Search

La PTP rebutja anul·lar la validesa de la T10 integrada durant el període estival als municipis de la Costa Daurada i proposa alternatives

gen. 16 2014

gen.

16

2014

20140116-t10 Ho considera un pas enrere en la integració tarifària, que juntament amb el recent increment de tarifes, són contràries al foment de l’ús del transport públic.

Proposa evitar usos abusius amb mesures que no perjudiquin els usuaris i estudiar mesures com la revisió del criteri de subvenció als operadors, convertir la T10 en unipersonal, regular millor els sistemes de venda o assignar part de la taxa turística a la subvenció del transport públic.

Restem a l’espera de la reunió del Consell de Mobilitat de l’ATM per fer un debat sobre com controlar possibles usos abusius del sistema tarifari integrat, sense que això afecti als usuaris habituals del transport públic.

La mesura entra en contradicció amb les millores de servei previstes a curt termini al Camp de Tarragona: nous trens, posada en marxa de les Rodalies, integració tarifària de Renfe.

 

L’Associació per la promoció del Transport Públic (PTP) lamenta que s’estigui estudiant la possibilitat de suprimir la validesa de la targeta T10, la més utilitzada del sistema integrat, per als municipis de Vila-seca, Salou i Cambrils durant el període estival.

 

Una de les característiques que fan atractiu un sistema tarifari integrat és la seva universalitat, és a dir, que un únic títol pot ser utilitzat en tots els transports públics de tota l’àrea geogràfica que abasta. Qualsevol introducció d’excepcions i condicionalitats comporta immediatament una retracció de la demanda una pèrdua de quota del transport públic sobre el global de la mobilitat.

És possible que determinats operadors estiguin utilitzant de manera fraudulenta el títol de transport integrat, produint un increment dels costos del sistema. Resulta paradoxal que una major utilització del servei, ni que sigui per part de turistes, comporti un major dèficit: això demostra un mal disseny del sistema, que retribueix a l’operador per bitllet i no, com seria desitjable, per compliment d’objectius de servei com passa a l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

Cal destacar que aquesta utilització fraudulenta té uns beneficiaris econòmics directes: els concessionaris que transporten molts més viatgers dels que captarien en absència del sistema integrat. És definint correctament les regles del joc amb els concessionaris, i no perjudicant a l’usuari habitual, com s’eliminarà l’eventual ús abusiu dels títols de transport. En tot cas, sempre plantejat solucions alternatives, com la creació d’una T10 unipersonal, que atenuïn l’impacte sobre l’usuari habitual. La mobilitat turística no pot actuar en contra del finançament del transport públic sinó al seu favor; per aquest motiu cal estudiar la idoneïtat dels canals de venda actuals o la possible assignació d’una part de la taxa turística a subvencionar el transport públic.

 

D’altra banda, cal recordar que el dèficit de l’ATM de Tarragona (11 M€ anuals) és similar en termes relatius al d’altres zones de característiques similars on no s’està aplicant cap tipus de restricció. Destaquem que aquest import és infinitament inferior al que es destina a manteniment i construcció d’infraestructures per al vehicle privat en aquesta mateixa àrea geogràfica.

 

Sistemes tarifaris integrats. 2011

Milions de viatges* anuals

Recaptació (M€)

Dèficit anual (M€)

Dèficit per viatge (€)

Cobertura (%)

Regió Metropolitana de BCN **

935,4

522,8

595,2**

0,64

47%

Camp de Tarragona

20,6

5,2

11,4

0,55

31%

Àrea de Lleida

9,2

1,2

3,1

0,34

28%

Àrea de Girona

6,7

1,2

5,2

0,78

18%

Mitjana ATM catalanes

971,9

530,4

614,9

0,63

46%

(*) (integrats i no integrats sobre línies integrades)

(**) (Incloent finançaments diferits d’infraestructures)

Font: PTP a partir d’anuaris d’ATM

 

Cal assenyalar que el gran problema del transport públic al Camp de Tarragona és encara la baixa utilització. Des de la PTP atribuïm aquest fet a l’exclusió de RENFE del sistema integrat, l’absència de serveis adequats a punts de càrrega com universitats, dificultats en la intermodalitat entre tren, bus urbà i interurbà, la no arribada dels autobusos urbans a l’estació del Camp o dels interurbans a la universitat de Sescelades, i sobretot al pèssim servei ofert per la major part dels concessionaris de transport interurbà, amb absència de senyalització, horaris absurds que a més no es compleixen, vehicles inadequats per la realitat quasi-urbana del servei que presten. Es tracta de qüestions que són competència de la Generalitat, i en les que fins ara hi ha hagut una gran permissivitat. Una acció per part de l’administració competent per millorar aquestes deficiències permetria incrementar el nombre de viatgers i per tant, reduir les aportacions públiques al sistema.

 

La PTP lamenta que la reducció en la validesa de la T10 s’hagi plantejat en un moment en que s’havien produït un seguit d’anuncis positius en relació al transport públic del Camp de Tarragona. L’anunci de la posada en marxa del servei de rodalies incloent-hi la línia de costa entre el Baix Penedès i Cambrils, la incorporació de Renfe als sistema integrat, l’arribada dels primers trens nous de la sèrie 449 al Camp així com el compromís per a la creació del servei regional d’altes prestacions entre el Camp i Barcelona, semblaven obrir una tendència positiva respecte al transport públic del Camp de Tarragona. Una tendència que caldria no trencar rectificant la decisió de suprimir la validesa de les T10 a la Costa Daurada.

 

Des de la PTP confiem en poder dialogar amb l’ATM del Camp de Tarragona i que es trobi una solució per acabar amb els usos fraudulents del sistema tarifari integrat sense reduir les prestacions dels usuaris habituals del transport públic.

 

Tarragona, 16 de gener de 2014

També et pot interessar...