■ La PTP ha presentat el document de propostes “Tarragona 2017. Aconseguim la primera medalla per al transport públic” al Col·legi de Periodistes de Tarragona
■ El principal objectiu és generar consensos per a què el transport públic sigui prioritari als Jocs de Tarragona 2017
■ El Camp de Tarragona es mereix una xarxa metropolitana de transports més potent que l’actual, composta per Rodalies, autobusos i tramvies adequadament combinats
Tarragona, 14 de novembre de 2011. Promoció del Transport Públic, associació sense ànim de lucre que té per objectiu el desenvolupament de la mobilitat sostenible a Catalunya, inicia la seva activitat al Camp de Tarragona amb la presentació de les seves propostes en matèria de transport públic en el marc dels Jocs del Mediterrani 2017.
Des de la PTP plantegem que el transport públic ha de ser l’element essencial de la mobilitat que generin els Jocs, com ho ha estat a altres ciutats que han organitzats exitosament esdeveniments similars. Al mateix temps, l’esforç que es faci en aquest sentit ha de servir per millorar i impulsar el transport públic a l’àrea del camp de Tarragona amb caràcter definitiu, ja que avui presenta importants mancances i baixos índex d’utilització.
Per a fer-ho possible, des de la PTP proposem un seguit de mesures i d’actuacions econòmiques i fàcils d’executar que permetran donar un impuls al transport públic de l’àrea del Camp així com cobrir un aspecte essencial per a la sostenibilitat dels Jocs.
-
Remodelació de la xarxa de l’EMT. Proposem desenvolupar la proposta del PMU de Tarragona, com ha fet Vitòria, amb un esquema que, menys línies i més freqüència de pas, aconsegueixi ser més competitiu amb el vehicle privat i guanyar molts més passatgers.
-
Remodelació de la T11 per afavorir la circulació d’autobusos. Democratitzar les funcions d’aquest vial per a permetre una ràpida connexió en transport públic de Reus i Tarragona amb l’Aeroport i l’estació del Corredor Mediterrani.
-
Creació d’una xarxa de transport públic autènticament metropolitana. Cal treballar per una xarxa interurbana i urbanes complementaries i amb similars nivells d’oferta i qualitat. No poden haver prohibicions de trànsit ni restriccions, com que l’EMT no pugui arribar a l’Aeroport de Reus.
-
Millora de la connectivitat interior amb un sistema de Rodalies. Proposem un model de Rodalies coordinat amb els trens Regionals i de Rodalies de Barcelona, per acabar amb la frontera ferroviària de Sant Vicenç de Calders. També cal construir el by-pass de la Plana Picamoixons per enllaçar Reus amb Valls.
-
Millora de la connectivitat exterior amb l’increment de la qualitat i les freqüències als trens regionals. Cal connectar les línies regionals actuals amb l’aeroport del Prat i mantenir el caràcter semidirecte del servei Catalunya Exprés.
-
Executar la 1a fase del TramCamp. El projecte és molt necessari però ha de tenir un inici auster per fer-se realitat. Proposem una inversió inicial de 50 M€ en comptes de 580 M€, que garantiria la connexió de tota la franja costanera de l’àrea central del Camp de Tarragona amb el centre de Tarragona i de Vila-seca.
-
Creació d’un eix cívic al c. Pere Martell per a busos i tramvies. Aquest carrer permetria resoldre el handycap de la connexió de l’estació de Tarragona amb el centre neuràlgic de la ciutat. A través del TramCamp, la franja costanera entre Cambrils i Salou quedaria connectada directament amb la plaça Imperial Tàrraco.
-
Programa d’intercanviadors que posi fi a l’actual manca de connectivitat entre els modes de transport públic entre sí i amb el vehicle privat. Per lògica metropolitana, han de tenir un plantejament supramunicipal, com tot el transport públic.
-
Democratitzar els carrers i acabar amb l’aïllament d’alguns nuclis de Tarragona. Assegurar la mobilitat no motoritzada en condicions segures entre tots els nuclis dispersos de la ciutat i el seu entorn. Continuar amb la pacificació del trànsit de la ciutat.
-
Creació d’un plànol integrat de transports públics amb una nomenclatura de línies també integrada. La xarxa ha de ser legible per als residents i per als visitants, per això cal poder disposar d’un plànol metropolità com ja el tenen altres conurbacions europees.
-
Incloure els títols de transport integrat al preu de les entrades als Jocs. Seguint l’exemple dels Jocs de Vancouver, cal considerar el transport públic la forma predeterminada de viatjar, i evitar el col·lapse al voltant dels esdeveniments esportius com passa amb alguns partits del Nàstic.
La PTP ha presentat aquestes propostes amb la voluntat de generar un consens al voltant del trnasport públic amb les entitats socials, econòmiques i polítiques de la ciutat de Tarragona i l’àrea metropolitana. Per aquest motiu són propostes obertes al diàleg i al debat. Al mateix temps s’utilitzaran tots els canals on té participació la nostra entitat per poder avançar en un model de mobilitat més sostenible per al Camp de Tarragona.
Amb aquest acte s’inicia l’activitat la PTP del Camp de Tarragona, representada pel seu delegat el Sr. Daniel Pi i Noya, un tradicional defensor del transport públic dins i fora de l’Associació.
Eixos principals de transport públic proposats per als Jocs Tarragona 2017
(Àrea central del Camp de Tarragona)
Eixos principals de transport públic proposats per als Jocs Tarragona 2017
Document amb 11 propostes “Tarragona 2017. Aconseguim la primera medalla per al transport públic”