat des de Tarragona o Reus fins l’Aeroport, i es reduiria a un sol transbordament el recorregut cap a Vila-Seca, Salou o Cambrils.
-
Tancament de l’anella de Reus. Cabria la possibilitat de tancar una anella que circumval·li la ciutat de Reus i donar també servei als equipaments culturals, esportius i d’oci dels voltants de l’avinguda Marià Fortuny, respectant el traçat plantejat pel passeig Prim.
-
Continuïtat del servei ferroviari regional de Renfe entre l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils i Tarragona mentre no s’executi la primera fase del TramCamp amb trens Catalunya Exprés o Regionals/Rodalies, d’acord amb el Pla de Transports de Viatgers de Catalunya 2008-2012. A tal efecte es demanarà reduir el temps de tancament dels passos a nivell d’acord amb les característiques de frenada dels trens de viatgers, més òptimes que les dels trens de mercaderies que desapareixeran totalment.
S’inclou plànol amb les propostes.
Proposta de traçat que la PTP estudia per a les seves al·legacions.
No es grafia la proposta d’aprofitar vies ferroviàries (amb implantació de tercer carril) a la línia antiga de Tortosa o a la de Reus per a serveis de tramvia exprés (procedents de Cambrils Nord directes entre Vila-seca/Port Aventura i Tarragona Balcó del Mediterrani). Els semidirectes entre Reus i Tarragona serien les Rodalies previstes pel PTVC 2008-2012.
Traçat sotmès a informació pública per part de la Generalitat de Catalunya.